7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Aduc 1.000 de oameni în Bucureşti. Dar ce scriem pe bannere?"

„Aduc 1.000 de oameni în Bucureşti. Dar ce scriem pe bannere?”

Protestele antiguvernamentale iau o turnură politică după implicarea USL. Cu toate acestea, acţiunea celor două partide ale opoziţiei nu pare a fi foarte bine coordonată, aşa cum reiese şi din experimentul realizat de RL.

Reporterii RL au încercat să afle în ce constă implicarea filialelor locale ale PNL şi PSD în protestele antiguvernamentale de astăzi. Jurnaliştii au pretins că sunt simpatizanţi din cele două partide şi i-au contactat pe liderii organizaţiilor locale pentru a afla cum pot participa la protestele din Bucureşti. Din răspunsurile şefilor locali din Ialomiţa, Gorj, Dâmboviţa, Călăraşi, Brăila şi Giurgiu, putem creiona o hartă a zonelor care vor trimite către Capitală cele mai însemnate cantităţi de „protestatari” la comandă politică. Astfel, am constatat că, în general, liderii PSD preferă mai degrabă să participe la mitinguri locale, în timp ce în rândul liberalilor există mai multă dorinţă de a merge la Bucureşti.

200 de lei de la PSD Alexandria

Organizaţia PSD din Teleorman pare una dintre filialele PSD cele mai hotărâte să participe la protestele din Capitală. Potrivit unor surse, organizaţia ar fi oferit chiar şi bani (200 de lei) celor care sunt de acord să meargă la Bucureşti. Chiar şi aşa, s-au găsit puţini doritori să meargă la protest. Unii dintre cei cărora li s-a făcut oferta, în general pensionari, oameni fără venit sau angajaţi ai unor instituţii publice, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că în schimbul banilor  trebuie să stea 24 de ore în Bucureşti.  „Ne-au spus că ne dau mâncare, ceai cald şi banii ăia. Dar trebuie să plecăm joi dimineaţă din Alexandria, din faţa Prefecturii, şi să stăm până seara târziu. Ne-au spus că ne aduc înapoi abia spre vineri dimineaţă”, ne-a declarat un pensionar care a dorit să rămână anonim.  Declaraţia sa ne-a fost confirmată şi de alte persoane.

De altfel, protestele care au avut loc în ultimele zile în Alexandria au fost organizate cu funcţionari din primărie, cărora li s-a dat sarcină de serviciu să fie prezenţi în centrul oraşului, după cum singuri au recunoscut. „Am ieşit în fiecare zi, ne-au trimis de la muncă. Nu prea aveam de ales în aceste condiţii”,  a precizat o astfel de funcţionară. În fine, chiar şi societăţile private apropiate PSD-ului şi-au mobilizat anga-jaţii pentru manifestaţiile din Teleorman şi Bucureşti.

Povestea amoroasă care a dat peste cap planurile la Călăraşi

Situaţia este diferită însă în alte filiale PSD din apropierea Capitalei. Spre exemplu, Doru Ioan Tărăcilă, unul dintre şefii filialei locale a PSD Călăraşi, are o sarcină ingrată, deoarece la nivel judeţean partidul suferă de probleme amoroase. Tărăcilă este supărat din cauza Oanei Niculescu Mizil: „Nu vine nimeni la Bucureşti. De-aia şi sunt supărat pe ea tare. Ea n-are nici o treabă. Azi a arătat-o pe la televizor, pe la radio, nu ştiu ce relaţie amoroasă cu Vanghelie. Plus că, din informaţii sigure, ea pleacă cu Geoană şi nu se mai implică în acţiunile PSD. De când am plecat eu, s-a dus totul de râpă. Trebuie să mă gândesc şi să organizăm şi noi ceva, că nu se mai poate”, s-a confesat Tărăcilă reporterului RL care a pretins că este simpatizant al PSD din Călăraşi.

 La polul opus este Bunea Stancu, liderul PSD Brăila, extrem de precaut, poate şi fiindcă recent a fost trimis în judecată alături de miliardarul Ioan Nicolae: „Noi nu facem aşa ceva. Dacă e să se organizeze ceva, vă anunţă preşedintele de organizaţie”. Cârciumaru Florin, şeful PSD Gorj, este în ceaţă: „PSD nu merge la Bucureşti. Probabil că mâine, dar nu e nimic hotărât. Dar ţineţi legătura cu domnul Mirosteanu”.

Ion Stan, preşedintele PSD Dâmboviţa, se rezumă doar la acţiuni la nivel de municipiu: „Mâine avem miting la ora 16.00. Nu la Bucureşti. Mitingul îl facem la Târgovişte mâine, la ora 16.00″.

Liberalii au planuri mari

PNL-iştii sunt angajaţi să dea o altă amploare protestelor de stradă din Capitală. Deja organizaţiile PNL şi PC Mureş au anunţat că vor trimite 150 de persoane la Bucu-reşti,  iar organizaţiile PNL şi PC Iaşi 400 de oameni, conform de-claraţiilor lui Relu Fenechiu. De asemenea, din partea PNL Sibiu vor participa 300 de membri şi de la PNL Vrancea 500 de oameni.

Cei mai mulţi protestatari cu carnet de membru de partid vor veni din judeţele limitrofe. Nu am reuşit să contactăm liderii locali ai PNL din Prahova, Dâmboviţa şi Ilfov, însă Ion Martin, liderul PNL Ialomiţa, ne-a spus că a tocmit deja autocare pentru transportul protestatarilor: „Dacă sunteţi din Slobozia, noi avem o plecare mâine la ora 13.00 din faţa stadionului. Un autocar mare, de 50 locuri. Orice microbuz suplimentar trebuie să aibă fişă de transport, ca să fie cu actele în regulă. Noi avem un miting acum la partid şi putem discuta mai multe acolo”. Acesta nu a vrut însă să estimeze câţi oameni va reuşi să mobilizeze la mitingul de joi.

„Aducem peste 1.000 de oameni”

În schimb, Lucian Iliescu, primarul municipiului Giurgiu şi totodată liderul organizaţiei judeţene a PNL, este sigur că va aduce în Capitală minimum 1.200-1.400 de oameni, cu speran-ţe de 2.000. Crezând că vorbeşte cu un consilier de-al lui Crin Antonescu, primarul Giurgiului a fost extrem de slobod la gură, explicând că el pune mitingul la cale ca pe „o afacere”, totodată promiţând că se ocupă el de procurarea, din surse misterioase, a banilor pentru închirierea şi plata combustibilului pentru aproximativ 30 de autocare, fără a pune la socoteală autoturismele cu PNL-işti. Mai jos prezentăm  discuţia telefonică dintre şeful PNL Giurgiu şi consilierul imaginar.

Reporter: Câţi oameni poţi să aduci la miting la Bucureşti?

Iliescu: „Domne, peste 1.000 de oameni o să vă aducem acolo. O mie, o mie şi ceva. Eu vreau să aduc 2.000, dar  nu pune 2.000, pune peste o mie de oameni. Deci îi aducem cu autobuzele în zona Arcul de Triumf şi vi-i vom pasa pe undeva pe-acolo, parcăm pe străzile alea pe-acolo undeva şi vom avea şi foarte multe autoturisme, că luăm de la comune. Nu pot să iau de acolo oameni cu autobuzul, îi iau cu autoturismele. Eu nu ştiu concret la ce oră să vin acolo.

Să pregătim ceva de mâncare pentru oameni?

Puteţi să daţi şi voi, dar eu am zis să vină lumea mâncată, că nu poţi să stai acolo după mine cu pachete şi cu de-alea. Să vină lumea mâncată la ora la care plecăm noi. Dacă ziceţi la 3, la 1-1.30 plecăm noi de-aicea, ajungem la 3 şi până seara la ora 7-8 când plecăm acasă să ajungem la 10-12, mâncăm acasă.

Autocare te descurci să faci rost?

Autocare iau de la tot felul de firme din judeţul meu.

Le plăteşti ceva sau trebuie să-i ajutăm?

Sigur că trebuie să le plătim. Lasă că nu mă chinui la partea asta. Fac eu rost, nu faci tu.

Câte autocare crezi că o să aduci, ca să mă gândesc şi unde le parcăm?

Părerea mea, o să fie minimum 1.200-1.400 de persoane, împărţit la 50, înseamnă aproape 30 de autobuze.

Te descurci cu autocarele, să nu fie autobuze de municipalitate, să nu se vadă că aduci, înţelegi? Să fie de privat.

Nu contează. Dacă plătesc, ce treabă am cu ei? Ei sunt firme private, le plătesc, ce?

Deci faci rost de bănuţi şi te descurci cu ei cu astea, da?

Fac eu, e treaba mea.

Şi mai e ceva, ai pregătit pancarte?

Vezi că voi mi-aţi spus. Să-mi spuneţi şi mie, că am vorbit şi cu Crin. Să îmi spuneţi şi mie, cu ce bannere vin, ce trebuie să scriu? Până acum n-a fost cu USL-ul.

Acum să punem cu USL-ul? Ce să fac, ce să scriu? Oamenii mei aşteaptă. Şi avem şi timp. Avem şi timp să facem în această seară şi mâine dimineaţă.

Ce recomanzi să le dăm la oameni?

Daţi pentru ei să fie aşa, un stimulent, că nu-mi trebuie mie mâncare, că ei vin mâncaţi. Un stimulent, să fie şi ei băgaţi în acelaşi mod cum sunt ceilalţi, ca stimulent. Dar nu-mi trebuie mie.

Zici mâncare sau zici să le dăm bănuţi sau ceva?

Nu bănuţi. Tu ai înnebunit? Nu mă bănuţi, mă. Deci să fie un pacheţel ceva. Mergem pentru bani acolo, ai înnebunit?

Cine eşti tu, că te cunosc de pui asemenea întrebări. Eşti de-al nostru sau eşti de-al lor?


Ei, sunt de-al lor! Sunt consilierul lui! Lucian!

Păi am cerut eu bani de la partid? Ce naiba, aţi înnebunit mă?

Nu mai îmi pune întrebări de-astea, că mă enervezi.

Ziceam de oamenii ăia amărâţi, dacă să le dăm ceva.

Ăia sunt ai mei şi vin cu ei eu şi eu răspund de ei.

Eu trebuie să ştiu dela voi nişte lucruri. Cu ce venim ca pavoazare, cu ce venim cu panouri, cu discuţii. Nici acum nu ştiu, pe unde venim, prin judeţul Giurgiu? Venim cu USL-ul, venim cu nişte pancarde? Nu ştim nimic.

Cu PSD-iştii n-aţi vorbit?

Ba am vorbit cu ei. Vreau să spun că ultima discuţie am avut-o acum jumate de oră şi PSD-ul îmi zice: Păi noi nu mai venim. Dar a apărut pe teletext acolo că voi veniţi cu noi. Domne, noi rămânem să facem pe local. Bine, rămâneţi şi faceţi pe local.  (n.r. – discuţia telefonică a avut loc miercuri la ora 16.30). 

Cele mai citite

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...

Reacția Kremlinului la succesul lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România

Kremlinul a avut o reacție rezervată după ce Călin Georgescu, un candidat prorus, a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...
Ultima oră
Pe aceeași temă