12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialONU declară încheiată foametea din Somalia

ONU declară încheiată foametea din Somalia

ONU a anunţat că foametea s-a încheiat, vineri, în Somalia, la mai mult de şase luni de la decretarea acesteia în ţară, avertizând însă asupra persistenţei situaţiei de urgenţă, relatează AFP şi Mediafax.

Aproximativ o treime din populaţie are nevoie în continuare de ajutor de urgenţă în această ţară devastată de războiul civil, se arată într-un comunicat al Unităţii de analiză a ONU privind securitatea alimentară din Somalia (FSNAU) şi al Reţelei de alertă americană privind foametea (FEWS NET).

“Combinaţia între creşterea masivă a asistenţei umanitare şi o recoltă excepţională a contribuit la ameliorarea situaţiei umanitare”, a adăugat textul.

Trei regiuni rămân în continuare vizate de foamete: Shabelle Mijlociu (sud), Afgoye, cea mai mare tabără din lume de persoane strămutate, şi taberele situate în capitala Mogadishu. De acum situaţia s-a ameliorat, iar aceste zone au trecut la gradul de situaţie de urgenţă. Situaţia rămâne totuşi critică, potrivit ONU.

Somalia a fost afectată de cea mai cumplită secetă din Cornul Africii. Criza alimentară a fost agravată aici de luptele intense generate de războiul civil care devastează ţara de 20 de ani.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă