17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialReferendum: cรขteva concluzii dupฤƒ votul maghiarilor

Referendum: cรขteva concluzii dupฤƒ votul maghiarilor

Invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Bฤƒsescu va influenลฃa mai mult ca orice prestaลฃia USL la alegerile parlamentare din toamnฤƒ ลŸi chiar negocierile pentru formarea unui nou guvern.

Însฤƒ ecourile acestui eลŸec vor reverbera nu doar în interiorul PSD, PNL ลŸi PC, ci ลŸi în UDMR, dupฤƒ ce comunitatea maghiarฤƒ a boicotat masiv referendumul.

Procentele prezenลฃei la vot din Harghita, Covasna, MureลŸ sau Satu-Mare sunt grฤƒitoare. Mai mult, nu ar fi de mirare sฤƒ aflฤƒm ลŸi cฤƒ dintre cei care au mers duminicฤƒ la urne în aceste judeลฃe maghiarii au fost de fapt în minoritate, ceeace ar face ca ponderea realฤƒ a maghiarilor care au boicotat boicotul sฤƒ fie încฤƒ ลŸi mai redusฤƒ.

Atitudinea electoratului în aceastฤƒ parte a ลฃฤƒrii a fost, deci, lipsitฤƒ de echivoc ลŸi pentru cฤƒ oamenii nu au lฤƒsat nici o portiลฃฤƒ putem conchide cฤƒ neprezentarea lor la referendum echivaleazฤƒ de fapt cu o opลฃiune clarฤƒ de tipul NU.

Chiar cifrele aratฤƒ faptul cฤƒ nu a fost vorba de un absenteism „gratuit”, iar pentru asta meritฤƒ trecutฤƒ în revistฤƒ, comparativ, prezenลฃa la vot de la alegerile locale ลŸi cea de la referendum: Covasna – 54,47% la locale ลŸi 20,60% la referendum; Harghita – 54,23% la locale ลŸi 11,56% la referendum; MureลŸ – 58,66% la locale ลŸi 33,96% la referendum; Satu-Mare – 56,14%  la locale ลŸi 28,23% la referendum.

Acum, câteva concluzii:

* UDMR va fi obligat sฤƒ ลฃinฤƒ cont de semnalul dat pe 29 iulie de comunitatea pe care o reprezintฤƒ si este de aลŸteptat ca reprecusiunile sฤƒ se facฤƒ simลฃite mai ales în politica de alianลฃe pe care o au în vedere Kelemen Hunor ลŸi echipa sa în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnฤƒ ลŸi a discuลฃiilor care vor începe pentru formarea unei majoritฤƒลฃi parlamentare.

* Pe de altฤƒ parte, chiar dacฤƒ la alegerile locale nu a trecut printr-un ลŸoc de proporลฃii, aลŸa cum se ลŸi temeau unii, datฤƒ fiind concurenลฃa fฤƒcutฤƒ de radicali, UDMR nu va putea ignora totuลŸi faptul cฤƒ atitudinea comunitฤƒลฃii maghiare la referendumul de duminicฤƒ s-a sincronizat perfect cu apelul la boicot fฤƒcut tocmai de liderii acelor radicali, ca ลŸi de ลŸeful Executivului de la Budapesta, Viktor Orban, un apropiat al lui Laszlo Tokes.

* În al treilea rând, din referendumul pentru demiterea lui Traian Bฤƒsescu iese mai slฤƒbitฤƒ aripa Borbely-Frunda, care în interiorul Uniunii a înclinat constant balanลฃa spre stânga ลŸi USL.

* Transilvania s-a desprins net de pluton, iar acesta este un semnal mai ales pentru USL ลŸi PDL, pentru cฤƒ aportul maghiarilor care au stat acasฤƒ, deลŸi a fost semnificativ, nu a fost ลŸi decisiv pentru a face ca prezenลฃa la vot sฤƒ se situeze sub 50%. 

CiteลŸte ลŸi Sofismele care au ลฃinut în spate un referendum ruลŸinos

Cele mai citite

Marcel Ciolacu atacฤƒ Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

รŽn urma unui val critic la adresa Curศ›ii Constituศ›ionale a Romรขniei cu privire la respingerea candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, Marcel Ciolacu, preศ™edintele...

Oglinda uscatฤƒ a Moldovei: peste jumฤƒtate dintre locuitori, nu au apฤƒ potabilฤƒ

Datele INS aratฤƒ cฤƒ 1.800 de ลŸcoli ลŸi grฤƒdiniลฃe nu au acces la reลฃeaua de apฤƒ Cel mai recent raport al Institutului Naลฃional de Statisticฤƒ...

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit cu medicul Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ, renumitul medic, รฎntr-o ceremonie elegantฤƒ desfฤƒศ™uratฤƒ la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ