0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialAsociația româncelor din Italia, despre exploatarea femeilor din fermele și serele din...

Asociația româncelor din Italia, despre exploatarea femeilor din fermele și serele din Sicilia: Situația este foarte grea și profundă. Sclavia modernă aduce mai mulţi bani astăzi decât traficul de droguri

Președinta Asociației Româncelor din Italia, Silvia Dumitrache, susține că „sclavia modernă aduce mai mulți bani astăzi decât traficul de droguri”. Precizarea vine în contextul în care în spațiul public au apărut informații referitoare la femei din România, expoatate în ferme și sere din Sicilia, informează Mediafax.

„Sclavia modernă aduce mai mulţi bani astăzi decât traficul de droguri. O femeie care este obligată să ajungă să se prostitueze produce mai mulţi bani decât un lucrător care munceşte pe bani puţini. Situaţia este foarte grea şi foarte profundă. Sper din inimă să se întâmple cu adevărat ceva concret, pentru lucrurile nu sunt noi, ci se cunosc", a declarat președinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia, Silvia Dumitrache, în timpul unei dezbateri organizată de Comisia românilor de pretutindeni a Senatului.

O altă româncă din Italia, Emilia Spurcaciu – responsabil Asociaţia Inca România, care face parte din cea mai mare confederaţie sindicală din Italia, prezentă la dezbatere, a vorbit despre abuzurile sexuale la care sunt supuse româncele din sudul Italiei.

„Femeile sunt foarte vulnerabile. Mergând în mijlocul lor de mai multe ori, am auzit cazuri în care femeile au fost nevoite să cedeze şi să plătească în natură pentru a putea avea apă potabilă pentru copii sau pentru a putea fi duşi la şcoală de angajatori, în cele mai bune cazuri. Din păcate, nu-şi cunosc drepturile, nu ştiu ce înseamnă protecţia muncitorului în Italia, nu conştientizează faptul că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi că au aceleaşi drepturi ca cetăţenii italieni. De asemenea, le este foarte frică de instituţii, de angajatori sau de «caporal» – persoana care practică intermedierea ilegală a muncii, sunt în condiţii de vulnerabilitate, deoarece nu sunt în evidenţa nimănui”, a adăugat Spurcaciu.

În opinia Silviei Dumitrache, este nevoie de o prezenţă a autorităţilor române în zonă. „Să îşi facă prezenţa în diaspora, pentru că sunt mai mult de 4 milioane de români plecaţi, suntem un sfert de Românie în afară, contribuim şi noi la dezvoltarea ţării. (…) Este absolut nevoie de intervenţie la nivel guvernamental. Pe de altă parte cred că numai la nivel de campanie naţională de informare şi prevenire a acestor fenomene se poate ajunge la un rezultat concret", a mai spus Dumitrache.

O poziţie similară a avut şi Emilia Spurcaciu. „I-aş ruga să facă nişte presiuni, să colaboreze mai mult cu autorităţiile din Italia pentru că în momentul în care se colaborează şi sunt mai mulţi actori instituţionali din Italia şi România. În jurul unei mese se pot găsi soluţiile necesare", a apreciat Emilia Spurcaciu.

Publicația The Observer a publicat, în 12 martie, un reportaj în care preciza că aproximativ 7.500 de femei sunt victimele sclaviei moderne în fermele și serele din Sicilia. Dintre acestea, majoritatea provin din România și trăiesc în condiții mizere, fiind obligate să muncească câte 12 ore pe zi, fără să fie plătite. Totodată, ele sunt victime ale agresiunilor sexuale și ale violurilor, mai notează sursa citată.

„Aceste femei lucrează ca sclave pe câmp şi ştim că sunt şantajate să întreţină relaţii sexuale cu proprietarii fermelor şi serelor, din cauza subjugării lor psihologice. Nu este uşor să investighezi sau să opreşti acest lucru, pentru că femeilor le este, în majoritatea cazurilor, prea frică să vorbească”, a explicat comandantul Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe. 

Potrivit sursei citate, multe dintre ele pleacă din țară pentru a-și întreține familiile și copiii pe care îi lasă în România, precizează The Observer, care a stat de vorbă cu 10 românce care lucrează la ferme din Ragusa. Astfel, ele au mărturisit că sunt violate și exploatate, fiind amenințate cu violență fizică, arme și șantaj.

Totuși, reportajul sugerează că, pe lângă teama femeilor de a se adresa poliției, nici autoritățile italiene nu prea își dau interesul să rezolve această problemă. Încercările de a aduce această chestiune în dezbaterea parlamentului de la Roma nu au dat rezultate, singurul demers mai notabil fiind o cerere adresată guvernului în anul 2015 să inițieze o investigație.

Numeroasele violuri comise asupra româncelor sunt confirmate și de numărul foarte mare al avorturilor în rândul femeilor românce din acea zonă. Astfel, deși româncele reprezintă numai 4% din populația feminină a provinciei Ragusa, statistica arată că lor le revin 20% din avorturile înregistrate. De altfel, adesea ele vin la spital pentru avort însoțite de patronii lor sau de alți bărbați italieni. Pe lângă toate aceste abuzuri, condițiile de muncă sunt uneori chiar periculoase. O arată cazul unei alte românce care s-a îmbolnăvit și a născut prematur după ce a fost obligată să lucreze cu produse chimice, fără să i se ofere echipament de protecție.

Ca urmare a reportajului, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Avocatul Poporului și Guvernul s-au sesizat și analizează situația româncelor din serele și fermele italiene.

Cele mai citite

Irina Margareta Nistor a realizat lista cu cele mai bune filme din 2024

Criticul de film Irina Margareta Nistor a realizat un bilanț al anului 2024 pentru industria cinematografică, evidențiind cele mai importante producții lansate, atât românești,...

Pisa învinge Sassuolo în derby-ul românilor din Serie B. Moldovan încasează trei goluri

Pisa a învins Sassuolo cu scorul de 3-1 într-un meci spectaculos din Serie B, care i-a adus față în față pe mai mulți jucători...

Rusia a declarat stare de urgență

Rusia a declarat stare de urgență la nivel federal după un grav dezastru ecologic provocat de scurgerile de petrol din Marea Neagră, în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă