17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSofismele care au ลฃinut รฎn spate un referendum ruลŸinos

Sofismele care au ลฃinut รฎn spate un referendum ruลŸinos

Profilul referendumului din 29 iulie e unic, pentru cฤƒ îndemnul de a merge la vot ascunde, de data asta cel puลฃin, câteva sofisme simplu de demontat.

Propaganda USL a acreditat în aceste zile ideea cฤƒ a nu te deplasa la urne înseamnฤƒ a cฤƒlca în picioare memoria celor morลฃi pe baricadele Revoluลฃiei din decembrie 1989.

AceeaลŸi propagandฤƒ a mai vehiculat teza cฤƒ a îndemna populaลฃia sฤƒ nu se deplaseze la urne echivaleazฤƒ cu a atenta în mod direct la democraลฃie, a cere omului sฤƒ se priveze singur de drepturi fundamentale, altfel deplin garantate într-un stat de drept, dar ลŸi a pune în pericol respectarea celor mai de preลฃ valori.

Or, aici nu e nici o filosofie, pentru cฤƒ faptele sunt simple. Fฤƒrฤƒ a-i pฤƒsa cฤƒ existฤƒ ลŸi cetฤƒลฃeni care în România anului 2012 nu îลŸi doreau schimbarea puterii prin puci, o anumitฤƒ parte a eลŸicherului politic a ลฃinut morลฃiลŸ sฤƒ gripeze mecanismele democratice ลŸi instituลฃionale din societatea româneascฤƒ ลŸi sฤƒ dea peste cap ลฃara cu nici jumฤƒtate de an înaintea unor alegeri generale la termen – iar reacลฃiile internaลฃionale ลŸi mai ales cฤƒderea liberฤƒ a leului faลฃฤƒ de euro reflectฤƒ cel mai bine deranjul astfel creat. În al doilea rând, judecฤƒtorii Curลฃii Constituลฃionale au fixat un prag, un cvorum, prin urmare condiลฃia prezentฤƒrii la urme capฤƒtฤƒ valenลฃele unei opลฃiuni, la fel ca DA ลŸi NU.

E simplu ลŸi nu e cazul de umori: cine NU A VRUT sฤƒ meargฤƒ duminicฤƒ la vot nu ลŸi-a bฤƒtut joc nici de democraลฃie, nici de propriile-i drepturi, ci pur ลŸi simplu A OPTAT, la fel ca vecinul care a mers la urne ลŸi a zis DA sau ca amicul care s-a dus ลŸi a pus ลŸtampila pe NU. Doar cฤƒ a spus un NU care a ลŸi contat cu adevฤƒrat.

CiteลŸte ลŸi Referendum: câteva concluzii despre votul maghiarilor

Cele mai citite

Sarea recristalizatฤƒ din Romรขnia care provine dintr-un zฤƒcฤƒmรขnt vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizatฤƒ vรขndutฤƒ de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului ศ™i Turismului: โ€žศ˜tiaศ›i...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Studentฤƒ cazatฤƒ รฎn regie, muศ™catฤƒ de ploศ™niศ›e. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul ศ™ef al Gฤƒrzii Naศ›ionale de Mediu, a publicat imagini pe contul sฤƒu de Facebook cu o studentฤƒ cazatฤƒ la un cฤƒmin...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ