6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialPlagiat Ponta. Premierul a preluat inclusiv greşeli gramaticale şi aprecieri personale

Plagiat Ponta. Premierul a preluat inclusiv greşeli gramaticale şi aprecieri personale

Consiliul nu crează“, „din păcate“, „aşa cum am arătat deja“ sunt câteva indicii de copy-paste din lucrarea de doctorat a premierului.

La Drept e mai dificil să inventezi lucruri, poţi doar să scrii despre instituţii şi texte de lege care există deja, s-a apărat premierul Victor Ponta în faţa acuzaţiilor de plagiat.

Această scuză nu stă însă în picioare în cazul preluării cuvânt cu cuvânt a exprimărilor, aprecierilor, interpretărilor şi chiar greşelilor din lucrările din care Victor Ponta este acuzat că a copiat.

Citeşte şi De ce nu face plângere judecătorul Diaconu împotriva lui Ponta

Cine „a arătat“ primul?

„Pe de altă parte, aşa cum am arătat deja“, scrie la un moment dat judecătorul Dumitru Diaconu în volumul său „Curtea Penală Internaţională, Istorie şi Realitate“, publicat cu patru ani înainte de apariţia lucrării de doctorat a premierului. Exprimarea este preluată identic în lucrarea lui Victor Ponta, ca şi cum el ar fi „arătat deja“, şi nu judecătorul Dumitru Diaconu.

În plus, unele fragmente din aceeaşi lucrare a lui Diaconu sunt redate atât de îndeaproape de  către premierul român, încât apar în lucrarea de doctorat a acestuia şi aprecierile folosite în cartea originală, precum cele de genul „din păcate“.

Citeşte şi Plagiat Ponta. Patru profesori de drept desfiinţează apărarea premierului

Ambii autori „crează“

O altă dovadă ce ne poate duce cu gândul la copy-paste este preluarea unor greşeli gramaticale. Astfel, magistratul Diaconu notează: „Consiliul nu crează pentru tribunalul internaţional norme de drept material pe care să le aplice“. Exprimarea, inclusiv flagranta greşeală gramaticală, apare şi în lucrarea de doctorat a premierului.

„Etc“

Momentul încheierii unei enumerări cu „etc“ – dincolo de ordinea elementelor enumerate, identică la ambii autori – este un detaliu care dă impresia că textul respectiv a ajuns în lucrarea de doctorat a premierului prin două apăsări pe tastele calculatorului: „copy“ şi „paste“. Astfel de fraze sunt preluate, cu tot cu virgule şi cu „etc“, de Victor Ponta.

Citeşte şi Plagiat Ponta. Autorii articolului din „Nature” pentru RL: „Nu avem niciun dubiu asupra credibilităţii surselor noastre”

„În sânul“, prea îndrăzneţ pentru doctorandul Ponta

Dacă fragmente lungi sunt preluate integral în lucrarea de doctorat, altele suportă mici modificări – fraze sparte în propoziţii mai scurte, intercalarea unor cuvinte la începutul unor fraze (de genul „prin urmare“), înlocuirea unor cuvinte, eliminarea altora.

Un alt exemplu este fraza următoare din lucrarea judecătorului Diaconu: „Acest Statut prevedea crearea unei camere criminale în sânul Curţii Permanente de Justiţie Internaţională “. Singurul cuvânt care diferă în varianta lui Ponta este „sânul“. Astfel, expresia „în sânul“ nu i s-a părut potrivită doctorandului şi a înlocuit-o cu formularea „în cadrul“.

Citeşte şi Lista ruşinii – politicienii plagiatori

Autori diferiţi, aceleaşi întrebări

Nu o singură dată, Victor Ponta pare să aibă exact aceleaşi mirări şi întrebări ca autorii unor cărţi publicate cu ani buni înaintea apariţiei lucrării sale.

„Ce altceva decât acte de genocid au fost pogromurile din antichitate, din evul mediu, dar şi din secolul nostru, asupra evreilor, a armenilor sau a altor popoare, cruciadele creştine împotriva ‘necredincioşilor’ musulmani pentru eliberarea locurilor sfinte din Orientul Apropiat, campaniile militare de distrugere sau aducere în robie a unor popoare întregi, exterminarea populaţiei băştinaşe de către conchistadorii europeni în teritoriile şi continentele ‘descoperite’, masacrarea populaţiilor din ţările coloniale şi aducerea acestora în stare de degenerescenţă prin înfometare, munci grele şi tratamente degradante, trecerea prin foc şi sabie a milioane de oameni pe motive politice, naţionale sau religioase, distrugerea masivă sau planificată a oponenţilor politici în vremurile moderne sau exterminarea reciprocă a unor etnii în Africa zilelelor noastre?“

Toate cele 117 cuvinte ale frazei scrise de Vasile Creţu în lucrarea „Drept Internaţional Penal“, publicată în 1996, sunt copiate, la virgulă, de Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat. 

Singurele semne de punctuaţie care nu apar, deşi ar fi trebuit, fiind vorba de un citat cuvânt cu cuvânt, sunt ghilimelele.

Cele mai citite

Titus Corlățean: Urmaşii Brătienilor, la disperare, au dat curs unui proces incredibil de manelizare

Senatorul PSD de Dâmboviţa Titus Corlăţean a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, că "urmaşii Brătienilor, la disperare, au dat curs unui...

Italia cucerește Billie Jean King Cup! Paolini și Bronzetti, eroinele finalei

Italia a devenit campioană în Billie Jean King Cup 2024, după ce a învins Slovacia cu un categoric 2-0 în finală, pierzând doar 9...

Horoscop 22 noiembrie 2024. Un potențial partener romantic ar putea ieși în evidență pentru capricorni

Horoscop 22 noiembrie 2024. O zi plină de energie cosmică te așteaptă! Horoscop 22 noiembrie 2024 BerbecAstăzi ai putea resimți incertitudini financiare, ceea ce te...
Ultima oră
Pe aceeași temă