6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCum mascăm conducta de gaz

Cum mascăm conducta de gaz

Conductele aparente sunt întotdeauna un impediment pentru obţinerea unei imagini desăvârşite pentru o locuinţă renovată. De aceea, mascarea lor a devenit o etapă obligatorie în orice reamenajare.

Soluţiile care stau la îndemână la decizia de mascare a conductelor aparente sunt multiple. Înainte de a le enumera, trebuie să spunem că există întotdeauna un minim risc de producere a unor pagube din cauza unor astfel de conducte mascate. Motivul este dificultatea ajungerii la locul unei eventuale avarii a ţevilor în cauză.

Revenind, vom aminti că ţevile pot fi mascate fie prin montarea lor în pereţi sau în pardoseală, fie prin construirea unor volume din gipscarton care să le înglobeze.

În această categorie, conducta de alimentare cu gaz a apartamentului intră într-o clasă aparte. Lucrul acesta se produce din cauza faptului că normele de siguranţă în vigoare interzic închiderea acestor conducte în volume-mască, deoarece ele împiedică răspândirea mirosului specific gazului în cazul unei avarii, generează acumulări şi împiedică accesul imediat la conductă. Iată de ce, dacă se doreşte ca această ţeavă să nu fie vizibilă (lucru imperativ în cazul bucătăriilor deschise), va fi necesar un plus de ingeniozitate în găsirea unei soluţii.

Cazul de faţă a fost cu atât mai interesant cu cât traseul conductei de gaz era foarte lung, el măsurând 6,4 metri. Cum bucătăria a fost integrată în zona deschisă creată la accesul în locuinţă, păstrarea aparentă a conductei ar fi fost inacceptabilă din cauza aspectului ei inestetic. Traseul conductei, după terminarea lucrărilor, este următorul: ea intra în apartament prin colţul din stânga sus al vestibulului (foto 1), urmează linia pereteleui longitudinal al zonei deschise (foto 2) şi trece în balcon, unde alimentează centrala termică (foto 3).

Construcţia măştii a început de pe plafon, din zona în care aceasta intră în apartament. Masca este în formă de „L”, având baza fixată pe tavan. Pe această bază au fost fixate plăci din gipscarton. Toate muchiile au fost armate cu profile metalice de colţ, după care întreaga construcţie a fost gletuită, şlefuită şi vopsită. Din punct de vedere al decorului s-a mers pe principiul prin care dacă vrei să ascunzi un lucru, atunci fă să sară cât mai mult în ochi, şi astfel masca a fost vopsită într-o culoare tare, portocaliu, în ton cu alte elemente din decor şi ­asigurând astfel un interesant accent în amenajare.

În balconul închis, plafonul fals (necesar pentru realizarea straturilor termoizolante) a fost construit din panouri de PVC. Acest material a fost folosit şi pentru continuarea măştii conductei de gaz. 

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă