26.4 C
Bucureศ™ti
miercuri, 4 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialRelansarea turismului, รฎntre utopie ลŸi speranลฃฤƒ

Relansarea turismului, รฎntre utopie ลŸi speranลฃฤƒ

Ministrul Turismului, Cristian Petrescu, a sosit în weekend în prima vizitฤƒ oficialฤƒ pe litoral. A vizitat portul turistic Mangalia, Cazinoul din Constanลฃa ลŸi a emis câteva soluลฃii pentru re­­lansarea turismului pe litoral, nici una însฤƒ revoluลฃionarฤƒ.

Dimpotrivฤƒ, sunt aceleaลŸi idei vânturate pe rând de majoritatea miniลŸtrilor Turismului, care fie nu pot fi puse în practicฤƒ, fie sunt aplicate pe principiul paลŸilor (prea) mฤƒrunลฃi. „Vremea tunurilor imobilare, atunci când luai un hotel pe 3 lei ลŸi îl vindeai pe 10 lei, a trecut. Nu cred cฤƒ va mai exista foarte curând o creลŸtere a preลฃului la imobiliare, iar cei care ลฃin hotelurile în paraginฤƒ ar fi bine sฤƒ le vândฤƒ celor care doresc sฤƒ se ocupe de acest lucru. Este timpul ca aceste construcลฃii sฤƒ reintre în circuitul turistic”, a afirmat Cristian Petrescu în scurta sa vizitฤƒ. Afirmaลฃia este co­rectฤƒ ลŸi ar putea ajuta turismul, mai ales cel din sudul litoralului, unde sunt cele mai multe hoteluri pฤƒrฤƒsite. Din pฤƒcate, acolo, în sud, nu existฤƒ persoane dornice sฤƒ cumpere. „AลŸ vinde ลŸi mâine dacฤƒ aลŸ avea cui”, a declarat un hotelier, care a subliniat cฤƒ nimeni nu este interesat de activele de cazare din sud.

Nu existฤƒ interes

În ceea ce priveลŸte hotelurile aflate în paraginฤƒ, lucrurile sunt ลŸi mai dificile. Existฤƒ în sud nenumฤƒrate active, cumpฤƒrate ลŸi abandonate de persoane cum ar fi fraลฃii Micula, care au dobândit un adevฤƒrat „imperiu”, format din ceea ce erau odatฤƒ cele mai cฤƒutate hoteluri din zonฤƒ, „perlele coroanei”. Amintim aici numai complexul Amfiteatru-Belvedere din Neptun-Olimp. Nimeni nu i-a putut obliga pânฤƒ acum sฤƒ vândฤƒ. Hotelul a fost închis ba pentru renovฤƒri, ba din lipsฤƒ de activitate. Primฤƒria Mangalia a impus ลŸi o aลŸa-numitฤƒ taxฤƒ pe paraginฤƒ, dar proprietarii de active nu s-au arฤƒtat prea speriaลฃi. ลži alte soluลฃii ar fi greu de aplicat. În aceste condiลฃii, sfatul ministrului, „ar fi bine sฤƒ le vândฤƒ”, este practic inutil: nici proprietarii nu vor sฤƒ vândฤƒ (poate cฤƒ unii aลŸteaptฤƒ într-adevฤƒr creลŸterea pieลฃei activelor), nici cumpฤƒrฤƒtori nu sunt.

De fapt, în aceastฤƒ perioadฤƒ de crizฤƒ lumea nu se înghesuie sฤƒ cumpere nici mฤƒcar în staลฃiunea Mamaia, care încฤƒ atrage turiลŸti. „Dacฤƒ ar putea, hotelierii din sud ลŸi-ar muta la propriu hotelurile în Mamaia. Aici, chiar dacฤƒ preลฃurile sunt de douฤƒ ori mai mari, existฤƒ turiลŸti”, spunea un specialist în turism. Acum câteva zile a avut însฤƒ loc o licitaลฃie prin care RA-APPS dorea sฤƒ vândฤƒ mai multe active de pe litoral: hotelul Dacia din Neptun (176 camere, preลฃ de pornire 2,43 milioane euro fฤƒrฤƒ TVA), vilele de protocol Agigea din Eforie Nord (1,31 milioane euro fฤƒrฤƒ TVA),  Egreta (302.000 euro fฤƒrฤƒ TVA) ลŸi Cerna (301.200 euro fฤƒrฤƒ TVA) din Mamaia. S-au mai scos la vânzare un teren de tenis ลŸi unul de minigolf. Nu s-a vândut nimic, deลŸi hotelul Dacia, de exemplu, este scos la vânzare din 2007 ลŸi acum preลฃul aproape s-a înjumฤƒtฤƒลฃit.

Cine sฤƒ prelungeascฤƒ sezonul?

O altฤƒ idee (corectฤƒ, de altfel) a noului ministru al Turismului este necesitatea de a se prelungi sezonul estival. „Sฤƒ mฤƒrim durata de ลŸedere a turiลŸtilor pe litoral. Dacฤƒ vin doar în weekend bucureลŸtenii sau românii, în general, hotelierii s-ar putea sฤƒ aibฤƒ profit mai mic decât dacฤƒ turiลŸtii vin o sฤƒptฤƒmânฤƒ sau cinci zile”, a declarat ministrul. Hotelierii înลฃeleg acest lucru, dar nu ลฃine de ei. TuriลŸtii trebuie atraลŸi pe litoral. „Dacฤƒ se continuฤƒ cu acest gen de a încerca sฤƒ faci turism pe litoral, adicฤƒ douฤƒ luni de sezon, hotelierii acลฃioneazฤƒ pe mฤƒsurฤƒ, în sensul cฤƒ încearcฤƒ sฤƒ aibฤƒ profitul doar în acele douฤƒ luni pentru un an întreg sau ลŸase luni de sezon, cum ar trebui. Faptul cฤƒ hotelurile sunt deschise de la 1 mai pânฤƒ la sfârลŸitul lui octombrie înseamnฤƒ cฤƒ ar trebui fฤƒcut ceva ca turistul sฤƒ nu vinฤƒ doar pentru soare ลŸi nisip, ci sฤƒ aibฤƒ ลŸi multe alte lucruri de fฤƒcut ลŸi mฤƒ refer la circuite culturale, excursii cu vaporaลŸul, agrement, organizare de evenimente”, a mai spus ministrul. 

Dar cine sฤƒ facฤƒ aceste lucruri? Hotelierii cu siguranลฃฤƒ cฤƒ nu se vor implica, pentru cฤƒ vor spune cฤƒ nu au fonduri. Un rฤƒspuns posibil ar fi investitorii privaลฃi. Ne aflฤƒm însฤƒ într-un cerc vicios: aceลŸtia nu se implicฤƒ pentru cฤƒ numฤƒrul de turiลŸti este mic, iar numฤƒrul de turiลŸti este mic ลŸi pentru cฤƒ aceลŸtia nu se implicฤƒ. Mai existฤƒ un rฤƒspuns: responsabili ar trebui sฤƒ fie autoritฤƒลฃile locale, care sฤƒ coopereze cu ministerul ลŸi cu asociaลฃiile de promovare a ­turismului. Aici se ridicฤƒ o altฤƒ ­problemฤƒ: lispa fondurilor. În Mamaia, în anii trecuลฃi s-au organizat tot felul de evenimente, de la curse de Formula 1 pe apฤƒ la spectacole zilnice ลŸi gratuite de samba. Din cauza neimplicฤƒrii ministerului sau a crizei, toate acestea au dispฤƒrut. În sud, situaลฃia este ลŸi mai tristฤƒ. Acolo, un oraลŸ cu 40.000 de locuitori, Mangalia, ar trebui sฤƒ administreze toate staลฃiunile arondate, de la Neptun pânฤƒ la Cap Aurora. Aproape imposibil, fฤƒrฤƒ sprijin.

Singurele mฤƒsuri concrete care se pot lua pânฤƒ la deschiderea sezonului estival sunt amenajarea plajelor distruse de furtunile din iarna trecutฤƒ. ลži aleile pietonale din sud au fost distruse, dar acestea au fost lฤƒsate în grija autoritฤƒลฃilor locale. Adicฤƒ a Primฤƒriei Mangalia. Ministrul a identificat ลŸi o altฤƒ problemฤƒ la care se cautฤƒ rezolvare: cea a algelor. Pentru prima datฤƒ în ultimii ani, în largul mฤƒrii, pe o distanลฃฤƒ de trei kilometri, se vor monta plase speciale, care au rolul de a împiedica algele sฤƒ ajungฤƒ la ลฃฤƒrm.

Vizita ministrului a creat ลŸi nemulลฃumiri. Primarul Mangaliei, Claudiu Tusac, membru PSD, a reclamat faptul cฤƒ acesta nu a discutat ลŸi cu autoritฤƒลฃile din sud. „Când am fost la MDRT nu am reuลŸit sฤƒ intru deoarece mi s-a cerut sฤƒ mฤƒ anunลฃ cu zece zile înainte, iar el a venit din scurt ลŸi s-a plimbat pe unde a vrut. Situaลฃia litoralului este dezastruoasฤƒ. Pe plajele distruse de furtuni ลŸi care aratฤƒ ca dupฤƒ al doilea rฤƒzboi mondial lucrฤƒrile nu se vor termina pânฤƒ la începerea sezonului estival. ­Construcลฃiile ilegale troneazฤƒ nestingherite pe nisip, deoarece ­Inspectoratul de Stat în Construcลฃii le acoperฤƒ pe cele ale acoliลฃilor din PDL. Ministrul nu a fost interesat de proiectele de dezvoltare ­turisticฤƒ derulate în zonฤƒ, de ideile de proiecte pe care le pregฤƒtisem sฤƒ i le prezentฤƒm, era concentrat pe prezenลฃa sa publicฤƒ, pe declaraลฃiile ce le avea de dat presei”, a precizat primarul Claudiu Tusac.

Cele mai citite

Revolut a lansat noi servicii pentru companii pentru un control mai strict al cheltuielilor

Fintech-ul global Revolut ศ™i-a extins oferta destinatฤƒ รฎntreprinderilor prin lansarea Revolut BillPay, o soluศ›ie integratฤƒ cu diverse programe de contabilitate precum QuickBooks, Xero ศ™i...

Recomandฤƒri de la specialiศ™ti. Cรขnd se face vaccinarea antigripalฤƒ รฎn 2024

Vaccinarea รฎmpotriva gripei sezoniere este recomandatฤƒ รฎncepรขnd cu 15 septembrie ศ™i continuฤƒ pe tot parcursul sezonului rece, inclusiv รฎn timpul toamnei ศ™i iernii, chiar...

5 lucruri la care sฤƒ fii atent cรขnd alegi un zdrobitor de struguri

Achiziศ›ionarea unui zdrobitor de struguri este o decizie importantฤƒ pentru orice vinificator amator sau profesionist. Un zdrobitor de calitate nu doar cฤƒ รฎศ›i...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ