2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCine sunt consilierii care şi-au aprobat singuri bugetul de un milion de...

Cine sunt consilierii care şi-au aprobat singuri bugetul de un milion de lei

Unul dintre acuzaţii de conflict de interese spune că e vorba despre răzbunare politică şi că va cere despăgubiri de la ANI, bani cu care să-şi finanţeeze campania electorală din 2012.

Peste un milion de lei au primit două asociaţii din Călăraşi, Ecoaqua SA şi Ecomanagement Salubris, care sunt conduse de preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu George Filipescu. El a participat la votarea bugetului şi a semnat apoi hotărârile de aprobare a bugetelor pe 2009 şi 2010 ale judeţului Călăraşi, prin care au fost alocaţi banii necesari pentru cele două asociaţii.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a acuzat pe Filipescu de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, deoarece acesta deţine funcţiile de preşedinte şi de şef al Consiliului Director al cele două asociaţii de dezvoltare intercomunitară.

Filipescu a recunoscut că a participat la votarea bugetului pentru cele două instituţii, dar crede că acţiunea ANI este una politică. „Eu nu primesc remuneraţie pentru funcţiile la asociaţii. Noi avem două-trei persoane care sunt angajate şi plătite din banii aprobaţi de Consiliul Judeţean. Eu nu consider că am încălcat vreo lege, o să mă judec cu ANI şi o să le cer despăgubiri suficiente pentru a-mi putea finanţa campania electorală viitoare”, ne-a declarat George Filipescu care este de părere că cei de la ANI nu ar mai dori ca el să obţină un nou mandat pe lângă cele două avute până acum. ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente care vor stabili dacă acesta este vinovat.

Consiler şi economist

Consilierul local Camelia Ghiveciu este şi ea acuzată de ANI că a participat la votarea bugetului pentru cele două asociaţii, în timp ce ocupa funcţia de referent economic la una dintre ele. Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară au fost înfiinţate prin hotărâri ale Consiliului Judeţean Călăraşi şi au ca scop finanţarea, organizarea şi reabilitarea serviciilor de utilitate publică de alimentare cu apă şi canalizare şi de colectare a deşeurilor reziduale din judeţul Călăraşi.

ANI a sesizat Parchetul în cazul lui Ghiveciu, însă ea se consideră nevinovată. „Eu nu fac parte din structurile de conducere ale asociaţiei, sunt un simplu angajat şi nu sunt de acord cu acuzaţia de conflict de interse. Voi face contestaţie şi o să ne judecăm”, a declarat Camelia Ghiveciu pentru România liberă.

Alt consilier cercetat

Tot la Consiliul Judeţean Călăraşi, ANI a mai sesizat un caz de incompatibilitate. Este vorba despre Bogdan George Georgescu care a fost găsit în incompatibilitate în perioadele 31 ianuarie 2005 – 25 iunie 2008 şi 26 iunie 2008 – 27 aprilie 2009, întrucât a deţinut simultan funcţiile de consilier judeţean şi director la Cancelaria Prefectului de Călăraşi.

Şi Georgescu a negat acuzaţiile aduse de ANI: „Nu am fost în incompatibilitate, legislaţia de la acea vreme îmi permitea să deţin ambele funcţii. Dacă nicio instituţie nu a făcut vreo sesizare, ce aş putea să spun? Eu nu am primit nicio înştiinţare, nici măcar de la ANI”, a declarat Bogdan Georgescu.

ANI a mai constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în cazul lui Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJ Timiş, Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila, şi Vasile Pruteanu, preşedintele CJ Neamţ. „Acestea au fost depuse în urmă cu şase-şapte luni şi sunt în diverse faze la instanţe. Vom mai face verificări şi la alte consilii judeţene”, a declarat Horia Georgescu, secretar general al ANI.

Cele mai citite

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă