18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialCum să îţi alegi carnea proaspătă pentru masa de PAŞTE

Cum să îţi alegi carnea proaspătă pentru masa de PAŞTE

Sărbătorile pascale se apropie cu repeziciune, iar majoritatea românilor se gândesc deja la ce vor pune pe masă. Carnea de miel nu va lipsi de pe masa românilor nici în acest an. Oferta de carne de pe piaţă nu este întotdeauna de cea mai bună calitate. Când veţi merge la cumpărături aveţi grijă ce carne achiziţionaţi.

“Pentru a putea face diferenta intre un produs proaspat si unul alterat, astfel incat sa nu fie pusa in pericol sanatatea consumatorului, recomand ca inainte de cumparare sa se faca un examen organoleptic. Acest examen este de fapt o apreciere a calitatii produselor alimentare cu ajutorul vazului, mirosului, gustului si, uneori, al pipaitului si poate fi pus in practica de absolut oricine cu un minimum de informatii”, a declarat Valentin Soneriu, Director General Carmolimp.

Primul contact cu carnea este cel vizual. O bucata de carne proaspata are o culoare placuta, specifica speciei. Trebuie sa fie rosu intens, spre maroniu – in cazul carnii de vita, rosu pal – daca e de porc si alb-galbui – in cazul carnii de pui. Are o textura usor umeda si nelipicioasa, fara a lasa zeama. Cu cat carnea este mai veche, va lasa mai mult lichid, iar acesta va avea un aspect mai tulbure.

Mirosul si gustul trebuie sa fie cel specific sortimentului de carne, placute, potrivit de sarat si condimentat, fara gust sau miros modificat sau de alta natura.
La atingere, prin apasare, o bucata de carne proaspata isi va recapata forma, pe cand cea veche, nemaifiind la fel de elastica nu va mai reveni, pastrand urma locului unde a fost atinsa.

De asemenea, daca pe lista de cumparaturi se regaseste carnea cu os, aspectul oaselor si maduva din interiorul acestora ofera indiciile perfecte de prospetime. Ar trebui ca aspectul exterior al oaselor sa fie fin, sa aiba o culoare clara si fara pete, iar maduva ar trebui sa fie de culoare roz.

“Alt aspect deosebit de important este modul in care e expusa carnea in magazin. Ea trebuie sa fie expusa in vitrina frigorifica, nu in tavi asezate deasupra vitrinei, nici agatata in cui. De asemenea, e bine sa verificati daca vitrine functioneaza si nu este expusa pe post de obiect de mobilier. Iti poti da seama de acest lucru apropiind mana de vitrina – daca simti aerul rece degajat de aceasta, e în regula”, conchide Valentin Soneriu.

Cele mai citite

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Exigență în ipocrizia învățământului superior românesc

Suntem din nou la coada Uniunii Europene, în ceea ce privește educația populației, după cum relevă ultimele date publicate de Eurostat, dar acest lucru,...

Finală dramatică la Atena: Olympiakos Pireu a câştigat trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0...

Olympiakos Pireu a câştigat dramatic trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după...
Ultima oră
Pe aceeași temă