17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAmendaţi pentru munca la negru

Amendaţi pentru munca la negru

„Americlean”, „Ceremony Kids”, „Cortina Decor”, „Crid Parteners”, „Dani-Lau Tour”, „Divertis Agrement”, „Grup Reyna Construct” sunt doar câteva dintre firmele amendate de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa pentru că au fost depistate că aveau salariaţi fără forme legale de angajare. Ei au fost descoperiţi pe timpul acţiunilor de control desfăşurate pe parcursul lunii trecute, când ITM a continuat activitatea de control şi verificare a societăţilor comerciale constănţene.

Potrivit declaraţiilor inspectorului-şef adjunct Tiberiu Pleşu, controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislaţia muncii, securitatea şi sănătatea în muncă a salariaţilor. În acest sens, corpul de control Relaţii de Muncă din cadrul ITM a verificat un număr de 530 de agenţi economici, din care 127 au fost sancţionaţi, aplicându-se un număr de 143 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 498.600 lei. În plus, au fost depistaţi 27 de angajatori care practicau munca fără forme legale, în cazul cărora

s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare 310.000 lei, în acelaşi timp fiind depistate 31 de persoane care nu aveau întocmit contract individual de muncă. Alte neconformităţi depistate au fost: încălcarea prevederilor art.132 din Legea nr. 53/2003, privind repausul săptămânal; încălcarea prevederilor art.21 din Legea nr. 108/99 privind nerealizarea măsurilor dispuse în procesul verbal de control; nerespectarea prevederilor art.116, privind evidenţa orelor de lucru prestate de salariaţi. Totodată, inspectorii au depistat că sunt încălcate prevederile art.16(1) din Legea nr. 53/2003 referitoare la încheierea în scris a contractului individual de muncă. Ca şi-n lunile anterioare, mulţi patroni nu le-au acordat drepturile salariale restante angajaţilor.

CONSECINŢE

Sute de avertismente

La rândul lor, inspectorii din cadrul Corpului de Control Securitate şi Sănătate în Muncă au verificat, tot în aceleiaşi perioadă, un număr de 295 agenţi economici, pentru care s-au dispus 618 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate şi s-au aplicat 618 sancţiuni, din care 603 avertismente şi 15 amenzi în valoare de 78.500 lei. Nu în ultimul rând, a fost dispusă sistarea funcţionării unui echipament tehnic, care nu era autorizat CNCIR, până la remedierea neconformităţii depistate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă