15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCafea de firmă cu o substanţă cancerigenă

Cafea de firmă cu o substanţă cancerigenă

Acrilamida, o substanţă cancerigenă, a fost găsită de autorităţile din Marea Britanie în 13 produse ale unor mărci renumite, cum sunt Heinz şi Nescafé, relatează cotidianul Daily Mail. Concentraţia de acrilamidă din anumite sortimente de cafea instant, biscuiţi şi chipsuri  depăşea limita maximă admisă.

 

Unele dintre aceste produse sunt comercializate şi pe piaţa din România. Este vorba despre cafeaua instant Nescafé Gold decofeinizată şi normală, produsă de compania Nestlé, cinci sortimente de chipsuri, aparţinând mărcilor Seabrook, Burt, Piper şi McCoy, respectiv patru sortimente de biscuiţi de la McVitie’s, Fox, Tesco şi Heinz. Acrilamida din toate aceste produse era peste limita considerată nepericuloasă pentru organismul uman.

Reprezentanţii Heinz, precum şi cei de la United Biscuits, producătorii biscuiţilor McVitie’s, au fost atenţionaţi de autori-tăţile pentru siguranţa alimentară şi au reacţionat imediat schimbând reţetele produselor lor. Astfel, nivelul substanţei cancerigene a fost redus cu până la 70%.

Nu la fel de prompţi au fost cei de la compania Nestlé, care au spus că este imposibil să scadă concentraţia de acrilamidă fără să afecteze aroma produsului. „Până în prezent nu există nici o dovadă certificată ştiinţific care să demonstreze că un produs alimentar anume are un efect negativ asupra sănătăţii consumatorului în contextul expunerii la acrilamidă”, au declarat cei de la Nestlé, care produc cafeaua instant Nescafé.

Ai noştri ridică din umeri

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti au declarat că nu au primit sesizări în acest an în legătură cu această problemă, iar controale vor face la ordinul celor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Responsabilii de acolo ne-au transmis să ne adresăm Ministerului Sănătăţii, iar cei de la biroul de presă al ministerului ne-au cerut timp pentru documentare pentru că nu aveau informaţii pe această temă.

Acrilamida este o substanţă care se găseşte în concentraţii foarte mici în cele mai multe dintre alimentele gătite la temperaturi foarte mari sau congelate. În concentraţii mari, ea devine periculoasă pentru sănătatea organismului şi poate duce la cancer. Un conţinut ridicat de acrilamida îl au cartofii dacă sunt prăjiţi la o temperatură mai mare de 120 de grade Celsius.  

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă