17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSportInterviu RL cu Traian Bฤƒsescu. Ce crede preลŸedintele suspendat despre legฤƒtura dintre...

Interviu RL cu Traian Bฤƒsescu. Ce crede preลŸedintele suspendat despre legฤƒtura dintre รฎnlฤƒturarea sa ลŸi cea de-a doua vizitฤƒ รฎn Romรขnia a rusului Kondyakov

Unde ลŸi cine a decis înlฤƒturarea din funcลฃie a lui Traian Bฤƒsescu? A fost sau nu implicat Kremlinul în declanลŸarea crizei polticie de la BucureลŸti, care a culminat cu suspendarea de cฤƒtre Parlament a preลŸedintelui ales ลŸi care este, de fapt, adevฤƒrul despre relaลฃia bilateralฤƒ a României cu Federaลฃia Rusฤƒ? De ce a revenit la BucureลŸti, chiar în perioada premergฤƒtoare referendumului pentru demiterea ลŸefului statului, omul de afaceri rus Alexander Kondyakov, un personaj controversat, dar cu puternice legฤƒturi la Moscova? Coincidenลฃฤƒ sau parte a unui plan, dupฤƒ ce, în 2007, acelaลŸi Kondyakov a sosit în România în circumstanลฃe similare, prilejuite atunci de prima declanลŸare a suspendฤƒrii lui Bฤƒsescu?

CiteลŸte ลŸi Interviu RL cu Traian Bฤƒsescu: Serviciile secrete nu s-au implicat în cฤƒderea Guvernului Ungureanu ลŸi nici în numirea Guvernului Ponta

Traian Bฤƒsescu rฤƒspunde la toate aceste întrebฤƒri într-un interviu acordat României libere. 

România liberฤƒ: Surse diplomatice avertizau, la scurt timp dupฤƒ revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, cฤƒ se anunลฃฤƒ o perioadฤƒ grea pentru România. Vedeลฃi vreo legฤƒturฤƒ între rocada de la Moscova ลŸi ceea ce se petrece în aceastฤƒ perioadฤƒ în România?

Traian Bฤƒsescu: Nu vฤƒd o legฤƒturฤƒ. Nu vreau sฤƒ merg în acest joc, al intervenลฃiei Moscovei, pentru cฤƒ nu e real. În mod real, dacฤƒ este cineva conducฤƒtorul acestui joc, el se numeลŸte Voiculescu, Dragnea, tata-socru (trimitere la Ilie sârbu, socrul lui Victor Ponta – n.r.), care-i manipuleazฤƒ pe cei doi (Crin Antonescu ลŸi Victor Ponta – n.r.). Pe de altฤƒ parte, nu putem fi nerealiลŸti. România este la frontiera NATO ลŸi a Uniunii Europene ลŸi ca om, sฤƒ spunem, realist, este clar cฤƒ suntem la interfaลฃa între douฤƒ lumi. ลžtim foarte bine cฤƒ acลฃiunile din ultimii ani ale României nu au fost dintre cele mai agreate la Moscova. Deci interes pentru România existฤƒ la Moscova, dar nu cred cฤƒ Moscova îลŸi doreลŸte o destabilizare a României.

RL: TotuลŸi, cum vedeลฃi vizita lui Alexandr Kondyakov (om de afaceri rus cu puternice conexiuni la Kremlin), mai ales cฤƒ într-un interviu acordat României Libere, dupฤƒ suspendarea din 2007, aลฃi dat o anumitฤƒ interpretare prezenลฃei lui Kondyakov înainte de referendumul pentru suspendare?

TB: O dau ลŸi acum, dar nu confundaลฃi pe Kondyakov cu politica oficialฤƒ a Moscovei. Aici este una din probleme. Sunt tot soiul de organizaลฃii, sunt tot soiul de oameni care pescuiesc în ape tulburi. Eu nu ลŸtiu în ce mฤƒsurฤƒ Kondyakov ลŸtie sau a fost consultat sau s-a discutat cu el. Coincidenลฃa este clarฤƒ – 2007, 2012, nu am dubii aici, dar nu confundaลฃi aลŸa numiลฃii freelanceri cu politica oficialฤƒ a Kremlinului. Ei, de multe ori, îลŸi asumฤƒ delegฤƒri pe care nu le au.

RL: Diplomaลฃia are canale oficiale ลŸi neoficiale ลŸi ambele au un rol al lor, bine definit în strategia unui stat.

TB: Atâta timp cât funcลฃia mea, încฤƒ începe cu „preลŸedinte”, fie el suspendat, ales, eu nu pot intra decât în zona oficialฤƒ.

RL: A avut Kondiakov la BucureลŸti întâlniri cu oameni politici implicaลฃi în suspendarea dumneavoastrฤƒ?

TB: Chiar aลŸ vrea sฤƒ închidem subiectul Kondyakov pentru cฤƒ pentru mine este doar o coincidenลฃฤƒ subiectul Kondyakov, cel puลฃin pânฤƒ la stadiul acesta.

RL: Sunt semne de întrebare cu privire la persoana care i-a fฤƒcut lui Kondyakov invitaลฃia de a veni în România, domnul ZoicaลŸ, un apropiat al lui Virgil Mฤƒgureanu. Domnul Mฤƒgureanu v-a fost ลŸi aliat la un moment dat.

TB: Când a fost Mฤƒgureanu aliat, când cฤƒuta un loc pentru partid, cu Dorin Iacob? Nu, habar nu am cine-i ZoicaลŸ. Oricât am forลฃa-o, când nu cunoลŸti un om, nu-l cunoลŸti.

RL: TotuลŸi, în 2007, când a venit Kondyakov, premierul Tฤƒriceanu declara cฤƒ va folosi „orice posibilitate ca relaลฃiile cu Rusia sฤƒ le ameliorฤƒm ลŸi sฤƒ nu rฤƒmânem ลฃara care plฤƒteลŸte cel mai mare preลฃ la gaze, pentru cฤƒ existฤƒ puseuri antiruseลŸti în România”.

TB: Îmi aduc aminte declaraลฃia lui Tฤƒriceanu. Deocamdatฤƒ nu avem o declaraลฃie a lui Ponta.

RL: ลži cu privire la Tฤƒriceanu?

TB: E trecutฤƒ…

RL: A avut, are vreo implicare?

TB: În limita declaraลฃiei lui. Nu pot sฤƒ nu fiu prudent, totuลŸi.

CiteลŸte ลŸi Interviu RL cu Traian Bฤƒsescu: Serviciile secrete nu s-au implicat în cฤƒderea Guvernului Ungureanu ลŸi nici în numirea Guvernului Ponta

Cele mai citite

PSD condamnฤƒ decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ

โ€œDreptul oricฤƒrui cetฤƒศ›ean de a alege ศ™i de a fi ales. CCR Trebuie sฤƒ explice rapid decizia de invalidare a candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒโ€ Bucureศ™ti, 5...

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...

Reacศ›ia Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ dupฤƒ respingerea candidaturii la alegerile prezidenศ›iale

Diana ศ˜oศ™oacฤƒ a reacศ›ionat dupฤƒ ce Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei i-a respins candidatura la alegerile prezidenศ›iale. Aceasta รฎศ™i cheamฤƒ susศ›inฤƒtorii la un miting: โ€žAbsolut...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ