4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialSebastian Ghiță, fostul deputat căutat de autorități de trei săptămâni, continuă acuzațiile,...

Sebastian Ghiță, fostul deputat căutat de autorități de trei săptămâni, continuă acuzațiile, într-o nouă înregistrare video: Ponta îşi dorea să continue proiectul cu autostrada Comarnic-Braşov, însă Coldea nu a fost de acord niciodată. L-a ameninţat că îl va aresta

Fostul deputat Sebastian Ghiță, căutat de autorități de trei săptămâni, după ce a încălcat măsura controlului judiciar, susține, într-o nouă înregistrare video, că s-a întâlnit cu generalul Florian Coldea, la una dintre vilele sale. Totodată, el a afirmat că adjunctul șefului SRI l-ar fi amenințat pe Victor Ponta că îl arestează dacă semnează contractul privind autostrada Comarnic-Braşov. 

 Sebastian Ghiță susține că s-ar fi întâlnit cu Florian Coldea la 1 februarie 2015, când acesta l-ar fi vizitat, alături de familia sa, la o vilă din Cheia. El a prezentat și o înregistrare video în care apare Florian Coldea, pe teresa unei case. Imaginile continuă cu Sebastian Ghiţă, care apare pe terasă şi vorbeşte cu o persoană, însă interlocutorul nu mai apare în înregistrare.

Au impus un cult al fricii şi ţin în şah Guvernul si Parlamentul printr-o avalanşă de dosare. Unul dintre conflictele majore pe care le-am avut cu Coldea ţinea de discuţia despre dezvoltarea Romaniei, despre faptul că sunt blocate proiectele, că frica genereaza lipsa de fonduri europene, de faptul ca functionarilor le este teamă să mai ia orice decizie. In februarie 2015 a fost oaspetele meu, la o vila a familiei de la Cheia. A venit cu familia sa. Am dovezi si am sa vi le arat. Iată imaginile care ne prezintă pe amândoi în discuţia de la Cheia.  Ponta îşi dorea să continue proiectul Comarnic – Brasov, însa Coldea nu a fost de acord niciodată cu acest proiect. L-a ameninţat de faţă cu mine că îl va aresta şi pe el şi pe funcţionarii CNADNR care indrăznesc să avanseze cu acest proiect. Îl va aresta dacă va semna contractul. Licitaţia, pentru că a fost vorba de o licitaţie între mari concerne europene, fusese deja caştigată de către consorţiul Vinci-Strabag-Aktor şi era susţinută de două grupuri financiare mari: Societe Generale din Franţa şi Erste din Austria”, a afirmat fostul deputat.

El a continuat precizând că i-a repoșat lui Florian Coldea că, prin blocarea proiectului, blochează România.

„În februarie 2015, la Cheia, i-am reproşat lui Florian Coldea că blochează România blocând acest proiect şi nu numai. Acesta mi-a răspuns foarte nervos şi agasat că europenii vor autostrada Piteşti-Sibiu, pentru ca acolo e definit culoarul european, iar restul de bani pe care România îi strânge trebuie să îi păstrăm pentru a cumpăra armament. I-am explicat că autostrada Piteşti – Sibiu costă 7 miliarde euro şi va dura peste 12 ani să o facem, întinzându-se pe perioada a două exerciţii financiare ale UE, iar Autostrada Comarnic-Braşov va costa sub 1 mld. şi o poate face România în doi ani, maxim trei. Iată că ce i-am spus atunci a confirmat acum câteva săptămâni guvernul Cioloş.

Au spus foarte clar că, până în 2023, să ne luăm gândul de la a avea o autostradă. Comarnic-Braşov ne-ar fi costat mai puţin de 1 mld. şi România ar fi reuşit să o termine în doi ani, în maxim trei. De ce s-a luat această decizie? Care sunt interesele pentru a bloca interesele României? Cum o să le răspundem oamenilor că în 2018 românii încă nu au trecut cu o autostradă Carpaţii, nu ştiu. Să răspundă personal domnul Florian Coldea. Astăzi eu pot să le spun românilor cine a fost cel care a blocat construirea de autostrăzi peste Carpaţi.

A fost ultima mea discuţie cu Florian Coldea într-un cadru neoficial. Întâlnirea a avut loc pe 1 februarie 2015, a plecat foarte supărat şi, după două săptămâni, pe 17 februarie, atât fostul prim-ministru Victor Ponta, cât şi eu, ne-am trezit cu un dosar. Familia lui Ponta a fost toată chemată la DNA, li s-au făcut percheziţii, le-au fost confiscate tabletele nepoţilor”, a continuat el.

În aceeași înregistrare, Sebastian Ghiță susține că „sistemul, procurorii și președintele Iohannis” ar fi făcut presiuni asupra lui pentru predarea postului România TV.

„În seara asta o să vă spun de ce cred eu că s-a ajuns aici. Realitatea este că am refuzat să predau RomâniaTV sistemului, procurorilor, serviciilor şi preşedintelui Iohannis. Sistemul nu-şi doreşte o presă liberă. O piaţă media în care să concureze mai multe televiziuni. Antena 3 şi RomâniaTV au descris pe larg abuzurile din asa zisa cruciada anticoruptie bazată pe dosare falsificate. Sistemului nu-i plac judecătorii independenţi şi ziariştii care pun întrebări incomode. Sistemul vrea ca deciziile de la CEDO să rămână necunoscute oamenilor şi vrea să controleze canalele media. Practic, îşi doresc o societate în care adevărul nostru să nu mai poată fi spus, să existe doar adevărul lor. Dacă vor să acuze un om, să-l condamne dinainte să aducă probe în faţa judecătorilor, să-l linşeze mediatic, ei au voie să facă linşaj mediatic, nu le este interzis. Agenţii lor de influenţă din multe publicaţii practică acest lucru de dimineaţa până seara”, a mai spus Sebastian Ghiță.

Vineri, procurorii anticorupție au cerut magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, să emită un mandat european de arestare și o cerere de urmărire internațională pe numele acestuia.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au transmis sesizarea I.P.J. Prahova – Serviciul de Investigații Criminale către Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea emiterii mandatului european de arestare și a cererii de urmărire internațională pentru inculpatul Sebastian Ghiță. Potrivit sesizării transmise de organul de poliție, care execută mandatul de arestare preventivă emis la data de 05 ianuarie 2017 de Înalta Curte de Casație și Justiție, inculpatul nu a fost depistat până în acest moment”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

Mandatul european de arestare este solicitat în vederea predării fostului deputat, care este căutat de autorități, după ce a încălcat măsura controlului judiciar. „Mandatul este aplicabil în țările Uniunii Europene, iar cererea de urmărire internațională este necesară în vederea predării inculpatului, fiind aplicabilă în țările ce nu fac parte din Uniunea Europeană”, mai precizează sursa citată.

Sebastian Ghiță a fost dat dispărut încă din data de 21 decembrie 2016, când nu s-a prezentat la audieri la DNA Ploiești. Ulterior, mogulul de Ploieşti, trimis în judecată în două dosare şi urmărit penal în alte două, nu s-a prezentat nici la Poliție în cadrul programului de control judiciar. Neprezentarea atrage după sine emiterea unei măsuri mai severe, respectiv arestarea preventivă.

Sebastian Ghiță era dat în consemn la frontieră încă din momentul în care a fost pus sub control judiciar pe cauțiune, măsură preventivă în cadrul căreia exista interdicția de a părăsi țara.Potrivit Poliției de Frontieră, fostul deputat nu ar figura în evidențe ca ieșit din țară. Însă, acest lucru nu înseamnă că nu ar fi putut trece fraudulos frontiera.

Sebastian Ghiță a dispărut din vizorul Direcției de Operațiuni Speciale a Poliţiei pe 19 decembrie, după ce acesta a participat la o sindrofie a Serviciului Român de Informații. S-a dat alarma a doua zi, când polițiștii de filaj din fața locuinței din Ploieşti a mogulului au observat că acesta nu este acasă. În acea zi nu s-a prezentat nici la DNA Ploiești, unde fusese citat pentru audieri în dosarul penal „Tony Blair – cumpărarea, cu 220.000 de euro, a unui loc eligibil pe listele PSD”.

Sebastian Ghiță era supravegheat atât în baza unui mandat operativ, cât și în baza mandatului de control judiciar, care însemna înregistrarea în baza informatică de date, iar o eventuală tentativă de ieșire din țară, spre exemplu, ar fi putut fi constată imediat de orice ofițer de frontieră prin accesarea Sistemului Informatic Integrat.

Sebastian Ghiță este urmărit penal în două dosare penale și judecat în altele două. Într-un dosar penal aflat încă în investigații la DNA, Ghiță este inculpat alături de Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, pentru derularea presupus nelegale a unor contracte de achiziții publice, iar în alt dosar este acuzat că în 2012 și-a cumpărat locul eligibil pe listele PSD plătind 220.000 de euri, plimbând banii printr-o firmă pe care o controla și printr-o organizație neguvernamentală.

Ghiță este judecat în dosarul în care mai sunt judecați șefii Parchetului și Poliției Prahova, care l-ar fi protejat, precum și în dosarul de corupție al primarului din Ploiești, Iulian Bădescu. 

 

Cele mai citite

Accident aviatic în Kazahstan: 28 de supraviețuitori după prăbușirea unui avion al Azerbaijan Airlines

Un avion de linie aparținând companiei Azerbaijan Airlines, cu 67 de persoane la bord, s-a prăbușit în Kazahstan. Ministerul kazah al Situațiilor de Urgență...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Avertizări meteo pentru jumătate din țară: Coduri portocaliu și galben de vânt, viscol și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cinci avertizări meteo, valabile miercuri și joi, care vizează peste jumătate din țară, inclusiv Capitala. Un Cod portocaliu...
Ultima oră
Pe aceeași temă