După mai multe zile de tăcere, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat schimbări şi analize pe partea de achiziţii, dar a precizat că rămân bătute în cuie subiectele la bacalaureat şi camerele de supraveghere.
Premierul Ponta i-a tras noului mi-nis-tru al Edu-ca-ţiei o sarcină urgentă: aceea de a elucida modul în care fosta conducere a ministerului a redus numărul şcolilor cu 224 de unităţi. „Conducerea actuală a ministerului are de la mine sarcina de a verifica ce s-a întâmplat cu aceste şcoli, pe ce criterii s-a considerat că nu mai sunt necesare”, a spus premierul.
Licitaţii retrase
În cursul zilei de ieri, Liviu Pop a mai precizat că licitaţii-le pentru clasa pregătitoare vor fi retrase, după ce au fost găsite probleme la achiziţia de mobilier, iar în anul şcolar viitor vor fi făcute improvizaţii pentru funcţionarea acesteia, menţionează Mediafax. „Din păcate, suntem foarte, foarte întârziaţi la clasa pregătitoare. Vom reanaliza tot ce înseamnă cei 50 de milioane de euro daţi pentru licitaţii, raportat la cei 130.000 de elevi. Am suspendat toate plăţile la Ministerul Educaţiei timp de o săptămână, până se finalizează auditul”, a spus Liviu Pop. În replică, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu ne-a precizat că „programa aprobată pentru clasa pregătitoare necesită un anumit tip de mobilier modulabil adaptat vârstei. Pentru astfel de mobilier aveam bani prevăzuţi. Să-l achi-zi-ţioneze şi de la mătuşa Tamara dacă vor, dar să-l achizi-ţio-neze nu să improvizeze pe spatele copiilor. Am lăsat ministerul la cheie în ceea ce priveşte clasa pregătitoare şi examenele naţio-nale. Bani în conturi, proceduri la termen, curriculum pregătit, proceduri de formare profesională, proceduri de ocupare a posturilor cu personal calificat. Este răspunderea politică a actualei guvernări de a decide dacă merge pe stabilitate sau nu. Educaţia este fără ministru de aproape o lună iar responsabil este Victor Ponta.”
Camerele de supraveghere rămân
Pop va merge mai departe cu analiza activităţii din minister anunţând că toate ordinele de ministru emise pe tema bacalaureatului vor fi analizate săptămâna viitoare în comisiile de dialog social şi speră ca miercuri sau joi să poată finaliza achiziţionarea softului pentru desfăşurarea examenelor. Costul pentru cinci softuri pentru bacalaureat se ridică la 280.000 de euro.
Au existat şi lucruri pe care Pop le-a preluat de la fostul ministru Funeriu, dar a pare să fi făcut acest lucru mai degrabă forţat de împrejurări. „Nu mai putem interveni în nici un fel pe subiectele de la bacalaureat. Vom vedea la final cum au fost făcute. La testare vom vedea şi dacă sistemul de comunicare între noi şi centru funcţionează”, a spus Pop.
Camerele de supraveghere vor rămâne în toate cele 638 de unităţi de examinare, Pop ţi-nând să precizeze că „acestea vor fi poziţionate pe elevi, nu pe geamuri şi uşi”. Chestionat în legătură cu examenele pentru promovarea la facultate, Pop a recunoscut că el, fiind din preuniversitar, nu stăpâneşte învăţământul superior, de aceea se va întâlni luni cu ultimii trei miniştri ai Educaţiei, pe care vrea să-i consulte pe acest subiect.