19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial"Războiul căldurii", amânat pentru 1 februarie

„Războiul căldurii”, amânat pentru 1 februarie

În dosarul Apaterm, Curtea de Apel se va pronunţa asupra cererii de recuzare a instanţei de către avocatul Electrocentrale.

 

Situaţia încălzirii în sistem centralizat a 82.700 de apartamente şi 98 de şcoli din Galaţi se află, în continuare, sub semnul unor mari incertitudini, Curtea de Apel urmând să se pronunţe asupra situaţiei regiei Apaterm SA. „Găurile” Apaterm au fost produse de clientela PSD şi după ce în iulie municipalitatea a obţinut reorganizarea judiciară a regiei, unul dintre principalii creditori, CET-ul Electrocentrale SA, a cerut falimentul acesteia.

În dosarul 4.783/121/2011, Tribunalul Galaţi a aprobat în noiembrie intrarea în faliment, a urmat recursul municipalităţii, Curtea de Apel a suspendat falimentul şi după o amânare pe 18 ianuarie, e fixat un nou termen pe 01 februarie 2012. Pe 18 ianuarie, au răbufnit tensiunile, avocata Electrocentrale, Cerasela Zeca, cumnata preşedintelui CA Electrocentrale Iulian Aramă, consilier judeţean PDL, revocând judecătorii, pentru că în decembrie au suspendat falimentul regiei. Tensiunile sunt pe măsura  mizei acestui conflict. Conducerea Electrocentrale, susţinută de consilierii municipali PDL şi PC încearcă să preia de la Apaterm distribuţia energiei termice, ceea ce presupune şi preluarea în concesiune a reţelelor şi punctelor termice, în a căror modernizare municipalitatea a investit cinci milioane euro.

Majoritatea PSD-PNL se opune acestei concesionări. Încercările de preluare a distribuţiei de către Electrocentrale sunt puse în legătură cu faptul că în prezent această societate aparţine Ministerului Economiei şi potrivit scrisorii de intenţie convenite cu FMI în martie 2011, Electrocentrale e pe locul 1 în cea de a 2-a listă a societăţilor energetice ce vor fi privatizate. Suspiciunile vizează faptul că preluarea distribuţiei şi concesionarea PT-urilor ţin mai mult de interesele în legătură cu această privatizare, decât de devotamentul faţă de interesele gălăţenilor, avantajând potenţialul cumpărător al acţiunilor Electrocentrale.  Text Box:

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă