2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăOp & EdColumnist16 martie în istorie: Tudor Vladimirescu începe revoluția la București. Comisia Europeană...

16 martie în istorie: Tudor Vladimirescu începe revoluția la București. Comisia Europeană își anunță demisia

La 16 martie 1547, Ivan cel Groaznic devine țar al Rusiei. În 1821, Tudor Vladimirescu lansează Proclamația către bucureșteni. În 1957 a murit Constantin Brâncuși. Iar în 1999, Comisia Europeană și-a anunțat demisia.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 16 martie în istorie

37: Caligula devine împărat roman după moartea unchiului său, Tiberius.

1457.  A fost executat Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, de către nobilimea maghiară.

1521. Navigatorul portughez Fernando Magellan a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine.

1547. Ivan cel Groaznic devine țar al Rusiei.

1614. S-a născut Franciscus Sylvius, medic, anatomist și chimist olandez. Este considerat unul din pionierii chimiei clinice moderne. De numele său este legat mineralul silvină.

1680. A murit François de la Rochefoucauld, filosof și moralist francez („Maxime”).

1705. Antim Ivireanul a fost ales episcop de Râmnic, hirotonisirea având loc în ziua următoare. Una dintre primele măsuri pe care le-a luat în această calitate a fost instalarea unei tipografii la Râmnic.

1750. S-a născut Caroline Herschel, astronomă britanică de origine germană. La începutul carierei sale științifice l-a ajutat pe fratele ei Wilhelm Herschel cu cercetările și observațiile sale, s-a remarcat însă foarte devreme cu contribuții științifice proprii. Este descoperitoarea mai multor comete, cea mai cunoscută fiind cometa periodică 35P/Herschel-Rigollet, care îi poartă numele, iar la data de 7 noiembrie 1795, a redescoperit cometa Encke, la Slough, în Anglia.

1774. S-a născut Matthew Flinders, căpitan, explorator englez, unul din cei mai importanți navigatori și cartografi ai timpului său. Într-o carieră care de peste douăzeci de ani, el a navigat cu căpitanul William Bligh, a circumnavigat Australia și a încurajat numele acesta pentru continentul cunoscut anterior ca New Holland. A scris o lucrare despre explorarea australiană timpurie, A Voyage to Terra Australis (O călătorie spre Terra Australis). Numele lui Flinders este în prezent asociat cu peste 100 forme geografice și locuri din Australia.

1789. S-a născut fizicianul german Georg Simon Ohm. A descoperit proporționalitatea dintre diferența de potențial, intensitatea curentului electric și rezistența electrică, care a devenit cunoscută în lumea științifică începând cu 1826 drept legea conducției electrice, dar mai ales ca legea lui Ohm.

1821. Tudor Vladimirescu, ajuns la Bolintin, a lansat „Proclamația către bucureșteni", prin care îi chema pe aceștia la lupta antiotomană.

1839. S-a născut scriitorul francez Sully Prudhomme, laureat al Premiului Nobel.

1898. A murit controversatul desenator, ilustrator și grafician englez Aubrey Vincent Beardsley.

1903. S-a născut actorul Jules Cazaban.

1911. S-a născut Josef  Mengele, medicul de la Auschwitz, cunoscut drept „Îngerul morții”. A murit în 1979 în Brazilia.

1923. S-a născut Sergiu Cunescu (decedat 2005), om politic, primul președinte de după Revoluție al PSDR.

1926. Fizicianul american Robert G Hutchings a lansat prima rachetă cu combustibil lichid, in Auburn, Massachusetts; aceasta s-a ridicat la o înălțime de 12 m și a zburat pe o distanță de 56 m.

1926. S-a născut actorul american Jerry Lewis.

1935. Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919; concomitent a fost publicată „Legea reintroducerii servicului militar obligatoriu” pentru formarea armatei germane. Pentru aceasta a fost utilizată. pentru prima dată, denumirea Wehrmacht.

1936. S-a născut scriitorul Bujor Nedelcovici.

1939. Prințesa Fawzia a Egiptului (1921-2013) s-a căsătorit cu Mohammad Reza Pahlavi (1919–1980), viitorul  șah al Iranului, la palatul Abdeen din Cairo.

1940. A murit scriitoarea suedeză Selma Lagerlöf, laureată a Premiului Nobel.

1941. S-a născut regizorul italian Bernardo Bertolucci.

1957. A murit, la Paris, sculptorul Constantin Brâncuși   (născut 1876).

1957. A murit Arturo Toscanini, unul dintre cei mai mari dirijori din prima jumătate a secolului XX.

1962. A murit Ivan Mestrovic, sculptor, pictor şi gravor croat. A realizat la Bucureşti statuile lui Carol I, I. I. C. Brătianu şi monumentul lui Ferdinand I.

1965. A avut loc premiera filmului Pădurea spînzuraților, în regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

1966. Astronauții americani Neil Armstrong și David Scott, aflați la bordul navetei Gemini 8, au reușit prima conectare a unei navete spațiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o rachetă Agena.

1975. S-a născut actrița americană Eva Longoria.

1978. Aldo Moro, politician italian, fost prim ministru, a fost răpit de un comando al grupului terorist „Brigăzile roșii"; mai târziu a fost ucis de răpitorii săi.

1981. A murit actorul Cornel Coman.

1985. Jurnalistul american Terry Anderson a fost răpit de teroriști la Beirut (Liban) și a fost eliberat în 1991, după 2.454 de zile petrecute în captivitate.

1997. Semnarea Acordului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptat la Conferința ONU de la Kyoto (Japonia), la 11 decembrie 1997.

1999. Comisia Europeană prezidată de Jacques Santer (Luxemburg)  și-a anunțat demisia, fapt fără precedent în istoria instituției europene. Decizia a intervenit ca urmare a unui raport foarte critic, care stabilea marea responsabilitate colectivă a Comisiei în cazurile de fraudă semnalate la sfârșitul anului 1998. În data de 24 martie 1999, fostul premier italian Romano Prodi a fost desemnat pentru succesiunea lui Santer.

2014. Are loc un referendum controversat în Crimeea, pentru alipirea acestei peninsule la Federația Rusă.

2014. Începe un referendum neoficial în Veneția, privind independeța Veneției față de Italia. Referendumul nu are putere juridică.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă