Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Sorin Cîmpeanu, a explicat, luni, că strategia gândită de Academia Română cu privire la ideea de a obliga studenţii să rămână în ţară după terminarea studiilor, nu este cea mai bună soluţie pentru a obţine rezultate, potrivit Mediafax.
Din experienţa profesională, academică, am ajuns la convingerea că prin constrângeri, nu poţi obţine rezultatele dorite. Nu cred că a-i obliga este calea corectă, ci este obligaţia noastră, mai cu seamă a celor care au responsabilităţi de decidenţă să facem în aşa fel încît a rămâne în România, a studia în România să constituie o alegere viabilă pentru toţi tinerii. Şi mă refer nu numai la oportunitatea de a învăţa, de a avea o carieră în învăţământ, în cercetare, ci mă refer şi la progresul general al societăţii şi la atractivitatea acestor locuri de muncă unde ne dorim să avem cei mai valoroşi absolvenţi ai facultăţilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educaţiei.
Fostul ministru a explicat cât de importante sunt programele internaţionale pentru studenţi şi că o astfel de strategie precum cea propusă de Academia Română ar veni în contradictoriu.
„Toată lumea încurajează programele Erasmus şi Erasmus Plus, deci schimburi, studiul în universităţi din străinătate şi strategia Academiei ar intra în contradicţie directă cu aceste programe care încurajează mobilităţile internaţionale. Trebuie să încurajăm rămânerea în ţară a resursei umane valoroase, dar nu prin obligativitate, ci prin creerea unor condiţii care să facă din rămânerea în ţară o variantă viabilă, atractivă”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.
El a precizat că, spre deosebire de sistemul de învățământ superior militar unde studenții “beneficiază de cazare, masă gratuită şi soldă, iar ei beneficiază de repartiţie garantată, de un loc de muncă asigurat”, în sistemul civil, nu există așa ceva.