Fostul deputat a fost dat în urmărire, după ce instanţa a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Hotărârea instanței prevede punerea în executare de îndată a mandatului de arestare, chiar dacă este cu drept de contestație.
Citește și: Poliția Română l-a pus primul pe Sebastian Ghiță pe lista de urmăriți
Decizia înlocuiește măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune, deoarece Sebastian Ghiţă nu a respectat condiţiile, cu rea credință, potrivit instanței de judecată. Legea prevede și confiscarea sumei de 60 de milioane de lei depusă drept cauțiune de către fostul deputat.
Potrivit procedurii penale, mandatul de urmărit general este emis după ce polițiștii merg acasă la inculpat și fac un proces verbal de constatare a dispariției acestuia. Apoi, polițiștii încep căutările celui urmărit la diverse reședințe, la sedii de firme, chiar și în spitale. La închiderea ediției, Sebastian Ghiță încă nu fusese găsit de polițiti și nici nu erau semne că se va preda.
Mai este în ţară?
Sebastian Ghiță a fost dat dispărut încă din data de 21 decembrie 2016, când nu s-a prezentat la audieri la DNA Ploiești. Ulterior, mogulul de Ploieşti, trimis în judecată în două dosare şi urmărit penal în alte două, nu s-a prezentat nici la Poliție în cadrul programului de control judiciar. Neprezentarea atrage după sine emiterea unei măsuri mai severe, respectiv arestarea preventivă.
Sebastian Ghiță era dat în consemn la frontieră încă din momentul în care a fost pus sub control judiciar pe cauțiune, măsură preventivă în cadrul căreia exista interdicția de a părăsi țara.Potrivit Poliției de Frontieră, fostul deputat nu ar figura în evidențe ca ieșit din țară. Însă, acest lucru nu înseamnă că nu ar fi putut trece fraudulos frontiera.
Circul dispariției
Sebastian Ghiță a dispărut din vizorul Direcției de Operațiuni Speciale a Poliţiei pe 19 decembrie, după ce acesta a participat la o sindrofie a Serviciului Român de Informații.
S-a dat alarma a doua zi, când polițiștii de filaj din fața locuinței din Ploieşti a mogulului au observat că acesta nu este acasă. În acea zi nu s-a prezentat nici la DNA Ploiești, unde fusese citat pentru audieri în dosarul penal “Tony Blair – cumpărarea, cu 220.000 de euro, a unui loc eligibil pe listele PSD”.
Sebastian Ghiță era supravegheat atât în baza unui mandat operativ, cât și în baza mandatului de control judiciar, care însemna înregistrarea în baza informatică de date, iar o eventuală tentativă de ieșire din țară, spre exemplu, ar fi putut fi constată imediat de orice ofițer de frontieră prin accesarea Sistemului Informatic Integrat.
Dosarele lui Sebastian Ghiță
Sebastian Ghiță este urmărit penal în două dosare penale și judecat în altele două.
Într-un dosar penal aflat încă în investigații la DNA, Ghiță este inculpat alături de Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, pentru derularea presupus nelegale a unor contracte de achiziții publice, iar în alt dosar este acuzat că în 2012 și-a cumpărat locul eligibil pe listele PSD plătind 220.000 de euri, plimbând banii printr-o firmă pe care o controla și printr-o organizație neguvernamentală.
Cu acei bani Victor Ponta, în calitate președinte PSD, inculpat și el în dosar, a plătit, în 2012, participarea fostului premier britanic Tony Blair la evenimente electorale pentru a câștiga capital electoral.
Ghiță este judecat în dosarul în care mai sunt judecați șefii Parchetului și Poliției Prahova, care l-au protejat, precum și în dosarul de corupție al primarului din Ploiești, Iulian Bădescu.
!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t),d=o[0],a=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=a+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var r=e.createElement(t);r.async=1,r.id=n,r.src=s,d.parentNode.insertBefore(r,d)}}(document,”script”,”infogram-async”,”//e.infogr.am/js/dist/embed-loader-min.js”);