22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Peste 100 de mașini participă la protestul "pe roți" din jurul...

VIDEO. Peste 100 de mașini participă la protestul “pe roți” din jurul Parlamentului. Bucureștenii sunt revoltați faţă de proiectul lui Tăriceanu de excludere a președintelui din procedura de numire a procurorilor-şefi

Un protest împotriva proiectului propus de șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin care președintele României și ministrul Justiției sunt excluși din procedura de numire a procurorilor-șefi este anunțat pe Facebook. Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, Senatul fiind Camera decizională.

UPDATE 14.30: Peste 100 de mașini participă la marșul din jurul Casei Poporului.

Manifestația va începe la ora 13.00, iar protestatarii intenționează să înconjoare cu mașinile, motocicletele și bicicletele Palatul Parlamentului. Demonstranții vor pleca într-un marș de 30 de minute în jurul Casei Poporului, circulând în coloanp cu 10 km / oră și claxonând, potrivit paginii evenimentului. 

De asemenea, demonstranții sunt rugați să afișeze, pe partea dreapta a mașinii, un mesaj sau un banner care să fie vizibil de restul participanților la trafic. 

Organizatorii menționează că, prin această acțiune, vor să facă „un gest de nesupunere civică”, dând exemplu manifestaţiile asemănătoare din Cluj şi Arad, unde mai mulţi şoferi au blocat traficul, luna trecută, mergând pe şosea cu 10 kilometri pe oră, claxonând şi având lipite pe maşini afişe cu mesajele „#Rezist”, „Nu corupţiei”, „Jos penalii!” sau „Corupţia ucide. Susţinem proclamaţia România 2017”.

Proiectul propus de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind modificarea statutului judecătorilor şi procurorilor, care i-ar exclude pe preşedintele țării şi pe ministrul Justiţiei din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a procurorului general va fi discutat, marţi, în Comisia juridică a Senatului.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, prevede proiectul de lege.

În prezent, procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de către preşedinte, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, informează Digi24.

 

Cele mai citite

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...
Ultima oră
Pe aceeași temă