2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăGDPRDe ce ne este frică de mamografie?

De ce ne este frică de mamografie?

Cercetătorii atestă, în ultimii ani, reducerea numărului deceselor în rândul femeilor care suferă de cancer la sân. Acest lucru se datorează, în mare parte, posibilităţii de depistare timpurie a bolii prin intermediul procedurii de mamografie. În vreme ce lumea medicală revoluţionează şi perfecţionează tehnicile de control şi investigaţie, tot mai multe femei dobândesc conştiinţa propriului lor corp şi importanţa de a-şi testa şi verifica periodic sănătatea.

Mamografia depistează tumori de câţiva milimetri; precizia procedurii o recomandă drept o analiză pe care orice femeie ar trebui să o facă în mod regulat, după vârsta de 40-50 de ani. Mamografia este metoda de screening adresată pacientelor cu vârste de peste 40 ani, pentru că aceasta este eficientă în explorarea sânilor adipoşi, cu multă grăsime. De asemenea, este un fapt dovedit statistic acela conform căruia cancerul apare mai frecvent după această vârstă. Femeile trebuie să se supună unei evaluări periodice, pentru a depista cancerul în faza timpurie, cât timp boala este curabilă. Unele paciente au ţesut mamar adipos chiar şi la 20 de ani şi pot fi candidate pentru mamografie. Însă, doar medicul imagist poate alege metoda optimă de examinare pentru un caz anume.

„Se obţin, aşadar, patru imagini panoramice ale sânului, ce permit explorarea în întregime a glandei mamare. Filmele, documente medico-legale, pot fi consultate de mai mulţi medici şi trebuie comparate de fiecare dată, pe o perioadă mai lungă de timp. Uneori, aceasta este cea mai bună metodă pentru a demonstra evoluţia unei opacităţi în zona sânilor”, afirmă doctorul specialist Dana Nedelcu de la Delta Hospital.

Foarte multe femei se tem de disconfortul pe care l-ar putea resimţi în timpul unei mamografii. Şi mai multe se tem de rezultat, neînţelegând că aceasta este modalitatea cea mai sigură de depistare şi vindecare a cancerului mamar. Procedura nu durează, în general, mai mult de 15 minute, iar intervenţia nu este dureroasă.

Un mit este şi faptul că femeile care au avut un implant de mărire a sânilor nu ar trebui să se supună procedurii. Nimic mai fals – presiunea exercitată în timpul mamografiei nu dăunează intervenţiei. Pregătirea de dinaintea examinării medicale este foarte importantă, însă, pentru a nu se obţine rezultate fals pozitive. Este ideal să te programezi pentru o mamografie la o săptămână după terminarea ciclului menstrual. Pentru a nu influenţa rezultatele, e recomandat să nu foloseşti creme, deodorante sau parfum în ziua consultului.

Doctorii Delta Hospital trag un semnal de alarmă asupra necesităţii de a face o mamografie, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă cancerul la sân pentru femei şi numărul dramatic al deceselor din această cauză.

Cabinetul de mamografie al Delta Hospital beneficiaza de asistenta unei echipe medicale specializate, cu experienta in domeniul imagisticii medicale. Cabinetul este dotat cu aparatura de ultima ora, pacientele fiind primite intr-un ambient placut si confortabil.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă