7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialAventuri incredibile în Turcia. Cum poţi simţi adrenalina la preţuri accesibile

Aventuri incredibile în Turcia. Cum poţi simţi adrenalina la preţuri accesibile

Turcia reprezintă alternativa ieftină la vacanţele scumpe din Occident şi pare destinaţia perfectă pentru cei care vor să guste din măreţia Imperiului Otoman de odinioară şi să trăiască aventuri intense în cel mai pur stil turcesc. În Turcia, tradiţia se îmbină cu stilul de viaţă modern, fără ca vreuna dintre cele două caracteristici ale culturii poporului turc să fie alterate. Kevin Gould de la publicaţia britanică The Guardian s-a plimbat prin regiunile neconvenţionale ale Turciei şi ştie cum să-şi petreacă timpul într-o ţară cu o istorie milenară şi să investească în amintiri cu parfum de adrenalină. Preţurile biletelor dus-întors de la compania Tarom, de la Bucureşti la Istanbul, încep de la 364 de lei. De la Istanbul, încotro?

Mergi cu trenul de la Istanbul la Teheran

Cu schimbarea trenului la Ankara, poţi călători patru zile, într-un confort deplin, de la Istanbul şi până dincolo de graniţa Turciei cu Iranul. Ultimul oraş turcesc este Tatvan, aflat pe malul lacului Van, renumit pentru pisicile înotătoare din rasa Turkish Van. Regiunea din jurul lacului Van a reprezentat leagănul regatului Urartu, care a dăinuit între secolele nouă şi şase î. Hr. În regiune persistă puternicele influenţe kurde şi armene, iar bucătăria pe bază de kebab este excelentă. O astfel de călătorie dus-întors cu trenul costă aproximativ 140 de euro şi vă permite să vă bucuraţi de aproape 3.000 de kilometri de peisaje suberbe (www.seat61.com/Iran.htm#Fares).

Mergi cu bicicleta 500 de km pe calea Sfântului Paul

Calea Sfântului Paul este constituită din două trasee care se întind de-a lungul drumurilor romane şi a potecilor montane. Prima călătorie începe de la nivelul mării, în Perge, lângă aeroportul Antalya, şi urcă până la 2.200 de metri, la Erdigir. Cea de-a doua cale începe la Aspendos, la 40 de km est de Antalya, şi se alătură primei rutei la situl arheologic roman de la Adada. De-a lungul traseului vei putea admira privelişti spectaculoase şi grădini mirifice, vei putea respira un aer curat şi parfumat şi vei putea dormi în oricare dintre nenumăratele pensiuni de pe traseu. Vei putea găsi hărţi cu cele două trasee şi sugestii despre locurile de cazare pe site-ul cultureoutesinturkey.com.

Practică rafting-ul pe râul Coruh

Aproape de staţiunile de pe litoralul Mării Negre de lângă Antalia poţi practica rafting-ul în canionul Koprulu de lângă Manavgat. Operatorul Rafting Alpine (turkeyrafting.com) satisface dorinţele de aventură ale tuturor doritorilor, indiferent dacă aceştia sunt începători sau avansaţi. Cea mai aventuroasă expediţie este cea din munţii Kackar, pe unde curge râul Coruh, care se varsă în Marea Neagră. În munţii Kackar se găsesc urşi, mistreţi, lupi şi milioane de fluturi. Raftingul pe râul Coruh necesită abilităţi speciale, iar pe traseu veţi descoperi cetăţi abandonate şi adăposturi din piatră, foarte utile pentru a întinde corturile. O excursie de cinci zile cu Alpine Rafting, care include două zile de rafting, costă 395 de euro.

Escaladează muntele Ararat

În provincia Van din estul Turciei se află muntele Ararat, a cărui înălţime este de 5.137 de metri. Se spune că acolo au fost descoperite presupusele rămăşiţe din Arca lui Noe. Traseul este dificil. Mai multe zone ale muntelui nu sunt detaliate pe hărţile turistice şi există o mulţime de vârfuri false care crează iluzia succesului, înainte de a ajunge pe cel mai înalt pisc al muntelui. Ascensiunea durează trei sau patru zile şi depinde foarte mult de capacitatea de aclimatizare a alpiniştilor. Pentru a putea urca, doritorii au nevoie de o aprobare din partea autorităţilor locale. O excursie de opt zile organizată de compania Middle Earth Travel (www. middleearthtravel.com) costă 710 euro. Picnicurile de pe munte şi din taberele de aclimatizare sunt oferite de către companie. Plecarea are loc pe data de 29 iulie, iar doritorii trebuie să aibă echipament adecvat şi să trimită companiei câte o copie după actele de identitate cu cel puţin două luni înainte de startul călătoriei.

Vizitează un sat kurd din sud-estul Anatoliei

În regiunea istorică a Mesopotamiei, în apropierea fluviului Eufrat, vă puteţi bucura de ospitalitatea locuitorilor kurzi şi puteţi petrece câteva zile în ritmul de viaţă al unui sat tradiţional. O vacanţă de şapte nopţi organizată de către Nomad Tours Turkey (www.nomadtoursturkey.com) costă 405 euro. Preţul include cazarea, pensiunea completă şi excursiile la Urfa şi Nemrut Dag. Un zbor dus-întors cu Turkish Airlines (turkishairlines.com) de la Istanbul la Sanliurfa costă 155 de euro.

Clubul Izmir Bicycle

Pedalează alături de un grup mare, de până la zece persoane, de la Izmir la Bodrum, timp de patru sau cinci zile. Grupul non-profit oferă ghizi locali, rute planificate şi o mostră din ospitalitatea turcească. Veţi călători câte cinci sau şase ore pe zi de-a lungul malului mării şi pe rutele din apropierea lacurilor. Cu această ocazie, veţi putea vizita ruinele antice de la Efes şi templul zeiţei Artemis şi veţi dormi în pensiuni pitoreşti unde vă veţi bucura de duşuri fierbinţi şi de bere rece. O astfel de excursie costă aproximativ 500 de euro (tinyurl.com/izmirbisiklet)

Mergi pe calea lui Evliya Celebi

Evlyia Celebi este un Marco Polo al Turciei. Timp de mai bine de 40 de ani, la mijlocul secolului 17, el a călătorit prin provinciile Imperiului Otoman şi chiar dincolo de acestea, de la Viena la fluviul Nil. Turcii au transformat aventurile lui Celebi într-un obiectiv turistic şi organizează excursii de două săptămâni în care turiştii pot călări, pot merge cu bicicleta şi pot păşi pe rutele alese, acum peste 350 de ani, de marele aventurier turc. Călătoriile au, pe alocuri, farmecul de odinioară, iar turiştii pot respira aventura în timpul unui periplu care durează 14 zile, sunt organizate de In The Saddle (www.inthesaddle.com) şi costă aproximativ 2700 de euro. Preţul include cazarea, pensiunea completă şi… caii. Plecarea are loc pe 15 septembrie.

Mergi pe Drumul Mierii

Aproape de graniţele cu Georgia şi Armenia, regiunea Kars, zugrăvită cu măiestrie în cartea „Zăpada” a lui Orhan Pamuk, este recunoscută pentru iernile deosebit de grele, dar şi pentru frumuseţea peisajelor şi calitatea mierii de albine. Compania Balyolu (www.balyolu.com) vă poate purta opt zile în zonele rurale ale regiunii Kars, oferindu-vă cazare, privelişti montane uimitoare, biserici abandonate şi… miere de albine la discreţie, direct de la „sursă”. O astfel de excursie costă aproximativ 1600 de euro. Plecarea are loc pe 9 iunie, 20 iunie şi 26 iulie.

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă