1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialBazarul de toamnă al cărţilor noastre | OPINIE

Bazarul de toamnă al cărţilor noastre | OPINIE

Sâmbătă după-amiază, intersecția de la Casa Presei Libere era sufocată de mașini. Ziceai că suntem într-o zi de lucru. Se mergea foarte încet, bară la bară, dar cred că a fost una dintre rarele ocazii în care șoferii nu s-au manifestat nervos.

Șirurile de autoturisme au curs disciplinate spre parcările din jurul Romexpo. Destinația acestora, dar și a miilor oameni care au venit pe jos sau cu autobuzul ori tramvaiul a fost „Târgul Internaţional GAUDEAMUS, carte de învățătură“.

De mai bine de douăzeci de ani, în București, bazarul de toamnă al cărților își adună publicul între copertele sale, iar Pavilionul Central de la Romexpo se identifică deja cu acest eveniment. Semn că viața cărților nu s-a stins deloc, contrazicând opiniile celor care nu obosesc să ne arate ca proști, inculți, agramați, semidocți și cine mai știe cum. Semn că spațiul online doar a completat mirosul hârtiei proaspăt tipărite, nu l-a înlocuit.
Peste 300 de edituri și-au pus standurile la parter și pe cele două etaje care înconjoară arena principală. Procedând întocmai vânzătorilor de orice din marile bazaruri ale lumii, editorii de carte și-au tapetat cu afișe pereții standurilor, și-au pus propriile bannere sau panouri publicitare și au umplut rafturi, și coșuri, și mese cu hrană pentru minte și inimă.

O lume vie și zgomotoasă și extrem de colorată. Pe aleile dintre standuri întâlnești toate ținutele posibile: de la costum și cravată sau papion la blugi rupți cu neglijentă pricepere, de la pantofi cu toc la teniși sau adidași. Toate generațiile străbat străzile dintre edituri și cărți. În vânzoleala generală, un singur lucru e același – sacoșa din mâna fiecăruia.

Editurile mai mari și mai bogate au avut standuri mai mari, cele mici s-au mulțumit cu spații mai mici, dar împreună au constituit o ofertă foarte bogată. A fost carte pentru toate tipurile de public, pentru toate buzunarele. Proză, poezie, jurnalism, carte pentru copii, traduceri, dicționare, cărți pentru școală. Anul acesta au fost peste 850 de lansări de carte.

La standul fiecărei edituri, în clipele dedicate lansărilor, grupuri de oameni blocau aleea ascultând prezentările cărților și făcând, apoi, coadă la autografe. Din difuzoarele de la standuri se suprapuneau cuvinte, toate dedicate cărții.

Blindat din loc în loc de mici cafenele și ceainării, Gaudeamus („deopotrivă târg de carte și cafenea literară“ – după cum anunță Radio România, organizatorul evenimentului) îți dă o stare de bine. Treci printre rafturile ticsite, vezi cărțile copilăriei tale, vezi cărțile copiilor tăi, vezi cărțile pe care, poate, ai fost obligat să le citești de un profesor mai sever din școală; te întâlnești cu tine însuți și cu amintirile tale, te întâlnești cu prieteni, te întâlnești cu scriitorii care te-au marcat și, iată, îi vezi pe unii în carne și oase.

Anul acesta, târgul de carte a avut ca invitat de onoare China, care a venit cu peste 3.000 de cărți și peste 100 de reprezentanți de la 50 de edituri. Nu au lipsit topurile și premiile. Publicul a făcut un clasament al editurilor – Humanitas, RAO și Nemira – și a decis care este cea mai râvnită carte a anului. Acesta s-a dovedit a fi „Harry Potter“. De fapt, nu o singură carte, ci o serie de cărți cu celebrul personaj al scriitoarei J.K. Rowling. Premiul de excelență a revenit Editurii Tracus Arte, pentru susținerea cărții românești contemporane. Au fost premiate traduceri, cărți dedicate educației, iar o casă de modă a oferit chiar și un premiu special… Miss Lectura. Au mai fost dezbateri, recitaluri de muzică și evenimente pentru copii.

Bazarul nu e bazar dacă nu găsim mici și bere la îndemână. Afară, după ce treci de grupurile de cititori și scriitori ieșiți la o țigară, câteva terase își îmbie mușteriii cu grătarele sfârâind.

Pe mese, lângă cartoanele cu mici și paharele de bere – cărțile proaspăt cumpărate. Poate că unora nu le place această alăturare, dar după căldura dinăuntru și după oboseala provocată de lumea multicoloră și zgomotoasă a cărților și cititorilor, o pauză la o masă de lemn face bine. Iar cei care nu au vrut să se așeze au putut vizita standurile cu mâncăruri tradiționale plasate între clădirea mare a Romexpo și principala poartă de intrare. După hrana pentru suflet, merg foarte bine pâinea neagră din Covasna, brânza din Mărginimea Sibiului, slănina bine afumată sau pastrama de berbec. Iar pentru amatorii de dulciuri – turtă dulce, ciocolată de casă sau un kürtős kalács făcut, cum se spune, ca la carte.  

…Nu, viața cărților nu s-a stins și consemnez acest lucru cu multă bucurie. Bazarul de toamnă al cărților noastre e 
doar una dintre mărturii.  

 

Cele mai citite

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

Activitatea cu publicul la Registrul Auto Român este sistată

Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a provocat o întrerupere a echipamentelor vitale care...

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035,...
Ultima oră
Pe aceeași temă