Slabirea si uzura muschilor abdominali te pot face vulnerabil in fata unei hernii inghinale. Fenomenul este direct legat de procesul natural de imbatranire si nu poate fi evitat. De asemenea, poti face hernie si daca practici in mod regulat un sport solicitant cum ar fi hochei, fotbal sau tenis. Exista si cazuri rare in care o tuse frecventa si puternica poate fi cauza hernie.
Hernia inghinala este o protruzie a continutului cavitatii abdominale prin canalul inghinal (exteriorizarea unui organ abdominal sub tegumentul regiunii inghinale). Se manifesta ca o tumefactie sau durere in regiunea inghinala sau inghinoscrotala. O poti simti mai proeminent la tuse si efort.
Incapacitatea acestei hernii de a se reduce si plasa inapoi in abdomen este denumita incarcerare si necesita interventie chirurgicala. Daca incarcerarea este insotita si de durere, greata, varsaturi sau tulburari de tranzit intestinal, atunci poti avea de-a face cu o hernie strangulata. Aceasta este o situatie grava (continutul herniar prezinta suferinta vasculara cu risc de necroza intr-un timp scurt) si interventia chirurgicala de urgenta este necesara.
Singura cale prin care te poti trata de hernia este interventia chirurgicala. Hernia nu dispare fara tratament si in timp orificiul se mareste, dimensiunile acesteia cresc si interventia chirurgicala devine mai complexa.
Tratamentul chirurgical poate fi:
– pe cale deschisa
– pe cale laparoscopica
„Interventia chirurgicala laparoscopica se efectueaza sub anestezie generala, si, la fel ca in chirurgia deschisa, se identifica sacul de hernie si se reduce. Apoi se intareste portiunea defectului parietal si a zonei slabe musculare cu o proteza sintetica, denumita „plasa”, ce va fi fixata la locul dorit.”, explica dr. Simona Filip, medic Specialist Chirirurgie Generala Delta Hospital. In tratarea herniei inghinale chirurgia laparoscopica este indicata datorita beneficiului tehnologiei minim invazive.
Avantajele chirurgiei laparoscopice in tratamentul herniei inghinale
„La Delta Hospital laparoscopia abdomino-pelvina este utilizata pentru orice afectiune cu recomandare in chirurgia minim invaziva.
In locul unei incizii inghinale de marime importanta in chirurgia deschisa, in cea laparoscopica iti sunt efectuata 3 incizii mici: una de 10-15 mm subombilicala si alte 2 incizii de 5 mm in partea inferioara a abdomenului.”, declara dr. Simona Filip.
Pe langa avantajul estetic datorat inciziilor mici, pacientul mai beneficiaza si de alte avantaje pecum:
– durerea postoperatorie este mult mai redusa
– vindecarea este mai rapida
– durata operatiei este mai mica
– poate fi identificata si tratata in cadrul aceleiasi interventii chirurgicale si o hernie contralaterala ce nu a putut fi diagnosticata preoperator
– dupa operatie nu vei avea senzatia de corp strain , nici cea de hipoestezie /anestezie cutanata
– riscul mult mai mic de infectii locale postoperatorii si de recurenta (reaparitie a herniei).
– spitalizare scurta
– reluarea activitatii personale si profesionale intr-un timp cat mai scurt
– efortul fizic intens este permis mult mai devreme
– riscul mult mai mic de infectii locale postoperatorii si de recurenta (reaparitie a herniei).
La Delta Hospital peste 90% din interventiile chirugicale sunt efectuate pe cale laparoscopica, astfel ca dispunem in permanenta de o echipa de medici supraspecializati, cu atestate in chirurgia laparoscopica, gata oricand sa va ajute, pentru a vedea daca puteti beneficia de aceasta revolutie din lumea tehnologiei medicale.