2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăGDPRCe nu ştiai despre ciroză

Ce nu ştiai despre ciroză

De fiecare dată când auzim diagnosticul de ciroză, primul gând care ne trece fulgerător prin minte este acela că pacientul trebuie să fie un alcoolic sau o persoană care a făcut abuz de alcool într-o anumită perioadă a vieţii sale. Ce ştim, de fapt, despre celelalte cauze (mai rare, dar perfect valabile) ale cirozei?

Simptome

Viciul nu este singurul aspect al cirozei, deşi este cel mai cunoscut. De cele mai multe ori, boala este descoperită în stadii avansate, deoarece simptomele nu sunt evidente sau sunt înşelătoare. Pacientul este, adesea, capabil să muncească şi să se comporte ca o persoană sănătoasă. Senzaţia de oboseală care persistă pentru o perioadă mai mare de timp, pierderea apetitului, scăderea în greutate, greţurile frecvente sau durerile abdominale pot fi puse pe seama stresului, a răcelii de sezon, a asteniilor uşoare, de aceea un motiv de îngrijorare apare foarte târziu. Pentru a nu se recurge la soluţia ultimă – transplantul hepatic – trebuie să înţelegem ce presupune ciroza, cum o putem preveni şi care sunt şansele de a fi predispus la această boală.

Alte cauze ale cirozei

În timp ce alcoolismul afectează procese precum cel lipidic, glucidic şi proteic, ciroza poate să apară ca urmare a unei boli ereditare grave, precum boala lui Wilson (acumularea de cupru în ficat). Diversele tipuri de hepatită (B, C sau autoimună) distrug şi atacă, de asemenea, ficatul, conducând la ciroză. Factorii dăunători din mediu şi substanţele toxice ambientale pot determina dezvoltarea ţesutului fibrotic ce îl înlocuieşte pe cel hepatic sănătos.

Măsuri de precauţie

Un stil de viaţă sănătos, diminuarea consumului de alcool şi a excesului de sare pot fi primii paşi pentru reducerea riscului de contractare a cirozei. Vaccinul împotriva hepatitei este indicat, iar evitarea abuzului de medicamente  trebuie să intre în obişnuinţa tuturor; produsele chimice sunt mai dăunătoare decât par – atenţie, deci, inclusiv la cele mai banale activităţi casnice: ştergerea prafului şi substanţele folosite. E foarte importantă începerea imunizării contra hepatitei A şi B, gripei, pneumococului.

 

Metode de tratament

Există mai multe metode şi modalităţi de tratare a cirozei şi a derivatelor acesteia. Pe de o parte, se recomandă tratament medicamentos pentru complicaţii de tipul ascitei (acumularea de lichid în abdomen), encefalopatitei hepatice sau sângerarării varicelor tractului digestiv. Tratamentul endoscopic este o tehnică performantă pentru sângerarea digestivă. Chirurgia este necesară pentru oprirea hemoragiilor masive (operaţie de splenectomie – scoatere a splinei), iar, în final, transplantul hepatic este singura metodă curativă.

Recomandarea medicului

„Ciroza este o boală ireversibilă. De cele mai multe ori, putem să ameliorăm starea pacientului sau să încetinim progresia bolii şi complicaţiile aferente”, atenţionează specialistul în gastroenterologie dr. Simona Filip de la Delta Hospital Bucureşti. Aşadar, fiţi precauţi şi aveţi grijă la cantitatea de alcool consumată cu ocazia sărbătorilor din perioada următoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă