2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăOp & EdColumnist24 martie în istorie: Copilotul german doboară un avion cu 150 de...

24 martie în istorie: Copilotul german doboară un avion cu 150 de oameni la bord. Se înființează SRI

La 24 martie 1905 a murit Jules Verne. În 1965, Chivu Stoica preia conducerea Consiliului de Stat al României. În 1990 s-a înființat SRI. Iar în 2015, copilotul Andreas Lubitz doboară avionul în care se afla.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 24 martie în istorie.

1562. Diaconul Coresi a început, la Braşov, tipărirea lucrării bisericeşti cunoscută sub numele de Tetraevangheliarul slavon.

1603. Regele Iacob al Scoției devine și rege al Angliei.

1714. În urma conflictului dintre Constantin Brâncoveanu și boierii Cantacuzini, domnul, reclamat la Poartă, este mazilit. Fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ștefan, capătă domnia.

1721. Johann Sebastian Bach dedică șase concerte lui Christian Ludwig, margraf de Brandenburg-Schwedt, astăzi numiteConcertele Brandenburgice.

1818. Au fost deschise cursurile școlii Sf. Sava din Bucureşti, condusă deGheorghe Lazăr, profesor de matematică şi geografie.

1874. Se înfiinţează Agenţia Diplomatică Română la St. Petersburg, capitala Rusiei ţariste.

1874. S-a născut Harry Houdini (Erich Weiss), celebru iluzionist american. A rămas celebru în lumea magicienilor pentru abilitatea cu care reușea să evadeze din spații închise (decedat 1926).

1882. Robert Koch, medic şi microbiolog german, a anunţat descoperirea bacilului tuberculozei.

1905. A murit scriitorul francez Jules Verne.

1909. S-a născut Richard Wurmbrand, deţinut politic în regimul comunist şi misionar creştin.

1911. A murit Nicolae Densuşianu, jurist şi istoric român, membru corespondent al Academiei Române.

1926. S-a născut Dario Fo, dramaturg, actor și scenograf italian.

1930. S-a născut actorul american Steve McQueen.

1965. Chivu Stoica, membru de frunte al Partidului Comunist Român, preia funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat, în urma morții lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

1973. Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon.

1978. S-a născut Cheloo (Paraziții).

1990. S-a înfiinţat Serviciul Român de Informaţii (SRI).

1990. Poezia Un răsunet, de Andrei Mureșanu devine imnul național al României.

2002. Halle Berry devine prima actriţă afroamericană care câştigă premiul Oscar la secţiunea ''Cea mai bună actriţă'', pentru rolul din ''Mingea monstrului''.

2015: Zborul 9525 al Germanwings aflat pe ruta Barcelona, Spania – Düsseldorf, Germania cu 150 de persoane la bord se prăbușește într-o regiune muntoasă a Alpilor în apropiere de Digne-les-Bains, în sudul Franței. Două zile mai târziu, după cercetarea cutiei negre, procurorii francezi anunță  că Andreas Lubitz, copilotul german, a prăbușit în mod deliberat avionul.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă