4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialTratatul cu Siria a fost ratificat. Poate fi extrădat Hayssam?

Tratatul cu Siria a fost ratificat. Poate fi extrădat Hayssam?

Ratificarea Tratatului de extrădare între România şi Siria aduce din nou în discuţie problema întoarcerii în România a omului de afaceri sirian Omar Hayssam, implicat în cazul răpirii ziariştilor în Irak, în 2005.

 

Senatorii au adoptat ieri proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2010. Un an mai târziu, preşedintele Băsescu declara că acest document este necesar pentru aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, în condiţiile în care legislaţia Siriei prevede imposibilitatea extrădării persoanelor care au cetăţenia siriană.

Tratatul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi prevede transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate.

Spre deosebire de şeful statului, alţi oameni politici s-au arătat sceptici faţă de acest tratat. Senatorul Georgică Severin (PSD) a afirmat că ratificarea acordurilor cu Siria este inoportună deoarece, de la data semnării acestora, situaţia internaţională s-a schimbat radical. Parlamentarul social-democrat a mai adăugat că Siria a devenit o ţară cu mari probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului. „Este inoportună ratificarea acestor acorduri, deoarece toate ţările Uniunii Europene au îngheţat raporturile cu Siria”, consideră parlamentarul.

Severin a precizat că membrii Comisiei pentru politică externă au acceptat să dea un aviz favorabil după ce au primit precizări în legătură cu oportunitatea ratificării acestor tratate din partea Ministerului de Externe.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a susţinut că ratificarea acestor acorduri ar fi o greşeală din punct de vedere politic, în condiţiile în care toate ţările UE, Liga Arabă şi multe ţări din afara Uniunii boicotează sistemul din Siria. „Dacă încheiem acest acord, mâine în toate ziarele siriene va fi prezentat ca o victorie a politicii externe a conducerii actuale a Siriei, iar noi nu avem nimic de câştigat”, a mai spus Frunda.

Polemici încă din 2011

În urmă cu doi ani, preşedintele Traian Băsescu a explicat că aducerea lui Omar Hayssam în România nu este posibilă din cauza blocării la Comisia de politică externă din Senat a acordului de extrădare cu Siria, apreciind că ceea ce face Titus Corlăţean e un blocaj politic mai rău decât „corupţia lui Sorin Apostu”. În replică, preşedintele de atunci al Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a declarat că au fost dezbătute, în 2010, patru acorduri dintre Siria şi România, dintre care unul de extrădare. Potrivit lui Corlăţean, senatorii au căzut de acord că nu e oportună ratificarea, în condiţiile în care comunitatea internaţională a condamnat „regimul criminal” de la Damasc.

Ce spune martorul „Radu Vasile”

Un martor sub acoperire audiat cu numele de „Radu Vasile” în dosarul fugii lui Omar Hayssam a declarat recent că l-a văzut pe cetăţeanul sirian în Bucureşti la circa 10-12 zile după data de 30 iunie 2006, când se presupune că acesta ar fi părăsit România. Dosarul privind fuga din România a lui Hayssam se judecă la Curtea de Apel Oradea. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a lui Hayssam, implicat în criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak în 2005.  Text Box:  

Cele mai citite

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă