26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCasa Albă a avertizat Beijingul cu privire la acțiunile agresive ”de...

Casa Albă a avertizat Beijingul cu privire la acțiunile agresive ”de tip rusesc”. China pregătește terenul pentru „Pearl Harbor 2“

Donald Trump și-a început mandatul de președinte al SUA cu avertismente dure la adresa Chinei, care desfășoară acțiuni agresive de preluare a unor teritorii care nu îi aparțin.

Conflictele teritoriale din Marea Chinei de Sud, zonă strategică din Asia, inițiate de Beijing, sunt considerate de către Administrația Trump asemănătoare cu cele ale Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a subliniat că Washingtonul își va proteja interesele în apele internaționale din Marea Chinei de Sud.

Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a precizat că SUA nu vor permite Chinei să construiască insule artificiale, pentru a putea controla rute importante de tranzit şi eventual exploata zăcăminte uriaşe de petrol şi gaze naturale. „Amplasarea, în Marea Chinei de Sud, de capabilităţi militare este, în sine, după părerea mea, similară cu ce a făcut Rusia în Crimeea”, a subliniat Tillerson. Beijingul a transmis sec că are dreptul la acțiuni în regiune.

Acțiuni preventive împotriva bazelor americane

În afara schimbului de replici, China se pare că pregătește un „Pearl Harbor 2.0”, acțiuni decisive asupra forțelor americane din regiune, pentru a scoate SUA din schema zonală. Un raport al Centrului Internațional pentru Studii Strategice arată că Beijingul are un plan foarte detaliat, de atac cu rachete, concentrat pe  bazele americane din Pacific. Analiza imaginilor prin satelit demonstrează că toate testele balistice efectuate de chinezi aveau ca ținte ipotetice distrugătoarele, portavioanele și bazele aeriene ale SUA din estul Asiei.

La începutul acestei săptămâni, un test cu rachete balistice de 1.500 de kilometri a avut ca țintă aparentă sistemul Patriot de la baza Kadena, din Japonia. Cu ocazia celebrării Noului An Lunar, pe site-ul Ministerului chinez al Apărării au apărut zece lansatoare mobile de rachete DF-16, cu rază medie de acțiune, desemnate să controleze „primul lanț de insule”. DF-16 au o rază de acțiune de 1.000 de kilometri și pot lovi Okinawa, unde se află mai multe instalații militare americane. Tot atât de bine pot lovi ținte în Japonia, Taiwan și Filipine.

Anul Cocoșului de Foc

Pentru China, intrarea în Anul Cocoșului de Foc este o oportunitate astrală pentru schimbări majore, chiar conflictuale, așa că nu se teme de amenințări. Ba chiar își dorește provocări. Președintele american, Donald Trump, i-a trimis omologului chinez, Xi Jinping, o scrisoare în care urează ca Anul Cocoșului de Foc să fie prosper pentru China. Totodată, Trump a transmis dorința SUA de a avea „relații constructive” în beneficiul atât al SUA, cât și al Chinei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a răspuns că Beijingul salută gestul lui Donald Trump, care a transmis poporului un fericit An al Cocoșului de Foc, și consideră că relația dintre SUA și China nu poate fi decât de cooperare.

China are cel mai activ și divers program de dezvoltare a rachetelor balistice din lume, care se ocupă în permanență de sporirea, diversificarea, inovația și modernizarea arsenalului balistic. Mai ales când China modernizează sistemul de rachete balistice cu ținte multiple, independente, sistemele mobile de lansatoare de rachete și a început desfășurarea unei noi flote de submarine dotate cu rachete nucleare. Rachete de croazieră și rachete cu rază scurtă de acțiune fac parte dintr-un sistem de apărare regională.   

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...
Ultima oră
Pe aceeași temă