Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă, Robert Negoiţă şi Gheorghe Teodorescu vor fi anchetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar disjuns din cel în care a fost trimis în judecată patronul InterAgro, Ioan Niculae, pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană din 2009.
Dosarul patronului InterAgro, Ioan Niculae, format după campania electorală din 2009 (perioadă când guvernul era format de PD şi PSD – n.r.), arată fără putinţă de tăgadă cum negociau reprezentanţii Partidului Social Democrat structura viitorului guvern care ar fi trebui să ia naştere dacă Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile prezidenţiale. Absolut orice post se negocia, urmând să fie repartizat persoanei sau grupului de interese care dădea mai mult. Discuţiile purtate de liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu (un apropiat al lui Geoană) cu Ioan Niculae sunt extrem de explicite, ceea ce arată că social-democraţii erau la acel moment convinşi că vor câştiga alegerile şi nu se mai temeau de o eventuală anchetă penală. Astfel, procurorii DNA spun că Ioan Niculae era dispus să plătească un milion de euro pentru a obţine numirea unor oameni care să-i servească interesele la Ministerul Economiei, Romgaz şi Transgaz. În acest context, în rechizitoriul DNA din dosarul în care a fost trimis în judecată miliardarul, procurorii fac referire la mai multe convorbiri telefonice dintre patronul InterAgro şi liderul PSD Brăila Gheorghe Bunea Stancu, discuţii din care rezulta că Niculae se opunea numirii ca ministru al Economiei a lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. În schimb, magnatul şi-a exprimat preferinţele pentru deputatul PSD de la Comisia pentru Industrie, Iulian Iancu. Acesta are o prezenţă foarte activă în spaţiul public, fiind specialistul PSD care ia poziţie pe orice subiect dezbătut în presă pe energie.
Ionuţ Bazac, în vizorul lui Bunea Stancu
În rechizitoriul amintit, procurorii redau şi o convorbire telefonică din 7 martie 2009 dintre aceleaşi personaje, Bunea Stancu şi Ioan Niculae, în care primul îi spunea omului de afaceri să aibă răbdare că vor numi om şi la Transgaz şi îi mai povestea că are de „plantat” oameni în mai multe funcţii, cum ar fi Regia Protocului de Stat (RAAPPS) sau Agenţia Naţională de Mediu. De asemenea, discuţia alunecă apoi către fostul ministru al Sănătăţii, Ionuţ Bazac, Niculae spunându-i lui Bunea că a făcut o bună treabă cu acesta, fără a explica însă la ce se referă. Încercând apoi să îşi arate, în faţa lui Ioan Niculae, influenţa şi puterea pe care o avea în partid, Bunea Stancu spune ce poate păţi Bazac daca devine neascultător: „el beleşte (expresie triviala). Dacă el o strâmbează cu mine nu durează o săptămână şi îi retrag sprijinul politic. Dacă m-a băgat în scandal, îl schimbă în două zile”.
Ionuţ Costea, trimis la plimbare. A fost preferat Hrebenciuc
Într-o discuţie purtată cu Bunea Stancu, miliardarul Ioan Niculae vorbeşte şi despre disponibilitatea sa de a contribui cu un milion de euro la campania electorală a lui Mircea Geoană, solicitând însă discreţie foarte mare. Astfel, patronul InterAgro îi spune lui „baronului” PSD de Brăila că, iniţial, pentru a discuta sponsorizarea către PSD, i-a fost trimis să discute Ionuţ Costea, cumnatul prezidenţiabilului Geoană. Niculae îi spune lui Stancu că a refuzat să discute cu Costea, dar şi de această dată fără a explica de ce. Următoarea persoană care a mers la discuţii cu Niculae, reiese din dosar, a fost Viorel Hrebenciuc, care l-ar fi întrebat pe patronul InterAgro cât este dispus să dea. Atunci, Niculae ar fi spus suma de un milion de euro şi ar fi solicitat discreţie în ceea ce priveşte sponsorizarea.
Fostul adjunct al SRI, cotizant la campania lui Mircea Geoană
Surprizele apărute pe parcursul anchetei nu se opresc aici. Procurorii au mai descoperit că la campania electorală din 2009 a lui Mircea Geoană a contribuit cu 356.000 lei noi şi firma Senior Consulting. Principalul acţionar al acestei societăţi este Ionel Marin, fost director adjunct al SRI în perioada în care instituţia era condusă de răposatul Radu Timofte, fost membru PSD. Pe de altă parte, din dosarul lui Niculae procurorii au format două noi dosare în care sunt cercetaţi importanţi lideri politici şi oameni de afaceri. Este vorba de Viorel Hrebenciuc, Robert Negoiţă, Gheorghe Teodorescu de la Insomar, şi Sebastian Ghiţă, patronul Asesoft şi, între timp, protagonist al unui scandal monstru cu Sorin Ovidiu Vîntu. În cazul liderilor politici, suspiciunile procurorilor DNA se referă la aceeaşi acuzaţie ca şi la Bunea Stancu, anume de folosire a influenţei deţinute prin prisma funcţiei politice pentru a obţine finanţări ilegale pentru campania din 2009. Oamenii de afaceri sunt cercetaţi pentru spălare de bani pentru felul în care au plătit diverse cheltuieli de campanie făcute în 2009 de Mircea Geoană.
De asemenea, Ioan Niculae este cercetate alături de unii angajaţi ai săi de la InterAgro şi de unii funcţionari de la APIA pentru fraudă cu fonduri europene.
Alt dosar: Subminarea economiei naţionale
România Liberă a dezvăluit de curând faptul că Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, a fost în ultimii cinci ani unul dintre principalii beneficiari ai facilităţilor la achiziţia de gaze naturale pentru combinatele de îngrăşăminte pe care le controlează.
În plus, companiile din grup au acumulat datorii restante de peste 350 milioane lei către Romgaz – ceea ce a însemnat o subvenţie mascată suplimentară pentru afacerile private ale afaceristului. Totuşi, un război tăcut a fost declanşat în 2011 între autorităţi şi afaceristul Ioan Niculae. Ca urmare, firmele din grupul InterAgro au fost excluse de Guvern de la facilităţile pentru preţul la gaze.
Însă lucrurile nu au rămas fără urmări. Ioan Niculae s-a ales recent cu un nou dosar, pentru subminarea economiei naţionale, ancheta implicând totodată şi oficiali de rang înalt din Romgaz, circa 40 la număr. Pe scurt, patru combinate chimice controlate de miliardar au beneficiat de gaze din producţia internă – deci la un preţ mult mai avantajos – deşi aveau datorii la stat. Prin comparaţie, Combinatul Azomureş nu a beneficiat de acelaşi tratament, primind gaze doar după ce şi-a platit toate datoriile către stat, aşa cum spune şi legea.
INTERCEPTĂRI
Supărat pe Ilie Sârbu, Ioan Niculae ameninţă cu proteste
Dintr-o convorbire telefonică purtată în 2009 de Ioan Niculae cu liderul PSD Brăila, Bunea Stancu, rezultă că patronul InterAgro era nemulţumit că nu primeşte subvenţiile de la Ministerul Agriculturii, condus atunci de socrul lui Victor Ponta, Ilie Sîrbu. În caz că nu i-ar fi fost satisfăcute pretenţiile, miliardarul ameninţa chiar cu organizarea unor proteste de stradă. Ilie Sârbu a reacţionat ieri, spunând că nu a discutat niciodată cu liderul PSD Brăila despre subiecte legate de minister.
Ioan Niculae: Măi, ai reuşit să vorbeşti cu [expresie trivială]. Bagă azi?
Bunea Stancu: Nu, nu răspunde, am încercat. Lasă că îl găsesc eu. De cine vorbeşti, de Ilie Sîrbu, nu?
Ioan Niculae: De Sârbu, da!
Bunea Stancu: Băi, ăsta chiar este nenorocit?
Ioan Niculae: Nenorocit rău!
Bunea Stancu: Vorbesc cu Geoană, mă.
Ioan Niculae: Vorbeşte cu Geoană!
Bunea Stancu: Da, îl sun pe Geoană.
Ioan Niculae: Şi spune altfel lui Geoană. Băi, sunt pregătiţi ăştia de e la judeţele Brăila, Vaslui, Galaţi, să vină cu câteva mii de oameni în Bucureşti să te întrebe unde sunt ăia cinşpe milioane pe hectar pe care i-a promis în campanie..
Ioan Niculae: Nu, dar trebuie vorbit cu Geoană. Dacă nu intră până luni, s-au dus.
Bunea Stancu: Deci trebuie o HG care să … Da’, auzi? Ăsta ce trebuie să facă? O să dea o HG cu îngrăşămintele alea, nu?
Ioan Niculae: E făcută HG. Şi el o plimbă de o lună şi jumătate nenorocitul ăsta. Deci are bani în buget.
Interceptarea discuţiei telefonice din 29.01.2009, orele 15:26, dintre Ioan Nicolae (IN) şi Bunea Stancu (BS) este redată în rechizitoriul prin care procurorii DNA i-au trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.
„IN: Am fost la Transgaz…
BS: Te-ai dus pentru gaz?
IN: Da. PSD n-a pus nici director la Transgaz.
BS: O să pună ai răbdare.
…………………
BS: Am treabă. Să mi-i pun pe ăştia la ANRM, la CEC, la EximBank. Am o grămadă de posturi. Trebuie să mi-i pun, înţelegi.”
Rechizitoriul mai prezintă o discuţie dintre aceleaşi două persoane din 7 martie 2009 în care este menţionat numele fostului ministru Ionuţ Bazac.
„BS: Nu. Am fost. Ei, în partid toată lumea vrea funcţii, şi pe la Bucureşti şi la Brăila. Am pus la AN Mediu vicepreşedinte, la Agenţia Naţională a Proprietăţii, preşedinte, la Rezervele Statului, preşedinte, la RA-APPS, o grămadă. Am vreo 7-8 funcţii pe astea naţionale, ştii.
……………………………
IN: Ai făcut o treabă bună cu prietenul nostru, dl. ministru, ai mână bună.
BS: Ionuţ? (Bazac – nota procurorilor). Băi, el beleşte (expresie trivială – nota procurorului). Dacă el o strâmbează cu mine nu durează o săptămână şi-i retrag sprijinul politic. Şi dacă m-a băgat în vreun scandal îl schimbă în două zile.
…………………………..
BS: Vezi că l-am sunat pe panarama aia, ştii tu care.
IN: Da.
BS: Ăla cu subvenţiile.
IN: Da.
BS: Înţelegi? Şi i-am amintit cum a ajuns ministru. Eu nu i-am amintit altceva.
IN: (expresie trivială).
BS: Păi cum, nu ştii? Eu am pierdut atunci nopţi cu el, fii convins. Bă trebuie să voteze (expresie trivială). Şi dacă vroiam îl puneam pe … Dar am fost un bou când l-am pus pe Steriu, un tâmpit am fost. M-am luat după alţii ca să nu mai zic după cine (extresie trivială).
………………………………
IN: Dă-i un telefon lui (expresie trivială), (se referă la ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu). Zii: Băi, dacă nici astăzi n-o faci şi nici cel târziu miercurea viitoare…
BS: Lasă, măi, că vorbesc cu… Că văd exact dacă a pregătit-o. Vorbesc cu Nica… Lasă că ştiu eu pe unde o iau. După aia îl sun pe el.