Într-o societate marcată de stres şi de un ritm alert al vieţii de zi cu zi, conceptul de relaxare devine o preocupare primordială pentru specialiştii din domeniul amenajărilor interioare.
Astăzi, dormitoarele sunt considerate veritabile spații de regenerare, un somn bun, odihnitor, fiind o sursă importantă de sănătate şi performanţă intelectuală, iar decorul şi ambientarea acestui spaţiu sunt esenţiale în această privinţă.
Locuinţele comunică stilul de viaţă, preocupările, hobby-urile, dar şi stările de spirit sau sănătatea locatarilor. Iarna, când nopțile sunt lungi, ne petrecem un timp mai îndelungat în dormitor, iar amenajarea acestuia este esenţială pentru odihnă.
Din această perspectivă, funcţionalul şi esteticul au un numitor comun în dormitoarele moderne, acestea evoluând odată cu societatea actuală, de la simple camere pentru somn la oglindă a personalităţii noastre. De aceea, trebuie avute în vedere cele mai adecvate soluţii privind alegerea paletei de culori, vopsea sau tapet pentru pereţi, materialele textile (perdele, draperii, cuvertură etc.), iluminat, decoraţiuni, accesorii şi, nu în ultimul rând, mobilierul.
Confortul absolut
Stilurile abordate promovează atât clasicul, reinterpretat, cât şi simplitatea şi reîntoarcerea la natură sau inovaţia high-tech. Cel mai important pentru un somn de calitate este confortul absolut.
Mobilierul de dormitor, realizat în întregime din lemn, fie în stil minimalist sau clasic, fără niciun element metalic, se remarcă prin eleganţă şi poate fi o opţiune foarte bună.
Materialele textile sunt de cea mai bună calitate, naturale, antialergice, iar culorile calde, odihnitoare sunt propice relaxării.
Se poate alege de asemenea mobilier tapisat, moale, în deplin acord stilistic cu o serie de şifoniere, dressinguri şi sertare integrate arhitectural, cu spaţii de expunere pentru obiectele decorative, artă şi tehnologie.
În aceste colecţii de mobilier se pot găsi sisteme audio-video, televizoare cu ecran plat şi boxe integrate în mobilier sau paturi şi obiecte de mobilier extensibile.
În tendințe
Paturile modulare, uşor de personalizat, confortabile, rămân în trend. Indiferent că sunt moderne, la limita extremă a high-tech-ului, romantice, pline de farmec sau clasice, nobile şi elegante, dormitoarele actuale se remarcă prin nevoia de libertate, relaxare şi versatilitatea decorului.
Un alt trend de ultimă oră porneşte de la timpul petrecut în dormitor. Având în vedere că această încăpere este preferată de tânăra generaţie pentru desfăşurarea mai multor activităţi (citit, lucrat la computer, folosirea telefoanelor inteligente sau vizionarea emisiunilor TV), era firesc ca mobilierul să evolueze pe măsura acestor nevoi. Mai exact, spaţiile de depozitare includ aparatură de ultimă generaţie, dar şi obiecte personale, au rafturi graţioase, sunt deschise şi suspendate în forme dintre cele mai neaşteptate.
Cu alte cuvinte, mobilierul dormitoarelor împrumută din caracteristicile celui din zona de living, unde ritmul de viaţă este mai alert. Deşi intenţia stilistică este una rustică, iar finisajele sunt naturale, deseori pentru ambientările propuse de diverse companii rezultatul este unul modern, tineresc, dinamic.
Sfatul specialistului: Natalia Beleva, designer de interior
tel. 0727 609227; e-mail: nataliabeleva@yahoo.com, cocoonhome.ro
La amenajarea dormitorului, pentru a se crea o atmosferă de relaxare este indicat să se meargă pe simetrie. Contrar așteptărilor, deşi avem de-a face deseori cu un spaţiu mic, este bine să alegeţi un pat mare, de minimum 160-200 cm şi să-l poziționaţi în centrul camerei.
Deoarece patul în sine va ocupa mult spațiu, e bine să vă folosiţi cât mai mult de el pentru depozitare, de exemplu, să aibă încorporate sertare pe care le puteţi folosi pentru haine, cosmetice sau alte obiecte care nu trebuie să fie la vedere şi, de asemenea, să alegeţi piese de mobiler multifuncționale.
Culorile neutre (alb, bej, gri), precum și pastelurile sunt foarte inspirate atunci când vreți să creaţi ideea de spațiu, dar și de confort vizual. De asemenea, sunt o alegere la îndemână și pentru că pot fi combinate cu orice altă culoare. Pentru a crea o atmosferă liniștitoare în dormitor, cele mai recomandate culori sunt: albastru, galben, verde, nuanțe de mov.
Contrastul se poate realiza folosind perne decorative, cuverturi imprimate, elemente de decor, tablouri etc.
Simpla schimbare a lenjeriei de pat poate aduce o stare de spirit diferită și poate conferi varietate încăperii.
Accentele de culoare pot fi adăugate şi prin utilizarea de tapet, iar în acest caz este de ajuns dacă decoraţi astfel un singur perete.
În dormitoarele mici este recomandat să evitați folosirea de perdele grele, de culoare închisă, fiind recomandate în schimb jaluzelele în culoarea peretelui sau cele cu imprimeu.
Pentru diversificarea atmosferei, un pont este de a se opta pentru draperii cu față dublă (nuanță caldă și nuanță rece), astfel încât să le schimbaţi fața în funcție de anotimp — iarna sunt potrivite nuanțele calde, iar vara cele reci.
Puteți renunța la lustra clasică ce atârnă în mijlocul camerei și să combinaţi mai multe corpuri de iluminat, pe mai multe niveluri. De asemenea puteți să alegeţi aparate electrice care permit schimbarea intensității luminii, pentru a crea efectul de amurg.