12.1 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialCulisele şedinţei în care s-a votat plagiatul lui Ponta: “Domnule ministru, astăzi...

Culisele şedinţei în care s-a votat plagiatul lui Ponta: “Domnule ministru, astăzi l-aţi demis pe Preşedintele Academiei !”

Şedinţa de vineri a Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în urma căruia cei 19 membri au decis să dea verdict de plagiat în cazul Victor Ponta a fost una aprinsă, pigmentată cu ameninţări şi discuţii pe un ton aprins. Scânteia a fost declanşată de descinderea în camera de şedinţă a Consiliului a ministrului interimar Liviu Pop.

„Am avut o discuţie absurdă cu Liviu Pop, nici nu ne-a fost clar ce ne-a cerut şi de ce a venit. Au fost reacţii emoţionale atunci. Îmi aduc aminte că i-am menţionat faptul că, de-a lungul carierei, am întâlnit toţi miniştri educaţiei din ultimii 30 de ani şi chiar şi pe cei din comunism şi că niciunul nu m-a făcut incompetent (aşa cum a procedat ministru Pop)”, ne-a precizat Viorel Barbu unul din membri Consiliului şi membru al Academiei Române.

La câteva zile distanţă de eveniment, academicianul încearcă să facă uitat acest scandal declarându-ne că „noi am zis ce aveam de zis, nu mai vrem scandal. Cine are urechi de auzit, a înţeles verdictul nostru.”

Amintiri din comunism

Şi totuşi, discuţia aprinsă dintre Viorel Barbu şi Liviu Pop ne-a fost detaliată, sub protecţia anonimatului, de un alt membru al Comisiei: „Viorel Barbu i-a spus ministrului educaţiei că în viaţa lui a avut multe funcţii ştiinţifice, că a ocupat şi funcţia de decan dar niciodată, nici măcar Aneta Spornic (n.red. a deţinut funcţia de ministru al educaţiei şi învăţământului în Guvernul Ilie Verdeţ, între 28 august 1979 – 29 martie 1980) nu m-a declarat incompetent fără să îmi reproşeze ceva concret.”

Aceeşi sursă ne-a precizat că academicianul i-a reproşat ministrului Pop că „prin decizia de dizolvare a Consiliului l-aţi demis pe şeful Academiei Române, Ionel Haiduc (unul dintre membri ai Comisiei n.red.). Sper că nu aveţi de gând să desfiinţaţi şi Academia Română.”
Viorel Barbu a ţinut să precizeze că asupra membrilor fostului Consiliul nu se pot face presiuni concrete deoarece „nu depindem de această funcţie şi nici la ameninţări nu cedăm.”
Viorel Barbu este considerat unul dintre cei mai mari matematicieni din România. Este vicepreşeintele Academiei Române şi profesor la Facultatea de Matematica a Universitatii „Al.I.Cuza” , Iaşi şi profesor invitat la mai multe universităţi printre care Purdue University, USA, Paris VI University, France, Trento University din Italia.

Reamintim că în cursul zilei de vineri Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-a întrunit pentru a analiza acuzaţiile de plagiat aduse premierului. În mijlocul dezbaterilor, fostul şef de la Educaţie, Liviu Pop, a desfiinţat Consiliul iar ulterior a descins în sediul acestuia pentru a explica membrilor că nu mai au nici o autoritate. După plecarea lui Pop dezbaterea a continuat, iar Consiliul a dat verdict de plagiat şi a propus retragerea titlului de doctor pentru Victor Ponta.

Cele mai citite

Mega Image va fi nevoită să vândă 80 de magazine în urma achiziționării Profi

Consiliul Concurenţei discută cu Mega Image despre vânzarea a circa 80 de magazine, în urma achiziţionării Profi, iar până pe 4 noiembrie această listă...

Erdogan apreciază „eforturile” de cooperare ale „dragului prieten” Olaf Scholz

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat sâmbătă "eforturile" de cooperare ale "dragului prieten" Olaf Scholz, în pofida dezacordului lor persistent privind războiul Israelului...

Andrew Tate: Nu pot decât să mă rog pentru o moarte la fel de eroică ca Yahya Sinwar

Andrew Tate a postat sâmbătă pe social media că se roagă să moară la fel ca fostul lider Hamas Yahya Sinwar. „Nu pot decât să...
Ultima oră
Pe aceeași temă