7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalCe găseşti în prima revistă glossy pentru musulmane

Ce găseşti în prima revistă glossy pentru musulmane

Ca să salveze lumea musulmană de „dictatura nudităţii”, doi turci credincioşi s-au hotărât să pună bazele primei reviste pentru femeile musulmane. „Âlâ Dergi” (Cea mai frumoasă din cele frumoase-traducere) s-a lansat în iunie 2010 şi se vinde deja 40.000 exemplare în Turcia şi aproximativ 5.000 peste hotare.

O revistă pentru femeile cu văl

Ibrahim Burak Birer, 31 de ani, şi Mehmet Volkan Atay, 32 de ani, sunt cei doi fondatori ai revistei, care au încercat să combată „dictatura nudităţii”, după cum au declarat pentru publicaţia germană Der Spiegel.

Cosmopolitan, Elle, Vogue, Marie Claire- toate sunt despre sex şi goliciune. Motto-ul este că sexul vinde. Dar noi şi milioane de femei din jurul lumii considerăm că moda poate fi şi altfel”, a explicat Atay.

„Există credinţa islamică şi există un stil de viaţă musulman. În zilele noastre, fiecare stil de viaţă are propria lui revistă: marinarii, atleţii, vânătorii, muzicienii. Doar femeile care poartă văl nu aveau o revistă a lor„, a mai spus Atay, conform Der Spiegel.

Deşi revista abordează teme care se păstrează în aria religiei, postând verste din Coran chiar şi pe pagina de Facebook, prezentarea vălului ca o piesă de modă stârneşte numeroase contradicţii în Turcia: pot moda şi islamul să coexiste?

Art director-ul de la Âlâ a explicat, pentru EurasiaNet.org, că nu se poate vorbi despre modă în islam, întrucât ar contrazice preceptul conform căruia femeile trebuie să se îmbrace modest. „Revista vrea să fie un ghid pentru femeile conservatoare: de unde pot face cumpărături, cum pot să-şi asorteze hainele. Nu putem vorbi de o modă islamică„, a punctat Esra Sezis.

Totuşi, sunt numeroase voci care susţin că publicaţia încearcă „să occidentalizeze veşmintele musulmane” şi să le transforme pe credincioase în cititoarele revistei Vogue, victime ale modei, lucru care este contrar religiei islamice.

„Să îndeşi îmbrăcămintea musulmanelor în tiparele modei este la fel de absurd ca şi cum ai încerca să adaptezi islamul la stilul de viaţă occidental”, a punctat jurnalistul Aysegul Genc în revista lunară Genç. „Dacă această revistă, care contribuie deja la degenerare, ar vrea să reducă pagubele, ar trebui să se gândească să le prezinte cititoarelor nu numai cum să fii frumoasă cu văl, ci şi cum să ai personalitate cu văl”.

Editorii revistei Âlâ Dergi au refuzat să comenteze aceste afirmaţii, conform EurasiaNet.org.

O Vogue musulmană

Pe de altă parte, importatorii de textile nu cred că islamul şi moda se exclud reciproc. Directorul executiv al companiei de textile Tekbir Giyim, care organizează şi prezentări de modă pentru femeile care poartă văl, încă din 1992, susţine că islamul şi moda nu se exclud: „Coranul ne spune să ne îmbrăcăm modest şi ce părţi ale corpului să acoperim. Asta este singura constantă: croielile şi modelele se schimbă, şi, cât timp aceste schimbări nu se abat de la regulile noastre, nu văd nimic greşit în modă”, a comentat Mustafa Karaduman.

De altfel, într-o cercetare făcută de Âlâ Dergi înainte de lansarea pe piaţă, publicaţia a descoperit că femeile conservatoare se plângeau că nu există comunicare între producătorii de haine şi consumatoare.

„Mai mulţi producători de haine au luat legătura cu noi şi ne-au cerut să sondăm piaţa. Ei vor să facă haine care să se potrivească cu stilul de viaţă al femeilor musulmane„, a explicat Mehmet Volkan Atay, într-un interviu pentru ziarul turc Radikal.

Chiar dacă respectă sau nu regulile, Âlâ, supranumită de ziarul liberal Radikal „Vogue pentru musulmane”, îşi are publicul ei. Peste 111.000 persoane au dat „like” revistei pe reţeaua socială Facebook, iar cititoarele scriu că revista este „super”, că sunt „încântate” şi că „abia aşteaptă un nou număr”. 

Acum, publicaţia se vinde în 40.000 exemplare, de patru ori mai mult decât în iunie 2011. 5.000 exemplare sunt trimise abonaţilor din străinătate, iar 1.500 dintre ele merg către Germania (unde există o comunitate turcă puternică).

Mai mult, Âlâ a depăşit la vânzări, în Turcia, revistele glossy internaţionale pentru femei-Elle şi Vogue, conform EurasiaNet.org.

Şi musulmanele au dreptul să fie stilate

Cel mai important este că femeile care apar în această publicaţie au respect de sine, a comentat specialista în studii de gen Feyza Akinerdem, pe blogul personal, Erkan’s Field Diary. „Chiar dacă femeile care pozează pentru revistă îşi asumă o cultură a consumului, nu cred că este aşa de groaznic să te simţi diferită”, a punctat ea.

Pe de altă parte, clericii musulmani critică iniţiativa celor doi bărbaţi, spunând că femeile trebuie să rămână în spatele uşilor închise. Chiar şi dorinţa unei femei de a poza este fundamental ne-islamică, fie că o face în costum de baie sau cu vălul acoperindu-i faţa, potrivit Der Spiegel.

„Noi nu credem că femeile ar trebui să se ascundă. Chiar şi cele care se acoperă cu vălul au dreptul să fie stilate”, a explicat, pentru publicaţia german, unul din fondatori, Mehmet Atay.

 

 

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Marcel Ciolacu: Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă

Premierul a lansat un mesaj de încredere către mediul privat românesc și investitorii străini În cadrul primei ședințe a Cabinetului, premierul a subliniat importanța stabilității...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă