4.9 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialSicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului Radu Gabrea va fi depus, sâmbătă,...

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului Radu Gabrea va fi depus, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Înmormântarea va avea loc, duminică, la cimitirul Bellu

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului şi scenografului Radu Gabrea va fi depus, sâmbătă, în incinta Teatrului Nottara, iar înmormântarea va avea loc duminică, la cimitirul Bellu, a declarat pentru News.ro, Marinela Ţepuş, directoarea teatrului.

”După ora 17.00, sicriul va fi depus la capela cimitirului Bellu Ortodox, iar înmormântarea va avea loc, duminică, la ora 14.00”, a precizat Marinela Ţepuş.

Regizorul Radu Gabrea a murit, joi seara, la vârsta de 79 de ani, a declarat soția artistului, actrița Victoria Cociaș. Citeşte mai multe aici!

Născut în 20 iunie 1937 în Bucureşti, Radu Gabrea face parte din prima generaţie de regizori români şcoliţi postbelic: Manole Marcus, Iulian Mihu, Andrei Blaier – şi încă, nu foarte mulţi, alţii. A urmat şi a absolvit mai întâi cursurile Institutului de Construcţii Bucureşti (1960). Ca student participă la mişcările revendicative ale studenţilor din Bucureşti în 1956.

Este arestat în acelaşi an, achitat şi eliberat în 1957. Urmează apoi cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, secţia regie film, pe care îl absolvă în 1968. Debutează în lungmetrajul de ficţiune în 1969 cu Prea mic pentru un război atât de mare, film în care naraţiunea de tip clasic se îmbină cu experimentul – acesta din urmă înţeles ca încercare de sincronizare cu tendinţele inovatoare ale cinematografiei europene a vremii: „Respectând proporţiile, acest film a însemnat pentru istoria filmului românesc cam ce a însemnat, cu şapte-opt ani în urmă, Copilăria lui Ivan de Andrei Tarkovski pentru istoria filmului rusesc.

În 1970 realizează primul serial de televiziune românesc: Urmărirea. A urmat, în 1973, Dincolo de nisipuri, ecranizare a splendidului roman Îngerul a strigat al lui Fănuş Neagu, cu elemente din nuvela ce dă titlul filmului, selectat şi acesta în „Quinzaine des realisateurs”. Pentru a putea trece de cenzură, coloanei sonore a filmului i s-a ataşat un comentariu din off, pentru ca nu cumva întâmplările de pe ecran să fie greşit interpretate ideologic, informează Istoria Filmului.

Radu Gabrea a fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înființat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanță de urgență a Guvernului României. A deținut funcția până în anul 1999. Este membru fondator al Fundației „Filmul românesc”. În 2011 a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

 

Cele mai citite

Austriecii, despre Grupa H. „România, cel mai greu adversar!”

România și-a aflat astăzi adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026. Tricolorii, conduși de Mircea Lucescu, au fost repartizați în Grupa H, alături de Austria,...

Banca Națională a României lansează o monedă din aur dedicată Tezaurului de la Apahida

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea, începând de luni, a unei monede din aur cu tema "Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida",...

Record pe piața românească de artă: „Țărăncuță odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu, adjudecată pentru 365.000 de euro

Casa de Licitații Artmark a înregistrat un nou record pe piața românească de artă în cadrul celei mai recente licitații de iarnă. Opera „Țărăncuță...
Ultima oră
Pe aceeași temă