Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a trimis Curţii Constituţionale o adresă cu informaţiile primite de la MAI, care nu sunt listele electorale permanente, pentru că Guvernul nu are aceste liste, care sunt la Parchet.
Premierul a declarat că trimis luni adresa către preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, aceasta fiind înregistrată cu numărul 5451.
„În data de 1 august 2012 MAI a transmis CCR numărul persoanelor însrise pe listele electorale permanente. CCR a solicitat Guvernului îndeplinirea anumitor proceduri referindu-se în special la legea 370 pentru alegerea preşedintelui României.
Nu am transmis CCR liste electorale din motivul că nu erau la noi. Sunt la Parchetul General – fac obiectul unei anchete. Guvernul nu s-a apucat să actualizeze listele electorale pentru că nu are acest drept.
Din datele de la MAI şi MAE, 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 au actele de identitate expirate. 3.052.397 de cetăţeni români au drept de şedere în afara ţării. Dintre aceştia, datele primite din 17 ţări arată că 1.101.809 au peste 18 ani. Datele primite din alte state nu precizează câţi sunt majori şi câţi sunt minori.
Având în vedere aceste date, am transmis respectivele date şi anexele Curţii Constituţionale, urmând ca decizia să fie luată mâine.”
Premierul Victor Ponta a declarat că, acum că judecătoarea Mona Pivniceru a demisionat din magistratură, „nu mai e niciun fel de incompatibilitate” şi poate să preia funcţia de ministru al Justiţiei.
Victor Ponta a criticat faptul că plenul Consiliului Superior al Magistraturii a întârziat răspunsul privind detaşarea la Guvern a judecătoarei Mona Pivniceru, spunând că „membrii CSM sunt invidioşi” şi că „numirea doamnei Pivniceru trebuia făcută acum 2 săptămâni”.
Premierul a mai declarat că Mona Pivniceru va fi numitâ în funcţia de ministru al Justiţiei miercuri seara.
„Faptul că doamna Pivniceru a demisionat înseamnă că nu mai e în niciun fel de incompatibilitate şi poate să preia funcţia de ministru al Justiţiei.
Din păcate, din 6 august până astăzi, CSM a întârziat un răspuns. Astăzi doamna Pivniceru a discutat cu membrii CSM care nu s-au putut întruni astăzi. Miercuri este pe ordinea zi. Membrii CSM sunt foarte activi la televizor, dar nu la serviciu, să ia act asupra deciziei.
Îmi exprim speranţa că miercuri vom avea îndeplinite toate procedurile pentru ca doamna Pivniceru să poată fi numită în funcţie. Nu înţeleg toate aceste amânări şi sabotaje din partea colegilor.
Membrii CSM sunt invidioşi. Numirea doamnei Pivniceru trebuia făcută acum 2 săptămâni.
Sunt mulţi magistraţi care au fost detaşaţi la Guvern. La doamna Pivniceru a fost nevoie să renunţe la 20 şi ceva de ani de carieră. Îi respect determinarea. Plenul CSM să respecte legea.”