După mai bine de o săptămână în care s-au adus dovezi care îi incriminau opera ştiinţifică, Ioan Mang nu a mai aşteptat verdictul Academiei Române şi a demisionat. Victor Ponta ceruse, joi seara, celui mai înalt for ştiinţific din ţară să analizeze acuzaţiile de plagiat aduse lui Mang.
Fără activitate ştiinţifică
Dacă precedenţii candidaţi pentru funcţia de ministru al Educaţiei, Corina Dumitrescu şi Ioan Mang, au trebuit să plece din guvern din cauza activităţilor ştiinţifice controversate pe care le aveau trecute în CV, Liviu Marian Pop nu are de ce să-şi facă emoţii în această privinţă: nu deţine o biografie impresionantă care i-ar putea juca feste.
Ministrul Interimar al Educaţiei Liviu Marian Pop, a fost din 2004 până acum director adjunct educativ la Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” din Vişeu de Sus şi în acelaşi timp a predat matematică la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Baia Mare. Cele două unităţi de învăţământ nu se pot lăuda, însă, cu o rată a promovabilităţii prea mare la bacalaureatul de anul trecut. Astfel, doar 48,31 % dintre elevii de la „Bogdan Vodă” au trecut cu bine peste acest examen. La Colegiul Tehnic, rezultatele au fost de-a dreptul dezastruoase: doar 19% dintre absolvenţi au reuşit să obţină notă de trecere la bacalaureat.
Citeşte şi Cine este Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei
Mai mult, chiar şi în cv-ul său, noul ministru al Educaţiei reuşeşte să facă o greşeală importantă. Astfel, când a trecut denumirea colegiului tehnic la care a activat ca profesor de matematică, Liviu Marian Pop a scris cu doi de y numele marelui inginer român, respectiv „Salygny (în loc de Saligny)”. Aceeaşi eroare apare şi în declaraţia sa de avere, potrivit Mediafax.
Liviu Marian Pop este profesor de matematică din 1996, iar din ianuarie 2004 a devenit preşedintele al Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş şi din 2007 secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. În 2008, a activat ca membru supleant în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educaţiei.
Scandaluri în lanţ la Educaţie
Liviu Pop este cel de-al treilea nume propus de Victor Ponta pentru portofoliul Educaţiei în numai două săptămâni. Candidatura Corinei Dumitrescu a fost retrasă, după ce premierului i-au fost semnalate o serie de incompatibilităţi. România liberă a scris că 13 politicieni s-au aflat pe statul de plată al Universităţii Dimitrie Cantemir unde Dumitrescu este rector. De asemenea, am semnalat faptul că Dumitrescu se află în proces cu Ministerul Educaţiei – pe care urma să îl conducă – contestând clasificarea impusă universităţilor.
Citeşte şi Ioan Mang a demisionat. Vezi cine este ministrul interimar al Educaţiei
După retragea Corinei Dumitrescu, premierul l-a numit pe Ioan Mang. La nici 24 de ore de la acest anunţ, RL a dezvăluit că în două lucrări ştiinţifice semnate de Mang se regăsesc propoziţii, paragrafe sau planşe copiate din articole ştiinţifice mai vechi semnate de autori străini. Ulterior, pe siteul contributors.ro, alte două lucrări plagiate semnate de Mang au fost publicate. În ziua de miercuri, a fost prezentată o nouă lucrare ştiinţifică a lui Mang care reproduce cuvânt cu cuvânt o lucrare mai veche a unui cercetător japonez. Acesta a recunoscut pentru hotnews.ro că este autorul lucrării plagiate.
La câteva ore distanţă şi un cercetor israelian admite că şi lui i s-a furat opera. Ulterior, după ce şi Emil Boc a cerut demisia ministrului, Victor Ponta a cerut înfiinţarea unei comisii de analiză la Academia Română. Ioan Mang nu mai aşteaptă verdictul şi anunţat ieri că a demisionat.
Ce avere are Pop
În declaraţia de avere depusă ca membru al conducerii FSLI, Liviu Marian Pop a menţionat că deţine un teren de 668 de metri pătraţi în Maramureş, o casă de 278 de metri pătraţi, şi avea datorii de 25.000 de euro. Venitul său de sindicalist a fost de peste patru ori mai mare decât salariul de profesor de matematică şi director de şcoală.