Limonada neîndulcită are numeroase beneficii pentru sănătate, potrivit Ziare.com. O lămâie de mărime medie are în jur de 15 calorii, 0,23 de grame de proteine, 5,26 grame de carbohidraţi şi 0,24 grame de fibre alimentare. Deşi este foarte acră, lămâia are şi 1,46 grame de zahăr.
O lămâie asigură 28% din necesarul zilnic de vitamina C şi aproape 5% din necesarul de vitamina A. Din grupul B, o lămâie conţine cam 10% din necesarul zilnic de vitamine. De asemenea, lămâia este plină de minerale importante. Are calciu, cupru, fier, magneziu (chiar în cantităţi mari), fosfor, seleniu şi zinc.
Sucul de lămâie combinat cu apa plată curăţă organismul datorită conţinutului mare de vitamina C, având efect antiinflamator şi antioxidant. Un pahar de apă plată, uşor încălzită, cu zeamă de lămâie, băut dimineaţa pe stomacul gol, ajută la eliminarea toxinelor şi spală colonul precum o perie interiorul unei sticle.
Apa plată cu zeamă de lămâie are calitatea de a ajută digestia. Băut după masă, acelaşi pahar cu apă plata, uşor încălzită, şi zeamă de lămâie, reglează activitatea stomacului, rezolvând balonarile şi greţurile. Cunoscătorii spun că această băutură este şi o metodă de a opri sughiţul.
Prin proprietăţile sale antibacteriene, lămâia tratează răceala şi febra, stimulând, în acelaşi timp, şi transpiraţia prin care se elimină toxinele din organism.
Consumul de apa plată cu zeamă de lămâie se recomandă şi persoanelor hipertensive, deoarece ajută la tonifierea arterelor datorită conţinutului ridicat de potasiu.
Este ştiut că persoanele cu diabet au un nivel scăzut de vitamina C în organism din cauza glicemiei ridicate, care împiedică absorbţia vitaminei de către celule. Cercetări recente au dovedit, însă, că vitamina C, în doze foarte mari, poate scădea nivelul glucozei, fiind redusă astfel rezistenţa organismului la insulină.
Vitamina C deblochează depozitele adipoase, putându-te ajută să scapi de kg în plus. Dacă este consumat cu regularitate, sucul de lămâie curată organismul şi te scapă şi de celulită.
Cura de slăbire cu suc de lămâie şi apă plată, uşor încălzită, nu este rînsă recomandată persoanelor diagnosticate cu ulcer ori gastrită, pentru că au mucoasa stomacului extrem de sensibilă.