14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăGDPRCampanie de testare pentru depistarea infecţiei cu hepatita C

Campanie de testare pentru depistarea infecţiei cu hepatita C

Hepatita cu virus C  nu poate fi prevenită prin vaccinare, dar testarea şi depistarea precoce contribuie la reducerea ratelor mari ale mortalităţii.

În lunile august şi septembrie, o nouă campanie de testare pentru depistarea virusului hepatitei C (VHC) se va desfăşura în centrele Bioclinica din 25 de oraşe din ţară. Persoanele care vor merge să se testeze în cadrul campaniei vor plăti pentru analize aproximativ 18 lei, la jumătate faţă de preţul iniţial, de 39 lei. Testarea pentru depistarea hepatitei C se adresează tuturor persoanelor, indiferent de vârstă sau afecţiuni, care prezintă un risc crescut al infectării cu VHC, respectiv au avut nevoie de transfuzii de sânge sau intervenţii chirurgicale înainte de 1991, convieţuiesc cu persoane infectate, au avut contact sexual neprotejat, au frecventat cabinete stomatologice, de piercing sau tatuaje etc. „Prin această campanie, vrem să tragem un semnal de alarmă asupra pericolului prezentat de această boală şi să îndemnăm populaţia să se teseteze, pentru că aceasta este singura modalitate de depistare a virusului hepatitei C”, spune dr. Laura Iliescu.

Testele vor fi realizate prin prelucrarea sângelui venos şi vor arăta dacă pe parcursul vieţii persoana a venit în contact cu virusul hepatitei C şi a dezvoltat anticorpi pentru acestă boală. Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacienţii vor primi rezultatele în 48 de ore de la testare, în cadrul clinicii unde s-a făcut recoltarea. Dacă rezultatul va fi unul pozitiv, pacienţii vor primi consiliere gratuită din partea unor medici specialişti. Testările vor avea loc în urmă­toarele oraşe: Oradea, Arad, Timi­şoara, Lugoj, Buziaş, Caran­sebeş, Deva, Hunedoara, Orăştie, Petrosani, Tg. Jiu, Motru, Rovi­nari, Drobeta-Turnu Severin, Braşov, Făgăraş, Codlea, Zărneşti, Sf. Gheor­ghe, Iaşi, Bucureşti, Târgu Mureş, Constanţa, Cernavodă, Bistriţa.

Cele mai multe cazuri, în Bucureşti

Anul trecut, în cadrul campaniei de testare, organizate de compania MSD România alături de laboratoarele Bioclinica, peste 11.400 de persoane au mers să se testeze. Dintre acestea, 877 au primit un rezultat pozitiv la testul VHC, reprezentând un procent de 7,65% – aproximativ de două ori mai mult faţă de media naţională comunicată anterior, de 3,23%.

Judeţele cu cea mai mare prevalenţă a hepatitei C, rezultată în urma campaniei din 2011, au fost Bucureşti (14,67%), Bacău (12,4%), Sibiu (10,6%), Botoşani (9,6%) şi Argeş (9,26%).

„Procentul mare de bolnavi descoperiţi în cadrul campaniei de testare pe care am desfăşurat-o anul trecut ne-a confirmat faptul că în România există foarte mulţi bolnavi încă nediagnosticaţi. Astfel, am decis să continuăm iniţiativa de informare cu privire la pericolele acestei boli şi să sprijinim populaţia în demersul de testare”, spune Florentin Scarlat, reprezentant al companiei organizatoare, MSD România. 

Un semnal de alarmă

În România, există aproximativ 600.000 de persoane infectate cu virusul hepatitei C, din care doar 38.000 au fost descoperite şi tratate. Astfel, ţara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte prevalenţa hepatitei C.

Din anii ’90, când a fost descoperit pentru prima dată virusul hepatic C, prevalenţa (numărul de cazuri depistate) cea mai mare a fost înregistrată în anii 2006-2007, datorită programului de analize gratuite obligatorii implementat de ministrul Sănătăţii la vremea respectivă, Eugen Nicolăescu. În perioada 2006-2007 au fost diagnosticaţi aproximativ 6.000 de bolnavi pe an. Numărul acestora a scăzut la 4.000 în ultimii ani, dar nu pentru că nu ar mai fi bolnavi, ci pentru că nu se mai testează la fel de mulţi oameni.

„Infecţia cronică VHC reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, în întreaga lume existând 170 milioane de persoane infectate. Hepatita C este prima cauză de cancer hepatic în Europa şi poate conduce la necesitatea transplantului hepatic, o intervenţie extrem de serioasă, costisitoare şi care nu garantează salvarea vieţii. Cel mai important lucru este descoperirea din timp a bolii şi începerea tratamentului. Îndemn oamenii, în special pe cei care au vârste de peste 40 de ani şi care au suferit transfuzii de sânge, să meargă la medic şi să-şi facă o simplă testare a anticorpilor anti-VHC, care le poate salva viaţa”, spune dr. Laura Iliescu, medic primar Medicină Internă la Institutul Clinic Fundeni.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...
Ultima oră
Pe aceeași temă