2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportCine urmează la conducerea TVR?

Cine urmează la conducerea TVR?

Deşi parlamentarii PDL din Comisiile de cultură au cerut amânarea discutării rapoartelor Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune, în lipsa unui aviz dat de Comisiile de buget-finanţe, în urma votului, propunerea amânării discuţiilor a fost respinsă.

Tot marţi însă, în timp ce parlamentarii PDL nu au participat la vot, iar cei ai USL l-au acuzat pe preşedintele-director general al televiziunii de management defectuos, Raportul de activitate al TVR a fost respins.

Vot negativ din partea parlamentarilor

Comisiile pentru cultură din Camera Deputaţilor şi Senat s-au reunit, marţi, într-o şedinţă comună pentru a analiza rapoartele de activitate al TVR pe anul 2010 şi 2011.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2010 cu un deficit de peste 161,9 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, în acel an, venituri totale de circa 571 de milioane de lei. În prima parte a acelui an, TVR a fost condusă de Alexandru Sassu, în timp ce, din iunie 2010, conducerea televiziunii a fost preluată de Alexandru Lăzescu, actualul preşedintele – director general.

De asemenea, SRTv a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei. În 2011, TVR a fost condusă de Alexandru Lăzescu.
Raportul de activitate al Televiziunii publice pe 2010 a fot aprobat, marţi, în Comisiile de cultură ale Parlamentului, cu 17 voturi „pentru” şi o abţinere.

În schimb, raportul de activitate al TVR pe 2011 a fost respins, tot marţi, de Comisiile de Cultură reunite, cu 16 voturi „pentru” şi 2 abţineri (Brânduşa Novac şi Cristian Ţopescu). Acest vot a repezentat primul pas în demiterea actualului Consiliu de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu.

A urmat apoi respingerea Raportului pe 2011 al TVR de plenul reunit al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru” şi patru „abţineri”, votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea lui Alexandru Lăzescu din fruntea TVR.

La cât a ajuns datoria SRTV

Întregul Consiliu de Administraţie al TVR va fi înlocuit. Potrivit Articolului 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv prevede că „respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie.

Actualii membri titulari ai CA al TVR, validaţi de Parlament în 29 iunie 2010, sunt: Alexandru Lăzescu (Administraţia Prezidenţială), Ada Meseşan, Paul Călin Botez, Nicoleta Nicolicea (PDL), Anne Jugănaru, Claudiu Brânzan, Cristi Niţulescu (PSD), Lucia Hossu Longin (PNL), Karen Attila Sebesi (UDMR), Cornea Raico (minorităţi), Sorin Burtea şi Traian Bărbulescu (din partea salariaţilor TVR). Acestora li se adaugă Cosmin Irimieş, membru supleant în CA al TVR din partea Guvernului.

Acuzaţiile aduse actualei conduceri TVR, în cadrul discuţiilor din Comisiile de cultură au curs una după alta.
Senatoarea PSD Lia Olguţa Vasilescu a menţionat că există o întârziere în discutarea rapoartelor TVR şi SRR.

„Să aşteptăm raportul Comisiei de buget-finanţe pare o glumă proastă”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, precizând că, dacă membrii Comisiilor de cultură ar fi discutat rapoartele TVR mai repede, poate nu s-ar fi ajuns de la o datorie de 30 de milioane de euro la o datorie de 130 de milioane de euro.

Directorul general a invocat „dezinformări majore”

„Cât să mai aşteptăm până dispare televiziunea publică?”, a întrebat Olguţa Vasilescu, potrivit Mediafax.
În schimb, preşedintele-director general al TVR Alexandru Lăzescu a semnalat că există „dezinformări majore”.

Acesta a precizat că la preluarea conducerii TVR de către actualul CA, instituţia avea datorii de 61 de milioane de euro şi contracte foarte stricte în derulare..
În ceea ce priveşte acuzaţiile de „intruziune editorială”, Lăzescu a subliniat că nu poate nimeni să-l acuze că, în timpul mandatului său, televiziunea publică a fost politizată.

„Acum s-au auzit vocile opoziţiei. Nu ştiu dacă s-a întâmplat la fel şi cu alte ocazii”, a spus Alexandru Lăzescu.

Potrivit unor surse USL citate de Mediafax, partidele din USL au decis ca la şefia TVR liberalii să facă nominalizarea, în timp ce pentru radioul public nominalizarea va fi făcută de PSD.

La conducerea TVR a fost numit director interimar Radu Călin Cristea, iar la SRR să fie nominalizat Ovidiu Miculescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă