UPDATE 15.30: Secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele formțiunii Adriana Săftoiu și liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, au demisionat, potrivit unor surse liberale, citate de News.ro.
14.17: Alina Gorghiu a demisionat de la conducerea PNL, a anunțat ea într-o conferință de presă, precizând că „era singurul gest” pe care putea să îl facă după eșecul partidului său.
„Solidaritatea PNL, mi-aș dori ca toți colegii mei să rămână uniți în această formulă. Îmi doresc să devenim o opoziție puternică la PSD”, a spus ea.
Totodată, ea a anunțat că în partid se caută o formulă de interimat până la organizarea unui viitor congres, care ar trebui să aibă loc la începutul anului viitor. Alina Gorghiu ar urma să aibă luni seară o întâlnire cu filialele care au obţinut scoruri peste medie, urmând să găsească alături de preşedinţii acestora un lider care ar putea prelua conducerea interimară a partidului.
13.18: Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, îşi pune demisia pe masă, după rezultatele de la alegerile parlamentare de duminică, potrivit unor surse din partid, citate de Mediafax. Totodată, vor demisiona și preşedinţii de filiale cu scoruri sub media partidului, cât și secretarul general al partidului, Ilie Bolojan.
Potrivit surselor PNL, se caută o formulă de interimat până la organizarea unui viitor congres, care ar trebui să aibă loc la începutul anului viitor, potrivit statutului.
Alina Gorghiu ar urma să aibă luni seară o întâlnire cu filialele care au obţinut scoruri peste medie, urmând să găsească alături de preşedinţii acestora un lider care ar putea prelua conducerea interimară a partidului, a declarat surse din PNL.
––––
Liberalii din teritoriu și de la nivel central se vor reuni, luni după-amiază, la sediul PNL, pentru a discuta care sunt paşii pe care partidul îi va face, potrivit unor surse din interiorul formațiunii. Totodată, conducerea formaţiunii va rămâne în funcţie până la congres, a mai precizat sursa citată de Mediafax.
Liberalii din teritoriu şi cei de la centru se vor reuni la sediul din Modrogan. Sursele au mai precizat că este posibil ca Alina Gorghiu să nu îşi dea demisia aşa cum a susţinut că va face dacă PNL nu va intra la guvernare.
În partid sunt nemulţumiri legate de primarii care nu s-au mobilizat pentru a-i susţine pe noii candidaţi, putând fi identificate mai multe voci care spun fie că ar trebui să aibă loc o reorganizare a partidului, fie că Alina Gorghiu ar trebui să îşi asume eşecul alegerilor parlamentare şi să demisioneze, mai spun sursele citate.
Alina Gorghiu ar fi discutat cu mai mulţi lideri din teritoriu, iar aceştia i-ar fi spus să nu îşi dea demisia, potrivit unor surse din aripa vechiului PNL.
De asemenea, liderii din teritoriu ar fi respins şi demisia secretarului general al PNL, Ilie Bolojan, şi le-ar fi cerut celor doi să rămână în funcţii până la conresul care va avea loc anul viitor.
Alina Gorghiu a declarat lunea trecută la Timişoara că în cazul în care nu se va realiza majoritatea parlamentară care să dea viitorul premier, anume Dacian Cioloş, răspunderea nu va fi doar a sa, ci şi a celor din Biroul Politic Naţional şi a şefilor de filiale. Ea a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul PNL Timiş, că nimeni din partidul pe care-l conduce “nu fuge de demisie”, în cazul în care rezultatul după alegerile parlamentare nu este cel propus.
„Nimeni din PNL nu fuge de demisie şi nu-şi pune problema să nu-şi asume răspunderea. Suntem într-un moment în care, însă, trebuie să discutăm de rezultate. Performanţa în politică se măsoară în voturi şi în procente, nu se măsoară altfel, oricât ne-am dori. În PNL, conducerea fixează target pe fiecare judeţ. Evident că există un target şi pe Timiş şi evident că nu-l voi face public, e o strategie internă a partidului. Dacă majoritatea parlamentară care să dea premier în persoana lui Dacian Cioloş nu se face, răspunderea nu este doar a Alinei Gorghiu, ci va fi a tuturor din Biroul Politic Naţional şi a tuturor şefilor de filială care nu produc rezultatul la care s-au angajat”, a declarat Alina Gorghiu.
PNL a obţinut doar 19,94% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 20% din voturile pentru Senat, spre deosebire de PSD care a obţinut 46,03%, respectiv 46,22%. PNL a fost învins de PSD inclusiv la Timiş, unde Alina Gorghiu a deschis lista pentru Senat. Alina Gorghiu urmează să susţină o declaraţie de presă în cursul acestei dupa amiezi.
Reacțiile liderilor:
Dragnea: Sunt destul de mulţumit şi copleşit de acest vot. Votul românilor trebuie respectat
Reacția PRU: Vom apăra în continuare valorile naționaliste
Gorghiu: PNL nu exclude o colaborare cu partidul lui Traian Băsescu
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Categorie specială pentru cititorii ”România liberă”
Listele candidaților principalelor partide. Cele mai interesate stiri despre Alegeri Parlamentare 2016. Programele electorale ale partidelor care luptă pentru voturi. Dezvăluiri despre cei care vor să ajungă parlamentari la alegerile din 11 decembrie 2016.
Gasiti toate aceste informații foarte ușor, în categoria speciala dedicată alegerilor parlamentare din acest an din romanialibera.ro:
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016
Vezi aici cum au evoluat procentele partidelor in sondajele EXIT POLL, pe parcursul zilei.
Citește și editorialul scris de Răzvan Chiruță: Reacție la cald. Nu mai dați vina pe tinerii indiferenți și pe pensionarii proști. PNL e cel care a readus PSD la guvernare | OPINIE
Dacă e să găsim vinovați pentru că PSD are 45% din voturile celor care au venit duminică la urne – cel mai mare scor electoral al acestui partid – aceştia nu se află nici printre „prostimea” din rural care votează mafioți, nici printre „hipsterii” care nu au ieşit la vot. Principalul vinovat e PNL, care de vreo patru ani tot încearcă să ne ia de fraieri: a fost cu USL, în 2012, împotriva statului de drept şi apoi a vrut să îi credem îngeri și apărători ai dreptății.