4.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce bogaţii sunt mitocani şi săracii se comportă ca nişte gentlemeni

De ce bogaţii sunt mitocani şi săracii se comportă ca nişte gentlemeni

Un studiu a demonstrat că oamenii care aparţin clasei superioare sunt mai predispuşi la minţit, înşelat şi chiar încălcarea legii, decât oamenii ce provin din medii mai puţin privilegiate. Mai mult, comportamentul celor din clasele inferioare se apropie cel mai mult de însuşirile unui gentleman tradiţional, relatează publicaţia The Telegraph.

Comportamentul de „mitocan” al celor din societatea superioară pare să aibă un fundament ştiinţific. De asemenea, psihologii de la Universitatea California din Berkeley, care au organizat studiul, susţin că rezultatele lor ar putea explica originile crizei bancare – bancherii înstăriţi şi încrezători sunt predispuşi să adopte un comportament riscant.

Echipa condusă de doctoral Paul Piff, au cerut mai multor grupuri de persoane din medii sociale diferite să efectueze mai multe sarcini pentru a indentifica diferite trăsături precum onestia şi respectul pentru alţii.

Fiecare persoană a răspuns mai multor întrebări despre starea sa materială, educaţie, statutul social, orientare religioasă şi atitudine faţă de bani, cu scopul de a-i încadra în diferite clase.

Sarcinile cuprindeau şi ca participanţii să joace rolul unor angajatori în timpul unui interviu pentru a testa dacă vor minţi sau vor ocoli realităţi incomode în timpul negocierilor pentru salariu.

Li s-a spus că slujba respectivă va deveni redundantă în următoarele şase luni, dar au fost încurajaţi să ascundă asta din interviul candidatului.

De asemenea, subiecţii au luat parte la un joc online unde aruncau zarurile, crezând că cel mai bun va câştiga un premiu, fără ca cineva să le verifice scorurile.

Unor alţi participanţi le-a fost oferită o serie de scenarii în care oamenii vorbeau despre parctici imorale făcute la serviciu pentru a avea parte de beneficii. Apoi au fost întrebaţi dacă ar proceda la fel.

Cercetătorii au efectuat o serie de observaţii la o intersecţie din San Francisco. Statutul social al şoferilor era evaluat în funcţie de ce maşini deţineau sau de vârstă. Aceia care păraeu să aparţină clasei superioare opreau foarte rar pentru a lăsa pietonii să treacă.

În concluzie, studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, arăta că cei care provin din medii mai puternice, au tendinţa de a minţi în timpul unei negocieri şi de a înşela.

Doctorul Piff a ajuns la concluzia că cei care fac parte din mediile mai bogate, din naştere sau nu, se gândesc mai mult la propria persoană şi nu sunt capabili să identifice emoţiile celorlalţi. Rezultatele confirmă astfel învăţăturile lui Aristotel si Platon, conform cărora lăcomia este începutul comportamentului neetic,

Totodată, religia îi glorifică pe cei săraci în faţa celor bogaţi prin elemente precum „Va fi greu pentru cei bogaţi să ajungă în Împărăţia Cerurilor”.

Cele mai citite

Polonia a comandat 52 de drone de supraveghere FlyEye

Polonia a comandat 52 de drone de supraveghere FlyEye într-un contract în valoare de 100 milioane de zloți (aproximativ 24,49 milioane de dolari), anunțând...

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

Economia României accelerează în T3, dar rămâne sub așteptări: PIB-ul crește cu 1,1%

Economia românească a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al anului 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS)....
Ultima oră
Pe aceeași temă