Cafeina modifică nivelul de estrogen al femeilor şi are efecte diferite asupra femeilor din Europa şi din Asia, arată un nou studiu, publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition, conform health24.com.
Aproximativ 250 de femei, cu vârste cuprinse între 18 şi 44 ani, au paricipat la cercetarea desfăşurată între 2005 şi 2007, de o echipă de la Universitatea din Utah. Femeile au consumat, în medie, 90 miligrame de cafeină pe zi, echivalentul unei ceşcuţe cu cafea.
Femeile asiatice care au consumat aproximativ 200 miligrame sau mai mult au avut un nivel mai ridicat al estrogenului (hormonul sexual feminin), în comparaţie cu femeile care au băut mai puţin. Totuşi, această descoperire nu este considerată semnificativă, au explicat oficiali ai Institutului Naţional de Sănătate din Statele Unite.
Cafeina consumată de femeile participante la studiu se găsea în: cafea, ceai negru, ceai verde şi băutură carbogazoasă cu cofeină. Rezultatele cercetării au variat destul de puţin, analizând separat fiecare sursă de cafeină.
Totuşi, oamenii de ştiinţă au obţinut cele mai relevante rezultate în cazul consumului de cafea. Astfel, nivelul estrogenului a crescut cel mai mult când femeile au băut 200 miligrame de cafeină.
Şi în cazul femeilor care au băut mai mult de o ceaşcă cu o băutură carbogazoasă sau ceai verde, cercetătorii au observat o creştere a nivelui de estrogen.
Totuşi, schimbările produse în nivelul de estrogen din organismul femeilor nu a afectat în nici un fel ovulaţia, au precizat cercetătorii.
Aproximativ 89% dintre americancele cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani consumă o cantitate de cafeină echivalentă cu două ceşti de cafea pe zi, au mai spus cercetătorii.
De asemenea, un alt studu, efectuat de cercetătorii de la Harvard, arată că femeile care beau două sau mai multe cafele pe zi au şanse mai mari să nu dezvolte depresie, conform BBC News.