Litigiul dintre România şi Bulgaria a revenit zilele acestea în prim-plan, în contextul în care pe teritoriul disputat de cele două state este proiectat să treacă gazoductul Southstream. Acesta ar urma să aducă gaz din Rusia ocolind Ucraina.
Discuţia a fost redeschisă de către şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Cristian Diaconescu, care a explicat că „există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre România şi Bulgaria. E drept, este vorba de 17 kilometri pătraţi, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, nu văd de ce, foarte rapid, astfel de lucruri nu pot fi rezolvate. Vom invita partea bulgară să discutăm la nivel de experţi, într-un cadru pe care-l vom agrea la nivel bilateral”.
Negociem de două decenii
La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu precizarea că: „România şi Bulgaria sunt angrenate de mai mult timp într-un proces de negocieri privind delimitarea mărilor teritoriale, a suprafeţelor de platou continental şi a zonelor economice exclusive ale celor două ţări în Marea Neagră. Negocierile româno-bulgare pe tema delimitării spaţiilor maritime au debutat în anul 1994, până în prezent având loc 14 runde”.
Accelerarea discuţiilor, spun, unele surse diplomatice, se datorează însă revenirii la Kremlin a lui Vladimir Putin. Acesta intenţionează să accelereze lucrările şi să finalizeze proiectul Southstream care vizează construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia către Bulgaria prin Marea Neagră, şi, mai departe către Grecia, Italia şi Austria. În timp ce terenul aflat în litigiu urmează să fie tranzitat de această conductă, sursele citate susţin că porţiunea respectivă, care de fapt ar avea aproximativ 300 de kilometri pătraţi, nu este singura chestiune legată de frontiera cu Bulgaria în opinia Bucureştiului. Astfel, România ia în calcul deschiderea de discuţii cu Bulgaria pentru recalcularea frontierei de pe Dunăre, care conform regulilor, este trasată pe mijlocul firului de apă. Rediscutarea ei ar fi necesară, susţin sursele citate, în contextul erodării naturale a malului bulgăresc.
Monitorizaţi de UE
Reacţiile nu au întârziat nici de partea cealaltă a Dunării. Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, şi-a exprimat încrederea că disputa privind frontiera maritimă va fi soluţionată până la 15 aprilie, „într-o manieră rezonabilă, europeană”. Nici Uniunea Europeană nu este indiferentă la această chestiune. „Toate ţările care se află în proces de aderare, deci ţările candidate, ştiu foarte bine că una dintre condiţii este rezolvarea problemelor cu vecinii”, a spus Peter Stano, purtător de cuvânt al comisarului pentru Extindere. Declaraţiile ministrului Diaconescu au agitat apele la sud de Dunăre deoarece, ieri la prânz, Anton Păcureţu, ambasador la Sofia, a declarat că România nu are pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria. Această precizare a venit la puţin timp după ce Dimităr Ţamcev, adjunctul ministrului bulgar de Externe, şi-a arătat surprinderea faţă de declaraţia lui Cristian Diaconescu în faţa presei în legătură cu delimitarea apelor teritoriale în Marea Neagră.