Este evident că cea mai fericită soluţie pentru amenajarea bucătăriei ar fi suplimentarea spaţiului, dar lucru acesta nu este de multe ori posibil. Aici, una dintre cele mai viabile soluţii rămâne jonglarea cu formele şi locurile de amplasare ale corpurilor de mobilier, electrocasnicelor şi obiectelor sanitare.
În acest context, bucătăriile posedă un avantaj important, conferit de faptul că, de obicei, în preajma lor se găseşte cel puţin o debara sau o cămară. Cum soluţii pentru spaţiile de depozitare se pot găsi în ansamblul locuinţei, se poate renunţa cu uşurinţă la aceste anexe în favoarea redimensionării bucătăriei.
Sunt totuşi apartamente, aşa cum este şi cel la care ne referim aici, care nu se supun acestui tipic. Într-o astfel de circumstanţă problema redimensionării devine mult mai dificilă, iar în multe dintre situaţii ea chiar este de nerezolvat. În condiţiile date, singurul mijloc rămas la îndemâna proprietarilor pentru obţinerea unei funcţionalităţi acceptabile a rămas organizarea aparatelor electrocasnice şi a corpurilor de mobilier specifice bucătăriei. Aici lucrurile au devenit mult mai simple, deoarece electrocasnicele se găsesc într-o gamă variată iar elementele de mobilier se pot alege din magazinele specializate sau se pot fabrica pe comandă, în aşa fel încât ele să exploateze la maxim fiecare centimetru al încăperii. Înainte de utilarea propriu-zisă, în bucătărie au fost făcute lucrări care au vizat înlocuirea instalaţiilor şi a finisajelor. Acestea au fost înlăturate integral. S-a început cu decopertarea pereţilor de faianţă şi straturile de zugrăveli. În paralel cu decopertarea pereţilor s-a trecut la înlocuirea instalaţiei electrice, pentru a se câştiga timp. În pereţi au fost săpate şanţuri, iar în ele au fost introduse tuburile de protecţie prin care au fost trecute cablurile electrice. În acelaşi mod au fost montate şi noile conducte de alimentare cu apă. Acestea sunt din polipropilenă, şi au fost direcţionate prin perete până la locul de montaj al bateriei chiuvetei (foto 1).
Pereţii au fost placaţi cu fainţă pe ¾ din înălţimea lor doar în zona de lucru (foto 2). Aici au fost amplasate toate corpurile de mobilier dar şi aragazul, respectându-se principiul clasic de organizare al unei bucătării. Caloriferul din fontă a fost demontat şi curăţat. Conductele de tur şi retur au fost înlocuite cu unele noi, din cupru, datorită faptului că a fost montată o centrală termică de apartament.
Deoarece proprietarii au dorit să amenajeze un loc de luat masa în acest spaţiu, singura soluţie care să nu afecteze funcţionalitate a fost să monteze o masă rabatabilă, de 50×60 cm. (foto 3). Uşa de acces şi fereastra au fost păstrate. Ele au fost curăţate de vechile straturi de vopsea iar la final au fost revopsite în alb, culoare aleasă şi pentru zugrăvirea pereţilor şi tavanului.