Unde şi cine a decis înlăturarea din funcţie a lui Traian Băsescu? A fost sau nu implicat Kremlinul în declanşarea crizei polticie de la Bucureşti, care a culminat cu suspendarea de către Parlament a preşedintelui ales şi care este, de fapt, adevărul despre relaţia bilaterală a României cu Federaţia Rusă? De ce a revenit la Bucureşti, chiar în perioada premergătoare referendumului pentru demiterea şefului statului, omul de afaceri rus Alexander Kondyakov, un personaj controversat, dar cu puternice legături la Moscova? Coincidenţă sau parte a unui plan, după ce, în 2007, acelaşi Kondyakov a sosit în România în circumstanţe similare, prilejuite atunci de prima declanşare a suspendării lui Băsescu?
Traian Băsescu răspunde la toate aceste întrebări într-un interviu acordat României libere.
România liberă: Surse diplomatice avertizau, la scurt timp după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, că se anunţă o perioadă grea pentru România. Vedeţi vreo legătură între rocada de la Moscova şi ceea ce se petrece în această perioadă în România?
Traian Băsescu: Nu văd o legătură. Nu vreau să merg în acest joc, al intervenţiei Moscovei, pentru că nu e real. În mod real, dacă este cineva conducătorul acestui joc, el se numeşte Voiculescu, Dragnea, tata-socru (trimitere la Ilie sârbu, socrul lui Victor Ponta – n.r.), care-i manipulează pe cei doi (Crin Antonescu şi Victor Ponta – n.r.). Pe de altă parte, nu putem fi nerealişti. România este la frontiera NATO şi a Uniunii Europene şi ca om, să spunem, realist, este clar că suntem la interfaţa între două lumi. Ştim foarte bine că acţiunile din ultimii ani ale României nu au fost dintre cele mai agreate la Moscova. Deci interes pentru România există la Moscova, dar nu cred că Moscova îşi doreşte o destabilizare a României.
RL: Totuşi, cum vedeţi vizita lui Alexandr Kondyakov (om de afaceri rus cu puternice conexiuni la Kremlin), mai ales că într-un interviu acordat României Libere, după suspendarea din 2007, aţi dat o anumită interpretare prezenţei lui Kondyakov înainte de referendumul pentru suspendare?
TB: O dau şi acum, dar nu confundaţi pe Kondyakov cu politica oficială a Moscovei. Aici este una din probleme. Sunt tot soiul de organizaţii, sunt tot soiul de oameni care pescuiesc în ape tulburi. Eu nu ştiu în ce măsură Kondyakov ştie sau a fost consultat sau s-a discutat cu el. Coincidenţa este clară – 2007, 2012, nu am dubii aici, dar nu confundaţi aşa numiţii freelanceri cu politica oficială a Kremlinului. Ei, de multe ori, îşi asumă delegări pe care nu le au.
RL: Diplomaţia are canale oficiale şi neoficiale şi ambele au un rol al lor, bine definit în strategia unui stat.
TB: Atâta timp cât funcţia mea, încă începe cu „preşedinte”, fie el suspendat, ales, eu nu pot intra decât în zona oficială.
RL: A avut Kondiakov la Bucureşti întâlniri cu oameni politici implicaţi în suspendarea dumneavoastră?
TB: Chiar aş vrea să închidem subiectul Kondyakov pentru că pentru mine este doar o coincidenţă subiectul Kondyakov, cel puţin până la stadiul acesta.
RL: Sunt semne de întrebare cu privire la persoana care i-a făcut lui Kondyakov invitaţia de a veni în România, domnul Zoicaş, un apropiat al lui Virgil Măgureanu. Domnul Măgureanu v-a fost şi aliat la un moment dat.
TB: Când a fost Măgureanu aliat, când căuta un loc pentru partid, cu Dorin Iacob? Nu, habar nu am cine-i Zoicaş. Oricât am forţa-o, când nu cunoşti un om, nu-l cunoşti.
RL: Totuşi, în 2007, când a venit Kondyakov, premierul Tăriceanu declara că va folosi „orice posibilitate ca relaţiile cu Rusia să le ameliorăm şi să nu rămânem ţara care plăteşte cel mai mare preţ la gaze, pentru că există puseuri antiruseşti în România”.
TB: Îmi aduc aminte declaraţia lui Tăriceanu. Deocamdată nu avem o declaraţie a lui Ponta.
RL: Şi cu privire la Tăriceanu?
TB: E trecută…
RL: A avut, are vreo implicare?
TB: În limita declaraţiei lui. Nu pot să nu fiu prudent, totuşi.