5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialPsihologii, obligaţi să cumpere timbre ca să poată profesa

Psihologii, obligaţi să cumpere timbre ca să poată profesa

Măsura a fost luată, pe ascuns, de preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

 

Cei care vor merge la psiholog de la 1 aprilie vor primi avize timbrate, întocmai ca la cabinetul notarului. Pe lângă parafă şi semnătură, psihologii vor fi obligaţi să pună un timbru nominal, cumpărat de la Poşta Română, pe documentele emise (avize care atestă capacitatea de muncă sau pentru deţinerea unui permis port-armă). Măsura a fost luată recent de Colegiul Psihologilor (CP).

 

Nu vrem să finanţăm Poşta Română

Peste 4.000 de psihologi din Colegiu au semnat o petiţie prin care se împotrivesc ideii de a însoţi orice act emis de timbrele cumpărate de la Poşta Română. „Nicăieri în lumea asta psihologii nu se duc să îşi cumpere timbre de la poştă ca să-şi poată face treaba”, susţine Vasile Mihăescu, membru al Comitetului Director al CP. Pe de o parte, psihologii spun că măsura îi birocratizeză excesiv şi consideră că face o favoare Poştei Române. „Nu înţelegem de ce Colegiul Psihologilor trebuie să finanţeze Poşta. Nu se ştie în momentul de faţă cine a organizat licitaţia, unde ajung banii pe timbre şi cui folosesc”, ne-a declarat Vasile Mihăescu.

Vrem să scoatem marii rechini din schemă

Pe de altă parte, şeful Colegiului susţine că această măsură stopează avizele false şi le creează condiţii de muncă psihologilor tineri. Măsura prevede ca un psiholog să nu poată cumpăra mai mult de 200 de timbre pe lună.  „Cu aceste prevederi încercăm să facem puţină ordine în sistem şi să îi ajutăm pe psihologii tineri care nu au ce să mănânce. De ce unii psihologi ieşiţi de la fabrica de diplome «Spiru Haret» să emită o mie sau zece mii de avize pe lună, iar alţii nici unul? Am decis să îi scoatem pe marii rechini din schemă. Aceştia sunt psihologii care se opun măsurii: ştabimea şi barosanii care dau mii de avize pe lună”, a declarat Mihai Aniţei. El spune că folosirea timbrelor va arăta exact cine şi cum dă avizele, pentru că timbrele vor fi nominale. Totuşi, şeful Colegiului Psihologilor susţine că nu poate face public contractul pe care l-a încheiat cu Poşta Română, din motive de confidenţialitate, şi nici nu poate preciza valoarea acestuia. „Poşta câştigă câteva zeci de lei din treaba asta, iar Colegiul Psihologilor nimic”, zice Aniţei.

De la directorul Fabricii de Timbre, structură subordonată Poştei Române, am aflat însă că până acum s-au tipărit 100.000 de timbre, iar preţul final al unui timbru este de 1 leu. Asta înseamnă că în ultima lună poşta a câştigat din această afacere 25.000 de euro. Contractul  a presupus tipărirea unei prime tranşe de 40.000 de timbre şi o a doua de 60.000 de timbre. „Mai bine de jumătate din valoarea contractului rămâne la Poştă. Noi încasăm 0,28 de lei pe un timbru şi ne bucurăm că am primit acestă comandă. Tot ce prindem, executăm pentru că supravieţuim din surse proprii”, a menţionat Mihai Chebac, directorul Fabricii de Timbre. Un simplu calcul arată că Poşta Română a încasat 18.000 de euro din acest contract, restul de 7.000 rămânând la Fabrica de Timbre.

În Colegiu sunt înscrişi 12.000 de psihologi cu aviz de liberă practică, iar majoritatea contestă această decizie, cu atât mai mult cu cât preşedintele Mihai Aniţei a hotărât de unul singur, fără să consulte comisiile din Colegiu. „Au emis această dispoziţie fără să ne consultăm înainte, prin urmare o considerăm ilegală”, ne-a declarat psihologul Bogdan Lucaciu, membru în comisia de Psihologie Clinică şi Psihoterapie. Text Box:

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă