14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul Grindeanu le decontează miniștrilor care nu sunt din București aproximativ 1.000...

Guvernul Grindeanu le decontează miniștrilor care nu sunt din București aproximativ 1.000 euro pe lună pentru chirie. În patru ani, plafoanele de cheltuieli s-au triplat

Guvernul Grindeanu a crescut sumele alocate pentru cazarea miniştrilor care nu sunt din Bucureşti. În ultimii patru ani, plafoanele de cheltuieli s-au triplat.

Miniştrii care nu deţin locuințe în Bucureşti vor beneficia, pe durata mandatului, de decontarea cheltuielilor de cazare în limita unui plafon maxim anual de 55.000 lei (aproximativ 1.000 euro/lună) pentru folosinţa imobilelor cu destinaţia de locuinţă de serviciu din fondul RA-APPS, a decis Guvernul Grindeanu. Este o majorarea consistentă față de nivelul plafonului din 2016, care era de 48.000 de lei.

Secretarii de stat care nu dețin imobile în Bucureşti, beneficiază, pe o perioadă de trei luni de la data numirii în funcţie, în limita unui plafon maxim de 9.000 lei, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru folosinţa imobilelor RA-APPS. Plafonul anterior pentru secretarii de stat era de 7.500 lei.

Printre membrii Guvernului care ar putea beneficia de această măsură se numără Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării. Potrivit declarației de avere, aceasta nu deține locuință în Capitală, având o casă în Constanța, în timp ce soțul său, Akram, deține trei imobile în Siria. De altfel, potrivit informațiilor din presă, în ianuarie 2016 Shhaideh încă nu părăsise locuința de la RA-APPS, deși pierduse postul de ministru al Dezvoltării încă din noiembrie 2015, odată cu demisia Guvernului Ponta.

De același regim ar putea beneficia și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care deține o locuință în Videle, județul Teleorman. În aceeași situație se află și ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, care este proprietarul unui apartament în Satu Mare. 

Un caz interesant este cel al ministrului Muncii, Olguța Vasilescu. Aceasta a trecut în declarația de avere că nu deține nicio locuință. În 2016, în momentul în care procurorii au chemat-o pe Olguța Vasilescu ca să-i aducă la cunoștință că are sechestru pe avere, au consta-tat că agoniseala social-democratei se evaporase. Asta pentru că fostul primar al Craiovei a divorțat între timp la notar, iar hectarele de teren din Prahova, plus proprietățile din București au revenit soțului, fiind bunuri dobândite în afara căsătoriei.

De prevederile acestei hotărâri de guvern ar putea să beneficieze și miniştrii Florian Bodog (Sănătate), Mihai Tudose (Economie), Toma Petcu (Energie), Marius Dunca (Tineret și Sport), Mircea Dobre (Turism) sau Graţiela Gavrilescu (Relația cu Parlamentul). 

RA-APPS, o veritabilă gaură neagră

Plafoanele pentru cheltu-ielile demnitarilor au crescut de la an la an. Până în vara anului 2013,  plafonul maxim stabilit pentru decontarea de către stat a acestor cheltuieli era de 18.600 lei, dar a fost eliminat de Guvernul Ponta şi înlocuit cu un amendament care prevede că Guvernul va stabili în fiecare an acest cuantum. În 2015, acest plafon ajunsese la 48.000 lei anual pentru un ministru, fiind menținut, în 2016, de Guvernul Cioloș.

Potrivit bugetului RA-APPS pe anul 2016, instituția care administrează vilele de protocol, locuințele de serviciu, sediile partidelor, mai multe hoteluri sau Palatul Snagov a avut cheltuieli de 441 milioane de lei.

Comoara imobiliară a RA-APPS este administrată de nu mai puţin de 2.136 de angajaţi, răspândiţi în cele nouă filiale ale sale din Bucureşti, Ilfov, Prahova, Constanţa, Suceava şi Cluj-Napoca.

Teoretic, instituția se finanțează din venituri proprii, în practică regia are datorii uriașe. În fiecare an, încasările au fost cu mult sub cele estimate. Numai un exemplu:  RA-APPS a bătut toate recordurile negative în 2015, când, deşi avea o avere imobiliară de 2,2 miliarde lei, echivalentul a 500 de milioane de euro, modul în care a administrat-o a generat pierderi uriaşe, de peste 50 de milioane de lei.

Explicațiile Guvernului Grindeanu

La aceste cheltuieli trebuie adăugate și sumele plătite de instituțiile beneficiare.

„Vă reamintesc că tot ceea ce înseamnă chirii, cheltuieli de întreţinere a locu-inţelor de serviciu şi amortizarea bunurilor, inclusiv a mobilierului se asigură de instituţiile publice în care demnitarul respectiv activează. Se face o actualizare anuală a acestor plafoane“, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu. Ea a susținut că, anul trecut, dintr-un număr de 118 demnitari, s-a constatat că aproximativ 40% au fost nevoiţi să-şi suplimenteze din fonduri proprii aceste cheltuieli.

Alina Petrescu a explicat motivele pentru care sunt realizate aceste actualizări.„De exemplu, începând cu 1 ianuarie 2016, plata impozitelor şi taxelor aferente clădirilor şi terenurilor revine în totalitate societăţii (RA-APPS – n.r.) la data la care au fost stabilite tarifele aplicate. În prezent, nu fuseseră incluse aceste taxe. După aceea, este vorba de o reevaluare a clădirilor care a dus şi ea la o creştere a cheltuielilor. (…)

În 2016, faţă de 2014, cheltuielile pentru administrarea clădirilor au crescut“, a precizat ea. 

55.000 lei/an  (aproximativ 1.000 euro/lună) a alocat guvernul Grindeanu pentru cazarea miniştrilor care nu sunt din Bucureşti. 48.000 de lei a fost suma alocată anul trecut.

Scandal cu tehnocrați

Deși guvernanții promit de ani de zile că vor scoate imobilele RA-APPS la vânzare, pentru a reduce cheltuielile, operațiunea decurge cu încetinitorul, iar scandalurile legate de locuințele de la stat s-au ținut lanț.

Imediat ce şi-au preluat funcţiile în Guvernul Cioloş, Dragoş Tudorache (inițial şeful cancelariei premierului, ulterior ministru de Interne) şi Cristiana Paşca Palmer (Mediu) au cerut să li se pună la dispoziţie locuinţe de la RA-APPS, deşi ambii deţin case în Bucureşti. Cei doi au invocat o excepţie stipulată în lege potrivit căreia demnitarii care deţin deja locuinţe în Bucureşti pot primi locuinţă de serviciu de la RA-APPS din motive de siguranţă şi protecţie.

Dragoş Tudorache a afirmat că locuinţa de serviciu i-a fost recomandată de cei de la SPP ca măsură de protecţie, fiind o casă de protocol pentru care achită cheltuielile „în integralitate“. Cei doi au susţinut  că nu au beneficiat de locuinţe de protocol, ci de serviciu, pentru care plătesc chirie şi nu sunt decontate din fonduri publice.

Ulterior, însă, fostul secretar general al Guvernului, Sorin Chelmu, i-a acuzat pe Tudorache și pe Palmer că nu şi-au declarat veniturile din închirierea apartamentelor personale din Capitală. În replică, ministrul de Interne a precizat că apartamentul său este dat în comodat gratuit, astfel că nu obţine niciun venit de pe urma lui.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

O nouă plângere la DNA pe numele lui Nicușor Dan

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, s-a prezentat, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a depune o plângere penală pe numele lui...

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. Guvernul le decontează miniștrilor care nu sunt din București aproximativ 1.000 euro pe lună – Informatii utile despre institutiile din judetul tau! Guvernul le decontează miniștrilor care nu sunt din București aproximativ 1.000 euro pe lună – Informatii utile despre institutiile din judetul tau!

    […]  Miniştrii care nu deţin locuințe în Bucureşti vor beneficia, pe durata mandatului, de decontarea cheltuielilor de cazare în limita unui plafon maxim anual de 55.000 lei (aproximativ 1.000 euro/lună) pentru folosinţa imobilelor cu destinaţia de locuinţă de serviciu din fondul RA-APPS, a decis Guvernul Grindeanu. Este o majorarea consistentă față de nivelul plafonului din 2016, care era de 48.000 de lei, titrează România Liberă. […]