17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăErste: Recesiunea şi criza euro vor continua să afecteze investiţiile din...

Erste: Recesiunea şi criza euro vor continua să afecteze investiţiile din România

Recesiunea din zona euro va continua, probabil, şi în trimestrul al doilea, afectând exporturile româneşti, iar tensiunile şi incertitudinile din Europa riscă să „calce pe nervi” investitorii, cu un impact negativ asupra investiţiilor străine directe din România, anticipează analiştii Erste.

„Indicatorii încrederii în economia zonei euro pentru luna aprilie s-au cifrat la niveluri dezamăgitor de scăzute, sugerând că recesiunea va continua şi în trimestrul al doilea”, se arată într-o scurtă analiză a Erste, banca-mamă a BCR.

Zona euro este piaţa de desfacere pentru mai mult de jumătate din exporturile României, notează Erste, iar cererea externă a afectat deja negativ Produsul Intern Brut din primul trimestru, contribuind la reintrarea economiei româneşti în recesiune.

Banca austriacă anticipează o creştere economică de 1,2% pentru România în acest an.

Economia României a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de ultimele trei luni ale anului trecut şi a intrat în recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de contracţie a PIB faţă de trimestrul anterior respectiv.

În trimestrul al patrulea al anului trecut, PIB-ul a coborât cu 0,2% faţă de trimestrul al treilea.

Analiştii citaţi de presa internaţională anticipează că economia zonei euro a intrat în recesiune în primul trimestru al acestui an, cu o contracţie de 0,2%, precedată de o scădere de 0,3% în ultimele trei luni din 2011.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă