9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialCum mascăm conducta de gaz

Cum mascăm conducta de gaz

Conductele aparente sunt întotdeauna un impediment pentru obţinerea unei imagini desăvârşite pentru o locuinţă renovată. De aceea, mascarea lor a devenit o etapă obligatorie în orice reamenajare.

Soluţiile care stau la îndemână la decizia de mascare a conductelor aparente sunt multiple. Înainte de a le enumera, trebuie să spunem că există întotdeauna un minim risc de producere a unor pagube din cauza unor astfel de conducte mascate. Motivul este dificultatea ajungerii la locul unei eventuale avarii a ţevilor în cauză.

Revenind, vom aminti că ţevile pot fi mascate fie prin montarea lor în pereţi sau în pardoseală, fie prin construirea unor volume din gipscarton care să le înglobeze.

În această categorie, conducta de alimentare cu gaz a apartamentului intră într-o clasă aparte. Lucrul acesta se produce din cauza faptului că normele de siguranţă în vigoare interzic închiderea acestor conducte în volume-mască, deoarece ele împiedică răspândirea mirosului specific gazului în cazul unei avarii, generează acumulări şi împiedică accesul imediat la conductă. Iată de ce, dacă se doreşte ca această ţeavă să nu fie vizibilă (lucru imperativ în cazul bucătăriilor deschise), va fi necesar un plus de ingeniozitate în găsirea unei soluţii.

Cazul de faţă a fost cu atât mai interesant cu cât traseul conductei de gaz era foarte lung, el măsurând 6,4 metri. Cum bucătăria a fost integrată în zona deschisă creată la accesul în locuinţă, păstrarea aparentă a conductei ar fi fost inacceptabilă din cauza aspectului ei inestetic. Traseul conductei, după terminarea lucrărilor, este următorul: ea intra în apartament prin colţul din stânga sus al vestibulului (foto 1), urmează linia pereteleui longitudinal al zonei deschise (foto 2) şi trece în balcon, unde alimentează centrala termică (foto 3).

Construcţia măştii a început de pe plafon, din zona în care aceasta intră în apartament. Masca este în formă de „L”, având baza fixată pe tavan. Pe această bază au fost fixate plăci din gipscarton. Toate muchiile au fost armate cu profile metalice de colţ, după care întreaga construcţie a fost gletuită, şlefuită şi vopsită. Din punct de vedere al decorului s-a mers pe principiul prin care dacă vrei să ascunzi un lucru, atunci fă să sară cât mai mult în ochi, şi astfel masca a fost vopsită într-o culoare tare, portocaliu, în ton cu alte elemente din decor şi ­asigurând astfel un interesant accent în amenajare.

În balconul închis, plafonul fals (necesar pentru realizarea straturilor termoizolante) a fost construit din panouri de PVC. Acest material a fost folosit şi pentru continuarea măştii conductei de gaz. 

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite

Vladimir Putin: „Imaginile cu soldați nord-coreeni în Rusia sunt un lucru serios”

Vladimir Putin a declarat că este deschis la „compromisuri rezonabile” în privința conflictului din Ucraina, dar subliniază că orice rezultat trebuie să fie în...

Vladimir Putin: „Imaginile cu soldați nord-coreeni în Rusia sunt un lucru serios”

Vladimir Putin a declarat că este deschis la „compromisuri rezonabile” în privința conflictului din Ucraina, dar subliniază că orice rezultat trebuie să fie în...

Costurile angajatorilor cresc, dar piața muncii se stabilizează: bilanț optimist și provocări persistente

În ultimele patru ani, costul lunar pentru angajarea unui salariat a crescut cu peste 36%, conform datelor recente. Cu toate acestea, surprinzător, nu s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă