Preşedintele social democrat și-a impus oamenii în cabinetul Grindeanu, iar aceștia ar trebui să rezolve prioritățile șefului partidului – împărțirea fondurilor pentru baroni, legislația în domeniul penal sau noua lege a salarizării.
Lista miniștrilor Guvernului Grindeanu a fost negociată, ieri, până în ultimul moment, decizia finală fiind luată de președintele PSD Liviu Dragnea. De altfel, acesta din urmă a fost cel care a prezentat lista miniștrilor, în timp ce premierul desemnat Sorin Grindeanu doar a asistat la lectură împreună cu ceilalți miniștri. Liviu Dragnea a afirmat că premierul ar fi propus „cel puțin cinci miniștrii” din totalul de 25.
„Îmi asum întreaga răspundere pentru echipa guvernamentală”, a concluzionat Liviu Dragnea. Prim-ministrul a arătat doar câteva cuvinte la final, spunând că „politica se face în altă parte”.
Situație umilitoare pentru Sorin Grindeanu
În seara prezentării Guvernului Grindeanu, prim-ministrul desemnat a fost total absent. Nicio televiziune nu l-a chemat pentru a-și prezenta executivul. La Antena 3 a vorbit despre guvern Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu a fost la RTV. Miercuri dimineață, în timp ce Parlamentul audia în comisii oamenii propuși de Dragnea pentru ministere, prim-ministrul Grindeanu era în continuare un spectator tăcut la acest spectacol politic.
Urmărește aici audierile din Parlament!
⇒
GUVERN PĂTAT. Ana Birchall, propusă ca ministru delegat pentru Afaceri Europene, a fost consiliera lui Geoană şi Ponta. Birchall a câștigat procesul cu un jurnalist care o implicase într-un scandal sexual
Ana Birchall se remarcă drept unul dintre cei mai bogați oameni politici. Ea deține împreună cu soţul ei cinci locuinţe, dintre care două în SUA, investiţii financiare în străinătate în valoare de 23 de milioane de euro, plasamente de 556.367 de lei, 60.071 de euro şi 66.667 de dolari, precum şi 13 conturi şi depozite bancare… continuarea aici!
⇒
Refuzată de președintele Klaus Iohannis pentru postul de premier, Sevil Shhaideh, a fost răsplătită cu Ministerul Dezvoltării, pe care l-a mai deținut în 2015, când i-a succedat lui Liviu Dragnea. Shhaideh va deține de asemenea și postul de vicepremier. O posibilă explicație a plasării sale într-un astfel de post este faptul că, spre deosebire de premier, ministrul Dezvoltării nu participă la CSAT și nu ar exista riscuri legate de siguranța națională. Întoarcerea acesteia la Dezvoltare are o explicație simplă: în 2015, când a condus ministerul, a împărțit fondurile după modelul deja brevetat de Dragnea, favorizând aleșii locali PSD. Mai mult, fidelitatea sa a fost răsplătită cu faptul că ministerul său mamut va înghiți și fostul Ministerul al Fondurilor Europene.
Avocații penalilor, la butoane
Un alt portofoliu greu din executiv, cel al Internelor, va fi deținut de Carmen Dan, de asemenea o fidelă a liderului PSD. Aceasta și-a făcut ucenicia la CJ Teleorman, condus de Liviu Dragnea, unde a fost consilier juridic și director executiv. Ea a deținut, între 2014 și octombrie 2016, postul de prefect al județului Teleorman.
⇒
GUVERN PĂTAT. Ministrul Educației E-BUSSINESS, Pavel Năstase, face greșeli de ortografie elementare. Valoarea operei științifice a specialistului PSD: 97 % maculatură
Pavel Năstase menționează 6 articole indexate în alte baze de date internaționale, 3 în reviste cotate B de către CNCSIS (articole publicate în reviste românești). De asemenea, Năstase mai menționează 6 „ISI proceedings”, care constituie numărul de conferințe la care a participat ministrul propus al Educaţiei și care sunt indexate ISI. Despre restul articolelor, Pavel Năstase nu menționează nimic, doar le enumeră pe 10 pagini… continuarea aici!
⇒
Deși fusese instalată în funcție de Guvernul Ponta, a supraviețuit și în mandatul lui Dacian Cioloș, chiar dacă fusese acuzată de liberalii din Teleorman că face jocurile PSD în județ, nerespectând statutul de funcționar public al prefectului. Premierul Cioloș i-a cerut să garanteze că nu va candida pe listele PSD. Carmen Dan i-a trimis o scrisoare prin care a susținut că nu va face acest lucru, însă, ulterior, și-a încălcat promisiunea.
O altă poziție cheie, cea de ministru al Justiției, va fi deținută de Florin Iordache, cel care dirijat din umbră operațiunea „Marțea Neagră” (10 decembrie 2013) – când Parlamentul a modificat legea aministiei și grațierii, Codul Penal, legea lobby-ului și legea minelor. Numirea lui Iordache în acest post vine în contextul în care PSD nu a abandonat tema modificării legislației penale.
⇒
GUVERN PĂTAT. Florin Iordache, politicianul care a dirijat din umbră operațiunea supranumită de presă „Marțea Neagră“, este ministrul propus al Justiţiei
Florin Iordache este cel care a dirijat operațiunile din Parlament din decembrie 2013 de modificare a legislației penale și este inițiatorul mai multor proiecte controversate. Iordache este cunoscut pentru faptul că a dirijat din um¬¬bră operațiunea supranumită de presă „Marțea Neagră“, prin care deputații au modificat mai multe acte normative în favoarea politicienilor cu probleme penale... continuarea aici!
⇒
Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea consideră necesară lansarea unei dezbateri ample şi rapide pe tema unui echilibru în justiţie, pentru identificarea unei „căi de urmat”, astfel încât oamenii care respectă legea să nu se mai simtă „vânaţi în ţara lor”, făcând referire la Legea răspunderii magistraţilor.
Primar cu dosare penale, ministru la Muncă
Ministerul Muncii va fi condus de Lia Olguța Vasilescu, trimisă în judecată sub acuzațiile de luare de mită și obținerii de foloase necuvenite. Deși în campanie promisese că nu va renunța la Primăria Craiova, Vasilescu va rămâne acum ministru și deputat. Portofoliul Muncii este crucial pentru strategia de imagine a PSD în condițiile în care Liviu Dragnea flutură o lege a salarizării unitare a bugetarilor. Proiectul a fost inițiat încă din 2015 de ministrul Muncii de atunci, Rovana Plumb, dar a fost abandonat și resuscitat de ministrul tehnocrat Dragoș Pîslaru, pe ultima sută de metri a guvernării Cioloș.
⇒
GUVERN PĂTAT. Petre Daea, propus ca ministru al Agriculturii, a încercat să-și pună amanta vicepreședinte la Agenția pentru Pescuit. El este considerat un apropiat al lui Adrian Năstase, fiind ministru și Guvernul din 2004
Petre Daea s-a remarcat și printr-o intervenție la Ministerul Agriculturii pentru ca amanta lui de atunci, Camelia Luchian, să fie numită vicepreședinte la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. Sotia de atunci a lui Petre Daea, Elena, a trimis la acel moment o scrisoare către conducerea Agenției, prin care a dezvăluit intervenția. Petre Daea și soția lui Elena au divorțat în iunie 2012, iar ulterior Petre Daea s-a căsătorit cu Camelia Luchian… continuarea aici!
⇒
Președintele Comisiei de buget finanțe, Viorel Ștefan, a fost promovat la rangul de ministru de Finanțe. Poziția sa va fi una delicată, pentru că, având de onorat numeroase promisiuni cu caracter populist, liderii coaliției vorbesc, deja, de mărirea deficitului bugetar, peste pragul de 3% negociat cu Comisia Europeană.
În aceste condiții, bugetul pe anul 2017 va trebui alcătuit sub o uriașă presiune politică.
La Ministerul Economiei a apărut un nume surpriză – cel al lui Alexandru Petrescu, șeful Poștei Române. În octombrie 2014, Poşta Română, condusă de Alexandru Petrescu, a distribuit în timpul campaniei prezidenţiale, alături de talonul de pensie, peste patru milioane de flyere, comandate şi plătite de PSD, prin care pensionarii erau anunţaţi că prezidenţiabilul PNL, Klaus Iohannis, vrea să le taie pensia dacă va ieşi preşedinte.
⇒
GUVERN PĂTAT. Ministrul de Externe propus, Teodor Meleșcanu, are legături periculoase cu oamenii Moscovei din București. Colonelul de pe lista lui Dughin care l-a servit electoral pe fostul șef SIE
Teodor Meleșcanu este ministrul propus al Afacerilor Externe în Cabinetul Grindeanu. În contextul alegerilor prezidențiale din 2014, numele lui Meleșcanu a fost asociat cu cel al lierului Sindicatelor Cadrelor Militare Disponibilizate, colonelul Mircea Dogaru, care apare, în 2014, pe o listă de „prieteni ai Rusiei”, dezvăluită de un grup de hackeri ruși… continuarea aici!
⇒
La împărțirea posturilor, nu au fost uitați nici dinozaurii din era Năstase. Petre Daea, un apropiat la fostului premier Adrian Năstase, va conduce Ministerul Agriculturii, pe care l-a condus și în era Năstase. Daea ar fi o rudă apropiată a Danei Năstase și figurează printre inițiatorii care au semnat propunerea introducerii pensiilor speciale pentru parlamentari.
Ministere rupte în urma negocierilor
ALDE a primit patru din cele 26 de portofolii ale executivului. Daniel Constantin a devenit ministru al Mediului și vicepremier. Titulatura de vicepremier marchează un succes aparent pentru Daniel Constantin. Ministerul pe care îl conduce nu va mai conține Departamentul Apelor și Pădurilor, preluat de social-democrata Ana Petcu.
Unele portofolii au fost negociate până în ultima clipă. Unul din motivele de dispută a fost Ministerul Afacerilor Externe dorit de ALDE pentru Teodor Meleșcanu dar râvnit și de social-democrați. În cele din urmă, Dragnea a cedat și i-a oferit portofoliul lui Meleșcanu, la insistențele lui Călin Popescu Tăriceanu.
Citește și: Fosta soţie a ex-ministrului Petre Daea, implicată în fraude de milioane de euro în Mehedinţi
Ca ministru de Externe în 2014, Meleșcanu a refuzat să deschidă noi secții de vot în străinătate între cele doua tururi ale prezidențialelor, în ciuda cozilor uriașe la vot în turul 1. Pe de alta parte, târguiala dintre PSD și ALDE au dus la scoaterea Departamentului de Afaceri Europene de sub tutela Ministerului de Externe. În aceste condiții, Ana Birchall a devenit ministru delegat pentru Afaceri Europene. Birchall a fost cea care l-a ajutat pe Liviu Dragnea să organizeze vizitele în Suedia și Austria.
ALDE a mai obținut Ministerul Energiei pentru Toma Petcu și Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul – Graţiela Gavrilescu.
Guvernul PSD-ALDE are 26 de miniștrii, cu cinci mai mult comparativ cu cel condus de Dacian Cioloș
Miniştrii propuşi de PSD:
* Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi al Fondurilor Europene – Sevil Shhaideh, viceprim-ministru
* Ministrul Economiei – Alexandru Petrescu
* Ministrul pentru Românii de Pretutindeni – Andreea Păstârnac
* Ministrul delegat pentru Fonduri Europene – Mihaela Virginia Toader
* Ministrul delegat pentru Afaceri Europene – Ana Birchall
* Ministrul Afacerilor Interne – Carmen Daniela Dan
* Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Petre Daea
* Ministrul Apărării Naţionale – Gabriel Leş
* Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale – Ionuţ Vulpescu
* Ministrul Educaţiei Naţionale – Pavel Năstase
* Ministrul Cercetării şi Inovării – Şerban Constantin Valeca
* Ministrul Finanţelor Publice – Viorel Ştefan
* Ministrul Justiţiei – Florin Iordache
* Ministrul Apelor şi Pădurilor – Adriana Petcu
* Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale – Lia Olguţa Vasilescu
* Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – Augustin Jianu
* Ministrul Sănătăţii – Florian Bodog
* Ministrul Tineretului şi Sportului – Marius Alexandru Dunca
* Ministrul Transporturilor – Răzvan Alexandru Cuc
* Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social – Gabriel Petrea
* Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat – Florin Nicolae Jianu
* Ministrul Turismului – Mircea Titus Dobre
Miniştrii propuşi de ALDE:
* Ministrul Mediului – Daniel Constantin, viceprim-ministru
* Ministrul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu
* Ministrul Energiei – Toma Petcu
* Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul – Graţiela Gavrilescu
„Liderul Partidului Social Democrat a anunţat, marţi, lista miniştrilor pentru viitorul Guvern condus de Sorin Grindeanu, în care vor fi vicepremier va fi Sevil Shhaideh”… citește continuarea aici.
Cel mai citit articol: Andrei Pleşu îl desfiinţează pe Liviu Dragnea. Scriitorul spune că liderul PSD, şmecherul „de vocaţie”, este mai periculos decât Victor Ponta
DEZVĂLUIRI: Un mic burghez generos cu PSD. Premierul desemnat, donaţie din venituri nejustificate ale tatălui
Principalele hibe din declarațiile de avere ale viitorului prim-ministru. Ctiți aici tot articolul!
Pe aceeași temă: O cunoscută jurnalistă îl demolează pe Sorin Grindeanu: Rânjea ca o slugă penibilă la dreapta reîncarnării lui Tănase Scatiu
O cunoscută jurnalistă i-a desfiintat pe Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea, revoltată de imaginea celor doi din momentul în care liderul condamnat al PSD a anunțat noua numire pentru funcția de prim-ministru. Citiți aici tot articolul!