În afară de Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării şi Călin Popescu Tăriceanu, nici o personalitate politică centrală nu a participat la spectacol. De asemenea, nici primarul Radu Ştefan Mazăre, primarul Constanţei sau Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu au fost prezenţi la sărbătoarea marinarilor. Publicul a participat, în schimb, în număr mare la spectacolul marinei militare. Numărul contănţenilor şi turiştilor prezenţi pe faleza din faţa Comandamentului Naval a fost estimat la 10.000, deşi scenariul festivităţilor a fost unul identic cu programul din anii trecuţi. Programul manifestărilor a început la 9.45, o dată cu onorul garzii militare, însă aplicaţia propriu- zisă a debutat odată cu sosirea Zeului Neptun. Nava Şcoală „Mircea” a deschis exerciiţe navale, după care a urmat simularea unei lupte cu avioanele. Navele militare au căutat şi distrus un submarin inamic, iar pe faleză au fost organizate demonstraţii de arte marţiale. A urmat desantul maritim şi un interesant exerciţiu de interceptare a unei nave de piraţi, susţinut de către forţele speciale şi echipele de boarding de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”.
Caporal rănit la picior
În timpul uneia dintre cele mai spectaculoase scene, lupta dintre un comando inamic şi puşcaşii marini s-a produs un incident în urma căruia un caporal a avut nevoie de îngrijiri medicale. Un dispozitiv al pistolului mitralieră a cedat iar militarul a fost rănit la picior, fiind necesară intervenţia ambulanţei. Medicii i-au acordat primul ajutor iar rănitul a fost transportat la spital.
Ministrul Apărării: Armamentul este depăşit
Corneliu Dobriţoiu a explicat că ministerul trece printr- o perioadă dificilă şi că tehnica de luptă este veche. „Ministerul traverseaza o perioada nefastă din punct de vere al finanţătii. Bugetul este consumat în proporţie de 85% pentru cheltuieli de personale, iar cheltuielile de mentenanţă sunt asigurate în proporţie de 10%. Majoritatea a acestor cheltuieli le consumăm pentru întreţinerea obligaţiilor asumate de România în teatrele de operaţii”, a precizat ministrul care a catalogat incidentul ca un caz izolat. „Este un incident absolut nefericit. A cedat materialul şi a produs o contuzie uşoară… Armamentul este depăşit, dar ne facem treba cu el.. Problema subfinanţării reprezintă o problemă reală”, a explicat Corneliu Dobriţoiu.
F 221, ultima repetiţie înainte de Atalanta
Echipajul fregatei „Regele Ferdinand” a profitat de Ziua Marinei şi a executat, pe lângă exerciţiile din programul festivităţilor, simularea unui incendiu de proporţii la bord. Marinarii au trebui să facă faţă concomitent alarmei de luptă, detectarea unei nave suspecte şi incendiului. Fregata va părăsi pe 12 septembrie portul Constanţa pentru participarea la operaţiunea antipiraterie Atalanta din Golful Aden, Somalia şi se va întoarce pe 14 decembrie. „Acest exerciţiu reprezintă o garanţie pentru misiunile ulterioare la care marina va participa în această toamnă”, a meţionat ministrul Apărării.
US Marines, în premieră la sărbătoarea marinarilor
Noutatea ediţiei din acest an a aplicaţiei este prezenţa în dispozitivul de nave din rada portului Constanţa a navei de desant americane USS Fort McHenry. Fără a avea o legătură directă cu situaţia politică tensionată din România, 400 de puşcaşi marini americani ambarcaţi la bordul acestei nave de mari dimensiuni s-au antrenat zilele trecute în comun cu militarii Batalionului 307 Infanterie Marină Babadag şi au participat, la aplicaţia „Forţele Navale Române 12″, aşa cum au fost demnumite exerciţiile marinei militare de ieri.