Găuri negre uriaşe s-ar putea ascunde în spatele unor nori de gaz şi praf, în curtea din spatele casei noastre cosmice, notează cotidianul britanic The Independent.
Astronomii au descoperit dovezi ale existenţei unor găuri negre extrem de mari în centrul a două galaxii învecinate Căii Lactee: NGC 1448 şi IC 3639. Acum sunt tot mai convinşi că galaxiile cele mai mari au în mijloc astfel de găuri negre, dar acestea sunt ascunse.
Cele două galaxii au emisii puternice de radiaţii şi sunt considerate active, dar se află la mare distanţă de Pământ, una la 38 de milioane de ani lumină, iar cealalaltă la 170, aşa că uriaşele găuri negre nu sunt deocamdată o ameninţare pentru planeta noastră.
Cum apare o gaură neagră
O gaură neagră se formează atunci când o stea uriaşă rămâne fără combustibil şi se prăbuşeşte în interiorul ei. Atunci se produce o supernovă, care aruncă în spaţiu o parte din materia stelei. Gravitaţia acestei „stele moarte“ este atât de puternică încât prinde lumina ca într-o capcană şi distorsionează spaţiul şi timpul.
Găurile negre pot fi detectate doar analizând ultimele emisii de radiaţii ale obiectelor pe care le înghit. Astronomii de la Universitatea Durham au descoperit găurile negre din galaxiile vecine cu ajutorul unui puternic telescop spaţial cu raze X, lansat de NASA în 2012, numit NuSTAR – de la Nuclear Spectroscopic Telescope Array.
Unul dintre membrii echipei, astronomul Ady Annuar, spune că aceste găuri negre nu au fost detectate până acum, deşi sunt relativ aproape de Calea Lactee: „Sunt ca monştrii care se ascund sub pat. Acum ne întrebăm câte alte găuri negre uriaşe ar putea exista în apropierea noastră, fără ca noi să ştim”.
Oamenii de ştiinţă bănuaiu de mult timp că există găuri negre super-masive, dar acestea nu putea fi detectate până acum. Dar cu ajutorul telescopului spaţial se pot observa clar aceşti monştri ascunşi, a explicat conducătorul echipei de cercetători, George Lansbury, de la Centre for Extragalactic Astronomy de la Universitatea Durham din Marea Britanie.
NuSTAR este primul telescop spaţial capabil să creeze imagini cosmice cu ajutorul razelor X de înaltă energie, aceleaşi raze folosite în medicină pentru a vizualiza scheletul sau pentru scanarea bagajelor pe aeroporturi.
Telescopul produce imagini cu o rezoluţie de 10 ori mai mare decât rezoluţia imaginilor obţinute cu telescoapele precedente şi este de 100 de ori mai sensibil decât acestea.
NuSTAR poate capta energia înaltă a razelor X chiar şi dincolo de praful şi gazele care obstrucţionează observarea galaxiilor, a găurilor negre şi a stelelor neutronice aflate atât în centrul Căii Lactee, dar şi în galaxiile vecine.